Bibliotecile din Republica Moldova nu se plâng de lipsa cititorilor.
În același timp, editurile înregistrează scăderea vânzărilor și încearcă să câștige teren în sfera cărților electronice. Deși unii o consideră un accesoriu demodat, cartea continuă să fie căutată și cumpărată de cititorii împătimiți.
În ziua de azi sunt puține șanse să apară un Don Quijote care după ce a citit până la saturație romane medievale a plecat singur în căutarea unor aventuri demne de vitejia unui cavaler. Internetul și alte mijloace de informare ocupă tot mai mult teren în sfera de interese a publicului, iar cărțile își așteaptă în zadar cumpărătorii pe rafturile din librării. Cu toate acestea, oamenii nu contenesc să citească. Cel puțin, relatările bibliotecarilor din raioanele republicii și din Chișinău ne conving că acestea nu duc lipsă de vizitatori.
Opinia editorilor
Gheorghe Erizanu, directorul Editurii „Cartier”
Nu sunt de acord cu afirmația că oamenii nu cumpără cărți. Revin pe piață scriitorii locali, care pot să-și promoveze cărțile mai bine. Totodată, noi vindem cărți electronice (e-book-uri) pe i-book story. Din păcate, R. Moldova, Rusia și Ucraina nu au acces și nu pot cumpăra cărți pe i-book story. În momentul în care sistemul bancar din R. Moldova va deveni mult mai credibil, atunci vor putea cumpăra cărți și cei din țara noastră. Noi le facem, în prezent, pentru cei care au plecat din R. Moldova peste hotare.
Anatol Vidrașcu, directorul Editurii „Litera”
Lumea nu prea citește din cauza situației economice și financiare. În schimb, în România, datorită colaborării cu ziarul Libertatea, reușim să vindem în fiecare lună câte 50 de mii de cărți din seria „Romanul de dragoste”. Se mai cumpără cărți pentru părinți și de specialitate.
Din păcate, bibliotecile publice din R. Moldova nu dispun de bani pentru cărți. Anul acesta au fost alocate 10 milioane de lei din bugetul de stat, dar apoi au fost retrase, sub pretextul că Guvernul nu dispune de bani. Atunci o să dispună de bani pentru pușcării, pentru că, dacă e să parafrazez o vorbă înțeleaptă, când bibliotecile sunt goale, se umplu pușcăriile. La ultimul Salon de carte, vânzările au fost cu 30-40% mai mici decât anul trecut. În această situație, ne descurcăm cum putem. Suntem prima editură de la noi care își vinde cărțile în versiune electronică. Cărțile electronice se vor cumpăra tot mai mult în viitor.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul