Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:22
Abonamente

Afaceri 26 Mai 2014, ora 07:11    Din editia print

Afacerile în agricultură Cireșele aduc bani, dar și griji

Marime Font

Ca să-ți asiguri existența din agricultură trebuie să ai multă putere și tărie de caracter. 

Specialiștii menționează că acest domeniu este pe cât de profitabil, pe atât de riscant. Ploile abundente, grindina sau seceta pot oricând compromite munca oamenilor. Chiar dacă spune că este neputincios în fața naturii, Sergiu Candu, un agricultor din satul Văsieni, Ialoveni, și-a dedicat cea mai mare parte a vieții cultivării cireșelor, viței-de-vie, grâului și florii soarelui.

Bărbatul spune că este ușor să produci ceva, dar este greu să comercializezi marfa. Deși în unii ani veniturile de pe urma vânzării sunt bune, cel mai des producătorul este nevoit să-și vândă recolta la prețuri mici, în caz contrar riscă să rămână fără nimic. Cu toate acestea, agricultura îl ține acasă, iar peste hotare vrea să plece doar ca turist pentru o perioadă scurtă.

Loading...Sergiu Candu, agricultor din satul Văsieni, Ialoveni

Satul Văsieni se află la 30 km de Chișinău. Chiar dacă oficial în localitate ar trebui să trăiască puțin peste patru mii de oameni, în realitate aici au rămas cam jumătate. Mulți au plecat peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, iar o parte s-a mutat la oraș. Sunt însă și oameni care au găsit metode să câștige bani și în sat. Unul dintre ei este Sergiu Candu.

Bărbatul are puțin sub 60 de ani, iar împreună cu unul dintre cei doi feciori pe care îi are face agricultură și este mulțumit. Cu toate acestea, în toți anii de activitate s-a confruntat și cu multe probleme. Fermierul are o livadă de cireși care, de obicei, rodesc la începutul lunii iunie, crește două sorturi de struguri pentru vin și cultivă zeci de hectare de grâu și floarea soarelui.

„Nu-i greu să cultivi cireșe, e greu să le comercializezi”

Sergiu Candu ne-a povestit că livada de cireși pe care o îngrijește acum o are de la sfârșitul anilor 90. Aceasta se întinde pe două ha de pământ și anual culege câte 2-3 tone de cireșe. Potrivit bărbatului, dacă până acum vindea producția la intermediari, în acest an își dorește s-o vândă singur la piețele din capitală. „În 2014 avem o roadă mai mică comparativ cu ceilalți ani. Din cauza ploilor, polenizarea florilor nu a fost efectuată complet. De aceea dorim s-o comercializăm cu forțele proprii. Atunci când culegi câteva tone și nu ai unde le păstra ești obligat să le vinzi intermediarilor la un preț mult mai mic decât este pe piață. Anul acesta situația s-a schimbat și lăsăm vânzarea pe cont propriu”, subliniază convins agricultorul.

Un avantaj pe care l-a remarcat fermierul este faptul că în livada sa sunt trei sorturi de cireșe și acestea se coc la o diferență de o săptămână. Astfel agricultorul are timpul necesar să comercializeze fiecare sort în parte. Pentru culesul cireșelor, bărbatul spune că are nevoie de minimum 10-15 culegători. „Fiecare om este plătit în funcție de cantitatea de cireșe pe care a cules-o. Prețul pentru un kg variază în funcție de prețul cireșelor pe piață. Dacă un kg costă 6-7 lei la târg, atunci un om care culege primește un 1.5 lei pentru fiecare kg”, menționează Candu.

Moldoveanul mărturisește că după ce cireșele sunt strânse, el are între 24 și 48 de ore să le comercializeze și asta pentru că se alterează repede. Bărbatul spune că cel mai dificil e comercializarea cireșelor, nu îngrijirea lor, însă oricum, obține un venit, chiar dacă cel mai des este mai mic decât cel scontat.

Ce fel de gospodar fără viță-de-vie

În zona municipiului Chișinău sunt sute de plantații de viță-de-vie, printre acestea se numără și cele aproape 4 ha pe care le deține familia Candu din Văsieni. După cum povestește fermierul, recolta de struguri pe care o obține anual este de aproximativ 20 de tone. Potrivit lui, soiurile cultivate sunt aligoté și chardonnay.

În literatura de specialitate aflăm că aligoté este un sort de struguri utilizat pentru a produce sortimentul de vin cu același nume. Acesta este alb, cu un gust specific de pelin și de cicoare. Totodată, băutura este demiseacă spre seacă, originară din zona Burgundia, Franța. La rândul său chardonnay este un soi de struguri și un vin sec obținut din struguri albi. Acesta este unul din cele trei varietăți de struguri permise de către legislația franceză în producerea șampaniei.

Potrivit lui Sergiu Candu strugurii îi vinde la fabricile de vin din apropiere, fie la Mileștii Mici, fie la Bardar, iar prețul variază între 2-3 lei pentru un kg. Fermierul își amintește că în anul 2012 vindea un kg de struguri cu 5-6 lei, pentru că a fost secetă și era puțină producție.

Crește grâu și floarea soarelui pe zeci de hectare de pământ

Pe lângă livada de cireși și plantațiile de viță-de- vie, Sergiu Candu mai cultivă și peste 30 de ha de grâu și floarea soarelui. Potrivit calculelor, bărbatului îi aparțin nu mai puțin de 40 ha de pământ. După cum menționează el, multe hectare sunt luate în arendă de la săteni, iar o parte îi aparțin, aceasta după ce le-a moștenit sau le-a cumpărat de la deținătorii primari.


Plantațiile de grâu ale lui Sergiu Candu

Dacă în cazul cireșelor și a strugurilor, agricultorul spunea că este nevoit să le vândă la prețuri foarte mici pentru că nu are unde le păstra o perioadă mai îndelungată, atunci grâul și semințele de floarea soarelui fermierul le păstrează într-un depozit. Prin urmare, el le vinde doar atunci când cumpărătorii îi propun un preț rezonabil.

„De la prelucrarea pământului și până la recoltarea producției noi avem un șir de cheltuieli, fie pentru motorină, fie pentru semințe, fie pentru erbicide. Pentru un kg de semințe hibride de floarea soarelui, anul trecut am plătit și 250 de lei, iar noi am avut nevoie de 50-60 kg de semințe. Erbicidele la fel sunt scumpe”, mai subliniază fermierul.

Totodată, din spusele lui Sergiu Candu am aflat că 2013 a vândut un kg de semințe de floarea soarelui cu aproape cinci lei, iar pentru un kg de grâu cumpărătorii ar fost nevoiți să scoată din buzunar câte 2.5 lei.

Conform datelor oferite de reprezentanții Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Moldova, regiunea unde face și agricultură Sergiu Candu nu este protejată de rachetele antigrindină pentru că se află în nemijlocita apropiere a zonei aeriene. Iar aceasta ar însemna că toate culturile agricole riscă să fie afectate de grindină.

Contribuția statului:

În anul 2012 fermierul Sergiu Candu a primit o tonă de grâu, ajutor de la consiliul raional Ialoveni pentru că a fost un an secetos. Tot în același an, statul i-a alocat agricultorului câte 120 de lei pentru fiecare hectar de pământ pe care îl deținea, aceasta ca suport pentru pierderile pe care le-a suportat de pe urma secetei. Potrivit lui Candu, producția pe care o cultivă nu este asigurată, deoarece trebuie să achite sume exagerat de mari, iar când suportă pierderi, compania de asigurări găsește încălcări și poate să nu-i compenseze cheltuielile.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)