Social

„Ciupercile nemuririi” încă se mai vând în Moldova

Aceştia îşi ademeneau clienţii chiar şi dintre bolnavii de cancer, atribuind puteri supranaturale unor simple vitamine. Respectivele suplimente alimentare încă sunt vândute cu prospecte înşelătoare, iar afaceriştii le prezintă nu ca pe nişte adaosuri alimentare, ci ca pe un miracol medical, care te face sănătos, indiferent de ce boală ai suferi. Data trecută victimă s-a dovedit a fi Zinaida, o femeie bolnavă de cancer, hipertensiune arterială, osteoporoză şi cu probleme cardiace. Cine va fi următoarea victimă care va vărsa sume impunătoare în punga lor? Din moment ce nicio autoritate a statului nu s-a grăbit să ia atitudine faţă de acest caz, ne putem aştepta la multiplicarea lui.

Au văzut, au căzut de acord cu noi, dar cam atât. Vorbim despre autorităţile care ar fi trebuit să ia atitudine în cazul unei femei suferinde de cancer. Aceasta a fost convinsă de angajaţii „Tectonica-Med” să cumpere opt cutiuţe de „extract de ciuperci Şiitake” şi „extract de ciuperci Reişi”, pentru care a achitat câteva mii de lei. Numai că respectivele vitamine, spune femeia, i-ar fi fost recomandate nu pentru a-şi suplimenta regimul alimentar, ci ca să o scape de cancer. Dorinţa de a se vindeca a unui om grav bolnav nu are limite, de aceea nu ar trebui să ne mire faptul că oamenii se lasă convinşi de asemenea promisiuni.

După ce a simţit că starea de sănătate i se înrăutăţeşte, femeia a mers la cei care i-au promis că se va face bine să-şi întoarcă banii. I-ai de unde nu-s. Zice că i-a căutat mult şi bine, dar când îi părea că le-a dat de urmă, aceştia se mişcau mult mai repede decât ea – sediile erau în permanenţă altele. Lucru sesizat şi de noi – în acte diverse sunt indicate adrese diferite ale aceleiaşi firme.

Pentru a afla dacă poate femeia să-şi apere drepturile, am mers data trecută la Agenţia de stat pentru Protecţia Consumatorului (APC), unde am povestit cu lux de amănunte cazul Zinaidei. Directorul agenţiei, Alexandru Cuzimuc, s-a autosesizat şi ne-a anunţat că specialiştii din cadrul agenţiei vor iniţia mai multe controale la firma cu pricina. „Cu ochiul liber pot fi depistate nereguli – lipseşte informaţia în limba de stat, lipsesc informaţiile obligatorii de pe etichetă”, ne spunea el atunci. Elanul lor însă a mai scăzut între timp. În urma controalelor, agentul economic „Midoleg” a fost sancţionat pentru neregulile anunţate mai sus. Acesta însă îşi poate continua activitatea pentru că are aviz legal de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) pentru a comercializa aceste produse.

Îşi mai poate întoarce femeia banii pe care i-a plătit firmei? E greu de spus. Astăzi, ar fi imposibil ca Zinaida să demonstreze în instanţă că în timpul discuţiei unul din angajaţii „Tectonica-Med” i-a atribuit suplimentului alimentar puteri miraculoase de tratare.

Ne întrebăm cum a putut fi avizat un supliment alimentar, unde există, ca să nu spunem „ilegalităţi”, nereguli cu duiumul. În primul rând, suplimentele alimentare nu au proprietăţi de tratare – ele nu pot decât să-ţi suplinească doza zilnică de vitamine. Există şi o hotărâre de Guvern care prevede expres acest lucru.

Citam, în articolul „Business cu moartea”, câteva din promisiunile absurde, care se conţineau în prospectul suplimentului cumpărat de Zinaida în legătură cu „minunile” de care pot da dovadă acestea. Le reluăm pentru ca data viitoare când vedeţi asemenea inscripţii în cutia cu vitamine să nu vă lăsaţi măguliţi, ci să anunţaţi organele competente: „Extractul de ciuperci Şiitake este utilizat în scopuri medicinale; în cazul tumorilor benigne şi maligne, leucemie, ulcer, hipertensiune arterială; conţine acizi care au activitate antitumorală; are efect antigripal; are proprietatea de a intensifica capacitatea sexuală; are efect pozitiv în cazul diabetului zaharat”. Iar extractul de ciuperci Reişi „este folosit de japonezi la prezenţa bolilor de ficat, hipertensiune arterială şi inflamarea articulaţiilor; are proprietăţi antivirale, anticancerigene; ciuperca medicamentoasă creşte rezistenţa la stres; componentele ciupercii pot fi folosite pentru reducerea riscului respingerii organelor, care sunt transplantate(?!)” etc.

De asemenea „bazaconii” se mirau atunci şi specialiştii de la CNSP. Ei au căzut de acord că este o încălcare şi că instituţia nu eliberează aviz pentru aşa ceva, dar… s-au oprit aici. Am insistat şi am mers din nou la CNSP ca să ni se răspundă pentru ce a fost eliberat aviz şi dacă eticheta pe care o aveam noi şi cea pe care o deţineau ei era una şi aceeaşi. „Agenţii economici sunt tare „deştepţi”. Nouă ne prezintă o variantă de etichetă, ulterior vând cu totul altceva”, ne spune vicedirectorul CNSP, Iurie Pânzaru. Cunoaştem şi noi acest lucru, dar întrebarea e: Cine trebuie să verifice activitatea ulterioară a acestor „deştepţi”? N-am primit de la nimeni niciun răspuns demn de citat în ziar. În avizul eliberat firmei „Tectonica-Med” pe care l-am examinat este specificat clar că suplimentele alimentare „extract de ciuperci Şiitake” şi „extract de ciuperci Reişi” sunt suplimente şi nu au proprietăţi de tratare. În cazul în care este încălcată această regulă, avizul „devine nul”! Pe foaie scrie una, dar de facto e alta. Aceasta pentru că prevederile Hotărârii de Guvern sunt ambigue – există reguli cu privire la etichetă, nu însă şi la prospect. Acest lucru ar însemna că un supliment alimentar poate fi însoţit de orice altă „reclamă”, oricât de exagerată, cu ajutorul căreia agentul economic îşi atrage cumpărătorii. Nimeni nu controlează conţinutul acestei reclame, chiar dacă e vorba de preparate care vizează sănătatea oamenilor.

Precizăm că, în timpul ultimei discuţii, un angajat al „Tectonica-Med” cu care am reuşit să stăm de vorbă a negat orice acuzaţie adusă la adresa lor. Ulterior, la telefoanele noastre nu a mai răspuns nimeni.

La final, ajungem la întrebarea veşnică: Cine răspunde?! CNSP spune că se va autosesiza şi va lua măsuri atunci când vor exista dovezi, iar Agenţia pentru Protecţia Consumatorului face ce-i stă în puteri. Instanţa, în cazul în care Zinaida va avea puteri să trăiască până atunci, va cere şi ea dovezi, înregistrări şi multe de toate. Între timp, „ciupercile nemuririi” încă se mai vând în RM, iar cei înspăimântaţi de frica morţii încă se grăbesc să le cumpere, fără vreun certificat ce ne-ar garanta „nemurirea”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *