Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 30 Iunie 2017, ora 07:36    Din editia print

Marime Font

Circul din justiția noastră reformată

Acum o săptămână, primarul de Orhei, Ilan Șor, învinuit de spălare de bani și delapidarea a cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare. Această decizie a Judecătoriei Chișinău a trezit doar zâmbete și nedumerire în societate din cauza că inculpatul, care s-a aflat în arest la domiciliu în perioada urmăririi penale, nu a fost băgat la pușcărie nici acum.

 
 
 

S-a simțit prost și a rămas liber

Invocând motivul că se simte prost, Șor nu s-a prezentat la judecată și instanța a hotărât să dea dovadă de toleranță și să amâne încarcerarea sa până la decizia Curții de Apel, care va fi executorie.

Deși implicarea nemijlocită a edilului de Orhei la jaful bancar este evidentă, după cum arată și rapoartele companiei Kroll, nimeni nu s-ar mira dacă acesta va rămâne liber și în continuare. Autodenunțurile pe care el le-a depus contra lui Vlad Filat și Veaceslav Platon ar putea să-l scoată în cele din urmă basma curată, în pofida faptului că ceilalți doi au fost ținuți în arest chiar din momentul reținerii și nu vor vedea curând libertatea. Din aceste considerente, e puțin probabil că, în această țară, mai crede cineva că deciziile procurorilor și ale magistraților în cele trei dosare au fost luate conștiincios, fără a fi dictate din afară.Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova?

A cheltuit 100 de mii de euro și a rămas fără nimic

Priveam deunăzi, la o televiziune, un reportaj despre o tânără mamă care, beneficiind de ajutor din partea părinților aflați la munci în Europa, și-a cumpărat în Chișinău un apartament de 75 mii de euro și a investit în reparație alte 25 de mii de euro. La un moment dat, însă, ea a aflat că apartamentul său are un alt proprietar - un anume cântăreț, care de ceva vreme o alungă afară. Chiar dacă administratorul firmei care a vândut imobilul recunoaște că muzicantul a obținut locuința prin documente false, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a declarat recent pe acesta drept proprietar de jure al imobilului, ceea se prevede inclusiv evacuarea forțată de aici a tinerei mame și a copilului. E adevărat că instanța a obligat firma de construcții să-i ramburseze femeii cheltuielile, dar acest lucru este imposibil din simplul motiv că firma respectivă se află în pragul falimentului.

Din păcate, de data aceasta Curtea nu a ținut cont nici de buchea legii, nici de bunul simț, nici de elementara demnitate umană. Când priveam acest reportaj, mă gândeam ce hotărâre ar fi luat CSJ, dacă tânăra alungată din casă ar fi fost fiica vreunui magistrat sau al vreunei influente persoane din partidul care ne conduce țara. Nu încape îndoială că decizia ar fi fost una total diferită, iar muzicantul ar fi putut să se trezească peste noapte în izolatorul CNA.

Astfel, această decizie aduce a abuz de putere și complicitate la un furt în proporții deosebit de mari din avutul unei persoane fizice. De unde putem conchide că oricine dintre noi, în cazul în care devine victimă a unor fărădelegi monstruoase, ar putea ajunge boschetar, fără niciun drept la apărare, dacă justiția se încumetă să declare infracțiunea în cauză drept una legitimă...

Și de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova, unde asemenea decizii se iau, de fapt, și în alte cazuri, despre care presa a scris cu vârf și îndesat?

A fost reținut, dar nu poate fi arestat

Așa stând lucrurile, nu văd motive de indignare nici în ceea ce privește REȚINEREA de zilele trecute a controversatului judecător Oleg Melniciuc. Fost președinte al Judecătoriei Râșcani, acesta a devenit cunoscut în spațiul public după ce și-a angajat rude în instanța pe care o conducea și a înscris pe numele mamei sale de 79 de ani, pensionară și locuitoare a unui sat, un teren și trei spaţii comerciale din Chișinău cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi, precum și mai multe apartamente într-un bloc care se construiește pentru magistrații de la aceeași judecătorie. Mai mult, potrivit ZdG, anul trecut, Melniciuc şi-a cumpărat un automobil, Mercedes ML 250, fabricat în 2015. „Deşi judecătorul precizează că automobilul ar fi costat 450 de mii de lei, pe site-urile de anunţuri, un asemenea automobil costă aproape dublu. Oleg Melniciuc mai precizează că a cumpărat maşina plătind pentru ea 298 de mii de lei, practic suma donată de mama sa, plus un teren pentru construcţii”, menționează aceeași sursă. La începutul acestui an, președintele Igor Dodon a respins candidatura lui Melniciuc pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, iar, în martie, Procuratura Anticorupție a intentat un dosar penal, în care judecătorul este bănuit că, pe parcursul anilor 2014-2016, ar fi obținut venituri cu circa 700 de mii de lei mai mult decât a declarat oficial.

Și iată că marți Oleg Melniciuc s-a trezit cu procurorii la poartă. După ce au efectuat percheziții la domiciliul său, aceștia l-au reținut pentru 72 de ore pentru audieri. La prima vedere, nimic nou, însă dedesubturile celor întâmplate ne fac să înțelegem că am putea asista la o nouă farsă a justiției autohtone. În primul rând, după cum prevede și legislația, procurorii au obținut dreptul de a interveni în acest caz în temeiul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii. În al doilea rând, însă, Melniciuc nu poate fi privat de libertate mai mult de trei zile, deoarece CSM a permis doar reținerea sa, dar nu și arestarea… Adică, astăzi, el ar trebui să revadă libertatea.

De ce numai Oleg Melniciuc?

Rugat să dea explicații pe marginea acestui caz, Teo Cârnaț, unul dintre membrii Consiliului, a declarat presei că instituția pe care o reprezintă a dat acordul doar pentru percheziționarea, reținerea și aducerea silită în fața organului de urmărire penală a lui Oleg Melniciuc și a considerat prematur acordul pentru o eventuală plasare în arest a magistratului. „Dacă va fi nevoie de arest, procurorul general va trebui să vină repetat în fața membrilor CSM pentru a argumenta necesitatea măsurii preventive”, a adăugat Cârnaț. De necrezut, dar adevărat, deoarece puțin mai devreme și procurorul general Eduard Harunjen afirma același lucru.

Această hotărâre absurdă și lipsită de sens nu are nicio explicație logică. Deoarece, dacă se va constata că Melniciuc este nevinovat, el oricum va fi eliberat. Dar, în caz contrar, de ce i se acordă imunitate? De ce procurorul general ar trebui să mai pregătească o interpelare, CSM să se mai întrunească într-o ședință, în timp ce judecătorul vizat, dacă are cetățenie română și se va simți cu musca pe căciulă, ar putea șterge putina din R. Moldova?

Iată de ce se pare că avem de a face cu un nou spectacol montat în culisele puterii de la Chișinău. Cu atât mai mult, cu cât Oleg Melniciuc nu e singurul magistrat din R. Moldova care deține averi fabuloase și își înscrie bunurile pe numele părinților. Pe cine și de ce să fi supărat acest judecător, dacă numai el a fost alesul care, după ce a intrat și în dizgrația președintelui Dodon și a conducerii țării, sistemul îi arată din deget, dar nu se grăbește să-l bage la zdup?

Oricare ar fi motivul, de ce ne-am mira? Ce nu se poate întâmpla în R. Moldova? 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul