Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:03
Abonamente

Editorial 30 Iunie 2017, ora 07:36    Din editia print

Marime Font

Circul din justiția noastră reformată

Acum o săptămână, primarul de Orhei, Ilan Șor, învinuit de spălare de bani și delapidarea a cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare. Această decizie a Judecătoriei Chișinău a trezit doar zâmbete și nedumerire în societate din cauza că inculpatul, care s-a aflat în arest la domiciliu în perioada urmăririi penale, nu a fost băgat la pușcărie nici acum.

S-a simțit prost și a rămas liber

Invocând motivul că se simte prost, Șor nu s-a prezentat la judecată și instanța a hotărât să dea dovadă de toleranță și să amâne încarcerarea sa până la decizia Curții de Apel, care va fi executorie.

Deși implicarea nemijlocită a edilului de Orhei la jaful bancar este evidentă, după cum arată și rapoartele companiei Kroll, nimeni nu s-ar mira dacă acesta va rămâne liber și în continuare. Autodenunțurile pe care el le-a depus contra lui Vlad Filat și Veaceslav Platon ar putea să-l scoată în cele din urmă basma curată, în pofida faptului că ceilalți doi au fost ținuți în arest chiar din momentul reținerii și nu vor vedea curând libertatea. Din aceste considerente, e puțin probabil că, în această țară, mai crede cineva că deciziile procurorilor și ale magistraților în cele trei dosare au fost luate conștiincios, fără a fi dictate din afară.


Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova?

A cheltuit 100 de mii de euro și a rămas fără nimic

Priveam deunăzi, la o televiziune, un reportaj despre o tânără mamă care, beneficiind de ajutor din partea părinților aflați la munci în Europa, și-a cumpărat în Chișinău un apartament de 75 mii de euro și a investit în reparație alte 25 de mii de euro. La un moment dat, însă, ea a aflat că apartamentul său are un alt proprietar - un anume cântăreț, care de ceva vreme o alungă afară. Chiar dacă administratorul firmei care a vândut imobilul recunoaște că muzicantul a obținut locuința prin documente false, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a declarat recent pe acesta drept proprietar de jure al imobilului, ceea se prevede inclusiv evacuarea forțată de aici a tinerei mame și a copilului. E adevărat că instanța a obligat firma de construcții să-i ramburseze femeii cheltuielile, dar acest lucru este imposibil din simplul motiv că firma respectivă se află în pragul falimentului.

Din păcate, de data aceasta Curtea nu a ținut cont nici de buchea legii, nici de bunul simț, nici de elementara demnitate umană. Când priveam acest reportaj, mă gândeam ce hotărâre ar fi luat CSJ, dacă tânăra alungată din casă ar fi fost fiica vreunui magistrat sau al vreunei influente persoane din partidul care ne conduce țara. Nu încape îndoială că decizia ar fi fost una total diferită, iar muzicantul ar fi putut să se trezească peste noapte în izolatorul CNA.

Astfel, această decizie aduce a abuz de putere și complicitate la un furt în proporții deosebit de mari din avutul unei persoane fizice. De unde putem conchide că oricine dintre noi, în cazul în care devine victimă a unor fărădelegi monstruoase, ar putea ajunge boschetar, fără niciun drept la apărare, dacă justiția se încumetă să declare infracțiunea în cauză drept una legitimă...

Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova, unde asemenea decizii se iau, de fapt, și în alte cazuri, despre care presa a scris cu vârf și îndesat?

A fost reținut, dar nu poate fi arestat

Așa stând lucrurile, nu văd motive de indignare nici în ceea ce privește REȚINEREA de zilele trecute a controversatului judecător Oleg Melniciuc. Fost președinte al Judecătoriei Râșcani, acesta a devenit cunoscut în spațiul public după ce și-a angajat rude în instanța pe care o conducea și a înscris pe numele mamei sale de 79 de ani, pensionară și locuitoare a unui sat, un teren și trei spaţii comerciale din Chișinău cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi, precum și mai multe apartamente într-un bloc care se construiește pentru magistrații de la aceeași judecătorie. Mai mult, potrivit ZdG, anul trecut, Melniciuc şi-a cumpărat un automobil, Mercedes ML 250, fabricat în 2015. „Deşi judecătorul precizează că automobilul ar fi costat 450 de mii de lei, pe site-urile de anunţuri, un asemenea automobil costă aproape dublu. Oleg Melniciuc mai precizează că a cumpărat maşina plătind pentru ea 298 de mii de lei, practic suma donată de mama sa, plus un teren pentru construcţii”, menționează aceeași sursă. La începutul acestui an, președintele Igor Dodon a respins candidatura lui Melniciuc pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, iar, în martie, Procuratura Anticorupție a intentat un dosar penal, în care judecătorul este bănuit că, pe parcursul anilor 2014-2016, ar fi obținut venituri cu circa 700 de mii de lei mai mult decât a declarat oficial.

Și iată că marți Oleg Melniciuc s-a trezit cu procurorii la poartă. După ce au efectuat percheziții la domiciliul său, aceștia l-au reținut pentru 72 de ore pentru audieri. La prima vedere, nimic nou, însă dedesubturile celor întâmplate ne fac să înțelegem că am putea asista la o nouă farsă a justiției autohtone. În primul rând, după cum prevede și legislația, procurorii au obținut dreptul de a interveni în acest caz în temeiul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii. În al doilea rând, însă, Melniciuc nu poate fi privat de libertate mai mult de trei zile, deoarece CSM a permis doar reținerea sa, dar nu și arestarea… Adică, astăzi, el ar trebui să revadă libertatea.

De ce numai Oleg Melniciuc?

Rugat să dea explicații pe marginea acestui caz, Teo Cârnaț, unul dintre membrii Consiliului, a declarat presei că instituția pe care o reprezintă a dat acordul doar pentru percheziționarea, reținerea și aducerea silită în fața organului de urmărire penală a lui Oleg Melniciuc și a considerat prematur acordul pentru o eventuală plasare în arest a magistratului. „Dacă va fi nevoie de arest, procurorul general va trebui să vină repetat în fața membrilor CSM pentru a argumenta necesitatea măsurii preventive”, a adăugat Cârnaț. De necrezut, dar adevărat, deoarece puțin mai devreme și procurorul general Eduard Harunjen afirma același lucru.

Această hotărâre absurdă și lipsită de sens nu are nicio explicație logică. Deoarece, dacă se va constata că Melniciuc este nevinovat, el oricum va fi eliberat. Dar, în caz contrar, de ce i se acordă imunitate? De ce procurorul general ar trebui să mai pregătească o interpelare, CSM să se mai întrunească într-o ședință, în timp ce judecătorul vizat, dacă are cetățenie română și se va simți cu musca pe căciulă, ar putea șterge putina din R. Moldova?

Iată de ce se pare că avem de a face cu un nou spectacol montat în culisele puterii de la Chișinău. Cu atât mai mult, cu cât Oleg Melniciuc nu e singurul magistrat din R. Moldova care deține averi fabuloase și își înscrie bunurile pe numele părinților. Pe cine și de ce să fi supărat acest judecător, dacă numai el a fost alesul care, după ce a intrat și în dizgrația președintelui Dodon și a conducerii țării, sistemul îi arată din deget, dar nu se grăbește să-l bage la zdup?

Oricare ar fi motivul, de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova? 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)