Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 14:12
Abonamente

Femeia 13 Martie 2013, ora 06:16    Din editia print

Claudia Buga: „Fericirea conjugală se construieşte în doi...”

Marime Font

Femeile noastre sunt frumoase, puternice, au pretenţii mari faţă de ele însele şi faţă de bărbaţi…

Dar cât de fericite sunt? Şi câtă atenţie acordă sănătăţii lor? Despre aceste aspecte am discutat zilele trecute cu doamna Claudia Buga, medic obstetrician şi ginecolog, doctor în ştiinţe medicale. Cu ocazia zilei de 8 Martie, le transmitem tuturor femeilor urări de bine şi sperăm să le fie de folos sfaturile eroinei noastre vizavi de viaţa de familie, sănătate şi... fericirea în doi. Lectură plăcută!

- Doamnă Claudia Buga, cum aţi ales profesia de medic ginecolog?

- Eram în anul patru la universitate, când am ajuns pentru prima dată într-o sală de naşteri. Am avut emoţii atât de puternice asistând la o naştere, încât mi-am zis că în viaţă o să fiu doar medic obstetrician-ginecolog. Profesia mea este cea mai frumoasă şi mai dinamică. Femeia se internează însărcinată şi pleacă acasă cu bebeluşul - se vede rodul muncii tale de medic. Sau vine la operaţie cu o problemă, dar pleacă acasă sănătoasă. Ce poate fi mai frumos! Am depăşit foarte greu frica de a ţine bisturiul în mână, dar, după 30 de ani de experienţă, pot spune că îl stăpânesc bine...

- Cât de sănătoase sunt femeile noastre, din punctul dumneavoastră de vedere?

- Din păcate, bolile ginecologice întineresc, iar femei absolut sănătoase aproape că nu există... Astăzi, femeile nasc mult mai târziu şi evident că la o vârstă tardivă pot apărea mult mai multe complicaţii atât în timpul sarcinii, cât şi la naștere. Acţionează, de asemenea, şi factorii ecologici, alimentarea, viaţa sexuală începută precoce, dobândirea unor boli sexual-transmisibile din cauza mai multor parteneri, care pot duce la infertilitate...

- Aţi susţinut şi doctoratul în domeniu, deşi activaţi în calitate de medic practician. Ce cazuri mai deosebite aţi avut în îndelungata dumneavoastră carieră?
- Este o adevărată bucurie pentru mine când o femeie, care suferă de mulţi ani de infertilitate, îmi aduce testul la sarcină pozitiv. Am avut un astfel de caz, când o femeie abia la 39 de ani, în urma unui tratament, a prins sarcina. După care... s-a speriat foarte tare - că va pierde cariera, că este prea târziu, că nu a fost sigură dacă vrea într-adevăr acest copil. I-am spus ferm: „De avort nici vorbă nu poate fi! Sunt alte clinici în oraş, mergeţi să vă rezolvaţi problema unde doriţi, numai nu la mine”. Ea însă insista ca anume eu să-i întrerup sarcina. Era o business lady, i-am spus că sunt ocupată şi am ieşit din birou. Când m-am întors peste o jumătate de oră, am găsit-o în acelaşi loc. „Şi totuşi, vă rog să-mi întrerupeţi sarcina!”. Aha, dacă eşti atât de încăpăţânată, mi-am zis, păi află că şi eu sunt la fel. I-am spus: „Doamnă, nu eşti obligată să fii femeie de afaceri, dar prin misiunea pe care o ai ca femeie, trebuie să fii mamă”. A început să-mi aducă tot felul de contraargumente: că are o vârstă, că va fi bătrână când copilul va fi mare... Care bătrâneţe! i-am zis, aveţi toată viaţa înainte! A ieşit supărată din birou şi, închizând uşa, mi-a spus cu ciudă: „O să-mi fiţi cumătră, atunci!”. Bine, i-am răspuns. Şi aşa a fost - i-am devenit cumătră!

- În ce măsură problema sterilităţii este una actuală?

- E foarte actuală. În R. Moldova, până la 20 de procente din femeile de vârstă fertilă suferă de sterilitate. Motivele sunt diverse: dereglări dishormonale, cicluri anovulatorii, boli inflamatorii pelvine, boli transmisibile sexual, disfuncţii ale glandei tiroide... O investigaţie înainte de sarcină este nu doar binevenită, dar obligatorie, pentru a aduce pe lume copii sănătoşi.

- Gradul redus al natalităţii în R. Moldova este cauzat de procentul mare de sterilitate sau are şi alte cauze?

- Natalitatea în R. Moldova este în continuă descreştere, deoarece cuplurile se căsătoresc prea târziu, mai des divorţează. O altă cauză este migraţia populaţiei, în special a femeilor de vârstă fertilă. Şi, bineînţeles, îşi spune cuvântul instabilitatea economică.

- Care ar fi vârsta optimă pentru o sarcină?

- Vârsta ideală este între 20-22 de ani, când organismul femeii este pregătit pentru a concepe o sarcină. Orice manual de ginecologie spune că îmbătrânirea ovarelor începe de la 36 de ani, când au loc schimbări în organism şi sarcina poate fi compromisă.

- Care a fost întrebarea cea mai grea pe care v-a adresat-o vreodată o pacientă pe care aţi consultat-o?

- La un ginecolog femeile nu vin cu întrebări uşoare... Din discreţie, nu o să mă refer la întrebările concrete ale pacientelor mele. Şi totuşi, dacă cineva dintre ele o să mă întrebe: „Ce să fac, pentru că, iată, nu am cu soţul meu o viaţă conjugală normală... Poate e cazul să-mi caut un alt partener?!”, răspunsul meu va fi categoric: nu, nu trebuie să-ţi cauţi un alt partener! În orice familie pot apărea disfuncţionalităţi, inclusiv de ordin sexual, dar cauza lor trebuie identificată în doi. Nimeni nu-ţi garantează că, fiind cu alt „partener”, nu vei da peste aceleaşi probleme sau peste altele, mult mai grave. Deci, atunci când apare o problemă în viaţa familială, conjugală, nu căuta fericirea în altă parte, încearcă să comunici cu soţul şi să găsiţi împreună rezolvarea situaţiei. Fericirea conjugală se construieşte în doi.


- De fapt, căsătoria ca atare este astăzi fie amânată, fie pusă sub un mare semn de îndoială. Cum se răsfrânge acest fapt asupra sănătăţii femeii?
- Din păcate, de la Occident noi nu am preluat întotdeauna cele mai bune lucruri. Am citit undeva că astăzi, în SUA, familia îşi recapătă prioritatea. Teatrul, cinematografia promovează familia sănătoasă, iar noi am preluat exact ceea ce acolo deja s-a demodat, de exemplu, concubinajul. Din punct de vedere psihologic, medical, nicio femeie aflată într-o asemenea relaţie nu este fericită. Deoarece noi, femeile, prin însăşi natura noastră, ne dorim stabilitate, vrem ca bărbatul să ne aparţină numai nouă, nu ne mulţumim cu fărâmiturile de la masa alteia, vrem puritate sufletească şi conjugală. Dar în concubinaj întotdeauna rămâne un semn de întrebare, multe lucruri nu sunt spuse până la capăt, este loc de înşelăciune, trădare, lipsă de sinceritate... De altfel, nici bărbaţii nu sunt cei mai fericiţi în astfel de relaţii, pentru că şi ei îşi doresc aceeaşi sinceritate şi încredere reciprocă. Într-o familie, cei doi soţi îşi completează energiile spirituale, în timp ce în concubinaj, experimentele sentimentale sunt epuizante şi demoralizatoare pentru ambii. Despre ce fel de sănătate vorbiţi!

- Poate că tinerii se îndreaptă spre astfel de modele, pentru că ne confruntăm cu un grad sporit al divorţurilor...

- Da, divorţul a devenit o problemă socială foarte acută. Dar sunt convinsă că persoana care nu şi-a găsit fericirea în prima căsătorie are puţine şanse s-o găsească în cea de-a doua - cauza fericirii sau a nefericirii trebuie căutată în propria noastră persoană. Sigur că există şi excepţii, motive care justifică ruptura unei relaţii... De exemplu, soţul creează o familie aparte, de care afli cu întârziere şi nu se mai poate schimba nimic. Sau se întrece cu băutura... Asta e mai greu de suportat. O cauză care poate duce la divorţ, tot mai prezentă în societatea noastră, este că femeia de azi e o fire mult mai puternică decât bărbatul. Ea reuşeşte pe toate planurile mai bine decât soţul - câştigă mai mult, ţine pe umerii ei tot greul familiei, o asigură financiar şi material. Şi în multe cazuri, bărbaţii se simt umiliţi de faptul că ei nu pot oferi familiei ceea ce poate să ofere ea. Aşa, încet-încet, apar fisuri în relaţia de familie.

- Vreţi să spuneţi că atunci când au alături o femeie puternică, bărbaţii dau bir cu fugiţii şi caută pe cineva mai slab decât ei?!
- Da. Încep să-şi caute femei care le-ar purta de grijă, care le-ar spune că sunt cei mai deştepţi, cei mai puternici, care le-ar aduce cafeaua în pat şi i-ar răsfăţa...

- În familia dumneavoastră, cine şi cui îi aduce cafeaua în pat?!

- Eu am noroc de un soţ foarte bun, cu care ne înţelegem din jumătate de cuvânt, poate că aici îşi lasă amprenta şi faptul că avem ambii aceeaşi profesie, de medic. Nu a avut nimic împotrivă să fac doctoratul, au fost momente când plecam în deplasare la Moscova, să-mi fac teza, copiii rămâneau cu soţul şi el se descurca de minune. Întotdeauna m-a înţeles, m-a susţinut, fără de el nu ştiu dacă m-aş fi realizat profesional...

- Aveţi doi copii, un băiat şi o fată...

- Sunt mari deja, ambii fac doctorantura - Alexandru în România, la Bucureşti, se specializează în construcţia de maşini, iar Cristina e în Franţa, la Grenoble, se specializează în macroeconomie... În prezent, foarte mulţi tineri moldoveni fac studii serioase în străinătate, sperăm să se întoarcă acasă şi să se producă şi la noi o schimbare spre bine.

- Care este rolul femeii în managementul familiei?

- Femeia trebuie să-i lase bărbatului „teritoriul” care îl face să se simtă bărbat... Să-i dea senzaţia că el este cel care a găsit soluţia, că de la el, nu de la ea a venit ideea salvatoare...

- Deci, e nevoie să fii mare psiholog, ca să fii fericită în familie...

- Bineînţeles. Bărbaţii sunt nişte fiinţe sensibile şi au nevoie de susținerea noastră. Ei vor să fie apreciaţi, lăudaţi, sărutaţi...

- De 8 Martie, ce sfat le-aţi da bărbaţilor?

- Să fie bărbaţi în deplinul înţeles al cuvântului. Să-şi poată asigura familia, să participe la educaţia copiilor, să putem conta pe ei. Să ne fie devotaţi, responsabili şi, bineînţeles, să ne preţuiască la justa valoare.

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:33

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea Republici Moldova în SUA, Cristina Bălan a demisionat din funcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:24

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Procurorii PCCOCS fac precizări privind cauza penală pe numele lui Renato Usatîi, aceştia precizând că investigațiile pe această cauză continuă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:59

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Operatorul ucrainean de gaze naturale ”Ukrtransgaz” a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea gigantului rus Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:44

SONDAJ Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Un sondaj privind intenţia de vot a ucrainenilor arată că, dacă alegerile legislative anticipate ar avea loc în perioada imediat următoare, în noul Parlament de la Kiev ar intra şase partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:33

OPINIE /// Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

OPINIE ///  Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:18

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că mai multe tipuri celebre de struguri din prezent sunt înrudite genetic cu soiuri din vremea romanilor, dar şi din perioada medievală.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 09:13

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Meteorologii au anunțat pentru începutul acestei săptămâni un avertisment de vreme caniculară, cu o temperatură maximă a aerului de până la +37°C. În acest context specialiștii îndeamnă oamenii la precauție, atenționând că expunerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:11

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

 Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele și nu trebuiau să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:09

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Vă reamintim faptul că activistul unionist George Simion a primit interdicția de a mai intra pe teritoriul Republicii Moldova anul trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:05

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

În perioada verii, puține sunt persoanele care să nu mănânce roșii, mai ales că este și sezonul lor. Puțin știu însă care sunt cu adevărat beneficiile lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:06

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Un mare mafiot rus a fost arestat in Thailanda.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:05

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Românul Octavian Ursu l-a învins pe candidatul extremei drepte și a câștigat primăria orașului Gorlitz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)