Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Iulie 2019
Abonamente

Editorial 30 Iunie 2017, ora 07:36    Din editia print

Marime Font

Circul din justiția noastră reformată

Acum o săptămână, primarul de Orhei, Ilan Șor, învinuit de spălare de bani și delapidarea a cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare. Această decizie a Judecătoriei Chișinău a trezit doar zâmbete și nedumerire în societate din cauza că inculpatul, care s-a aflat în arest la domiciliu în perioada urmăririi penale, nu a fost băgat la pușcărie nici acum.

S-a simțit prost și a rămas liber

Invocând motivul că se simte prost, Șor nu s-a prezentat la judecată și instanța a hotărât să dea dovadă de toleranță și să amâne încarcerarea sa până la decizia Curții de Apel, care va fi executorie.

Deși implicarea nemijlocită a edilului de Orhei la jaful bancar este evidentă, după cum arată și rapoartele companiei Kroll, nimeni nu s-ar mira dacă acesta va rămâne liber și în continuare. Autodenunțurile pe care el le-a depus contra lui Vlad Filat și Veaceslav Platon ar putea să-l scoată în cele din urmă basma curată, în pofida faptului că ceilalți doi au fost ținuți în arest chiar din momentul reținerii și nu vor vedea curând libertatea. Din aceste considerente, e puțin probabil că, în această țară, mai crede cineva că deciziile procurorilor și ale magistraților în cele trei dosare au fost luate conștiincios, fără a fi dictate din afară.


Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova?

A cheltuit 100 de mii de euro și a rămas fără nimic

Priveam deunăzi, la o televiziune, un reportaj despre o tânără mamă care, beneficiind de ajutor din partea părinților aflați la munci în Europa, și-a cumpărat în Chișinău un apartament de 75 mii de euro și a investit în reparație alte 25 de mii de euro. La un moment dat, însă, ea a aflat că apartamentul său are un alt proprietar - un anume cântăreț, care de ceva vreme o alungă afară. Chiar dacă administratorul firmei care a vândut imobilul recunoaște că muzicantul a obținut locuința prin documente false, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a declarat recent pe acesta drept proprietar de jure al imobilului, ceea se prevede inclusiv evacuarea forțată de aici a tinerei mame și a copilului. E adevărat că instanța a obligat firma de construcții să-i ramburseze femeii cheltuielile, dar acest lucru este imposibil din simplul motiv că firma respectivă se află în pragul falimentului.

Din păcate, de data aceasta Curtea nu a ținut cont nici de buchea legii, nici de bunul simț, nici de elementara demnitate umană. Când priveam acest reportaj, mă gândeam ce hotărâre ar fi luat CSJ, dacă tânăra alungată din casă ar fi fost fiica vreunui magistrat sau al vreunei influente persoane din partidul care ne conduce țara. Nu încape îndoială că decizia ar fi fost una total diferită, iar muzicantul ar fi putut să se trezească peste noapte în izolatorul CNA.

Astfel, această decizie aduce a abuz de putere și complicitate la un furt în proporții deosebit de mari din avutul unei persoane fizice. De unde putem conchide că oricine dintre noi, în cazul în care devine victimă a unor fărădelegi monstruoase, ar putea ajunge boschetar, fără niciun drept la apărare, dacă justiția se încumetă să declare infracțiunea în cauză drept una legitimă...

Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova, unde asemenea decizii se iau, de fapt, și în alte cazuri, despre care presa a scris cu vârf și îndesat?

A fost reținut, dar nu poate fi arestat

Așa stând lucrurile, nu văd motive de indignare nici în ceea ce privește REȚINEREA de zilele trecute a controversatului judecător Oleg Melniciuc. Fost președinte al Judecătoriei Râșcani, acesta a devenit cunoscut în spațiul public după ce și-a angajat rude în instanța pe care o conducea și a înscris pe numele mamei sale de 79 de ani, pensionară și locuitoare a unui sat, un teren și trei spaţii comerciale din Chișinău cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi, precum și mai multe apartamente într-un bloc care se construiește pentru magistrații de la aceeași judecătorie. Mai mult, potrivit ZdG, anul trecut, Melniciuc şi-a cumpărat un automobil, Mercedes ML 250, fabricat în 2015. „Deşi judecătorul precizează că automobilul ar fi costat 450 de mii de lei, pe site-urile de anunţuri, un asemenea automobil costă aproape dublu. Oleg Melniciuc mai precizează că a cumpărat maşina plătind pentru ea 298 de mii de lei, practic suma donată de mama sa, plus un teren pentru construcţii”, menționează aceeași sursă. La începutul acestui an, președintele Igor Dodon a respins candidatura lui Melniciuc pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, iar, în martie, Procuratura Anticorupție a intentat un dosar penal, în care judecătorul este bănuit că, pe parcursul anilor 2014-2016, ar fi obținut venituri cu circa 700 de mii de lei mai mult decât a declarat oficial.

Și iată că marți Oleg Melniciuc s-a trezit cu procurorii la poartă. După ce au efectuat percheziții la domiciliul său, aceștia l-au reținut pentru 72 de ore pentru audieri. La prima vedere, nimic nou, însă dedesubturile celor întâmplate ne fac să înțelegem că am putea asista la o nouă farsă a justiției autohtone. În primul rând, după cum prevede și legislația, procurorii au obținut dreptul de a interveni în acest caz în temeiul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii. În al doilea rând, însă, Melniciuc nu poate fi privat de libertate mai mult de trei zile, deoarece CSM a permis doar reținerea sa, dar nu și arestarea… Adică, astăzi, el ar trebui să revadă libertatea.

De ce numai Oleg Melniciuc?

Rugat să dea explicații pe marginea acestui caz, Teo Cârnaț, unul dintre membrii Consiliului, a declarat presei că instituția pe care o reprezintă a dat acordul doar pentru percheziționarea, reținerea și aducerea silită în fața organului de urmărire penală a lui Oleg Melniciuc și a considerat prematur acordul pentru o eventuală plasare în arest a magistratului. „Dacă va fi nevoie de arest, procurorul general va trebui să vină repetat în fața membrilor CSM pentru a argumenta necesitatea măsurii preventive”, a adăugat Cârnaț. De necrezut, dar adevărat, deoarece puțin mai devreme și procurorul general Eduard Harunjen afirma același lucru.

Această hotărâre absurdă și lipsită de sens nu are nicio explicație logică. Deoarece, dacă se va constata că Melniciuc este nevinovat, el oricum va fi eliberat. Dar, în caz contrar, de ce i se acordă imunitate? De ce procurorul general ar trebui să mai pregătească o interpelare, CSM să se mai întrunească într-o ședință, în timp ce judecătorul vizat, dacă are cetățenie română și se va simți cu musca pe căciulă, ar putea șterge putina din R. Moldova?

Iată de ce se pare că avem de a face cu un nou spectacol montat în culisele puterii de la Chișinău. Cu atât mai mult, cu cât Oleg Melniciuc nu e singurul magistrat din R. Moldova care deține averi fabuloase și își înscrie bunurile pe numele părinților. Pe cine și de ce să fi supărat acest judecător, dacă numai el a fost alesul care, după ce a intrat și în dizgrația președintelui Dodon și a conducerii țării, sistemul îi arată din deget, dar nu se grăbește să-l bage la zdup?

Oricare ar fi motivul, de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova? 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)