Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 31 Martie 2016, ora 08:00

Club de presă: femeile pe arena politicii moldovenești

Marime Font

„Femeile în politică - de ce batem pasul pe loc timp de 10 ani” a fost tema abordată în cadrul unui Club de presă marți, 29 martie, într-un restaurant din capitală. 

La discuții au participat experta Loretta Handrabura; Asya Varbanova, consilieră principală, programul ONU „Femeile în politică”; Liliana Palihovici, vicepreședintă, Parlamentul Republicii Moldova, Alexei Buzu, director executiv, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”; Olga Nicolenco, expertă gender.

În cadrul discuțiilor, s-au abordat mai multe aspecte, printre care: situația acuală în Parlament a cotei de reprezentare a femeilor, care este situația cotei de gen doar că pe arena politicii internaționale, motivele pentru care nu avem mai multe femei la conducere, în Republica Moldova și cu ce probleme se confruntă femeile cu copii de vârsta preșcolară care urmează să se angajeze în cîmpul muncii, nemijlocit.

Loading...


În anul 2014, în Parlamentul Republicii Moldova, au avut loc dezbateri privind proiectele de lege 101 și 180. Ele țin de modificarea legislației pentru introducerea cotei participării femeilor. Astfel, Liliana Palihovici, vicepreședintă în Parlamentul, susține că abordarea acestui subiect este una complexă. „Se prevăd rigori pentru mass-media în reflectarea temei ce țin de femei, penalizări pentru limbaj sexist, cerințe față de Guvern și Parlament, pentru a avea cît mai multe femei la conducere. Astăzi avem raportul pentru lectura a doua, la proiectul 180 în care Comisia pentru Drepturile Omului promovează cota de 40% de gen. Mai mult decît atît, un rol important în promovarea acestei cote, o are mass-media, căci ea are puterea de a schimba mentalitatea și comportamentului nu doar a societății, ci și al politicienilor”, declară aceasta.

Asya Varbanova, consilieră principală în programul ONU „Femeile în politică” a declarat că în lume a avut loc o ascensiune a cotelor de gen, în parlamente, însă foarte înceată, astfel că în perioada 1995-2015, procentul de 11% s-a dublat la 22% de femei. „Cotele de reprezentare a femeilor se încearcă a se implementa astăzi și pe cale legislativă de către partidele politice. În Uniunea Europeană deja 23 de țări au introdus aceste cote pentru că femeile vor să participe în luarea deciziilor. S-a făcut un studiu precum că, procesul de asigurare a parității de gen în cadrul instituțiilor de stat la nivel decizional, fără a întreprinde acțiuni în acest sens, ar dura în jur de 47 de ani, iar femeile nu au răbdare să aștepte atât.”

„Noi nu mai acceptăm, avînd conștiința propriei noastre valori. Ca persoane, ca femei, ca profesioniste, nu mai acceptăm putere peste noi, dar pledăm pentru putere pentru noi toți, putere decizională și asumare de responsabilitate”, afirmă Loretta Handrabura.

De ce nu avem mai multe femei la conducere? Potrivit expertei Olgăi Nicolenco, motivele sunt următoarele: statul nu-și respectă angajamentele luate, femeile sunt plasate necorespunzător pe listele de candidați, nepromovarea femeilor în partide, nerespectarea propriilor statute de către partide, atitudinile personale ale factorilor de decizie, lipsa de experiență a femeilor, educația stereotipizată, patriarhală, religioasă a tinerilor și altele.

Speakerii au ajuns și la un subiect mai sensibil pentru societatea actuală din Republica Moldova și anume problemele femeilor cu copii de vârstă preșcolară (de la 0 la 6 ani) la îngrijire, dar care au nevoie de un serviciu, de activitate profesională, dar și de resurse financiare.
Palihovici accentuează faptul că atunci când se vorbește despre cotă, trebuie de luat în considerație mai multe lucruri dezvoltate complex, adică serviciile sociale dezvoltate complex, serviciile educaționale dezvoltate complex, o parte a serviciilor de educație preșcolară, cele de creșă care în Republica Moldova practic lipsesc. „Avem foarte multe femei bune care ar putea ieși mai devreme la serviciu după ce au născut dar nu au alternativă pentru a lăsa copilul. De aceea, întoarse după concediul de maternitate de trei ani, pe piața muncii, femeile nu mai sunt competitive și trebuie să-și înceapă cariera din nou. Lupta pentru cotele femeilor nu înseamnă doar lupta pentru femei în Parlament, ci înseamnă o luptă pentru o calitate mai bună a vieții”, explică Palihovici.

Diferența dintre rata de ocupare a femeilor cu copii de vîrsta preșcolară și cu femeile de aceeași vîrstă care nu au copil, este de 20%. Adică femeile fără copii ajung la 56% în rata de ocupare (pe piața muncii), în comparație cu cele cu copii-36%. Alexei Buzu, director executiv, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” ajunge la concluzia că „din cauza politicilor prostești, nici nu avem femei pe piața muncii, nici natalitatea nu crește. Astfel, nici nu se contribuie la bunăstarea țării, familiilor și nici nu se sporește numărul popolației.”

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Programul ONU „Femeile în politică”, cu tema „Femeile în politică – de ce batem pasul pe loc timp de 10 ani”, iar discuțiile s-au bazat asupra proiectului de lege privind asigurarea egalității de gen, aprobat în lectura întâi de către Parlament în anul 2014.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco, stagiară
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 22:34

Ministerul Culturii din România îi mulţumeşte Irinei Rimes pentru colaborare

Ministerul Culturii din România îi mulţumeşte Irinei Rimes pentru colaborare

 Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2020 a devenit un subiect popular în social media după ce cântăreaţa Irina Rimes, desemnată de Ministerul Culturii ambasadoarea evenimentelor ce vor marca sărbătoarea, a făcut mai multe afirmaţii despre sculptorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 17:46

PSRM scoate de la naftalina proiectul lui Plahotniuc „pro-Moldova” și-l lansează cu un nou nume: „Declaraţii privind politica externă echilibrată”

PSRM scoate de la naftalina proiectul lui Plahotniuc „pro-Moldova”  și-l lansează cu un nou nume: „Declaraţii privind politica externă echilibrată”

 PSRM a emis o declarație „cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova” și propun ca aceasta să fie semnată de toate partidele parlamentare. Declarația a fost dată publicității în cadrul unui briefing de deputații socialiști Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 13:57

PAS, PPDA și PDM ar putea semna un document privind parcursul european al R. Moldova

PAS, PPDA și PDM ar putea semna un document privind parcursul european al R. Moldova

 Deputații PAS, PPDA și PDM pregătesc și ar putea aproba și vota împreună, în Parlamentul de la Chișinău, un document cu privire la menținerea viziunilor pro-europene și parcursului european al R. Moldova. Documentul a fost elaborat de către deputații din fracțiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2020, ora: 00:01

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

Ce au negociat PD și PSRM în ședința de la Parlament ?

 Mai mulți deputați democrați și socialiști s-au întrunit în această seară într-o ședință închisă la Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 14:24

 Brâncuși a avut atât de multe iubiri încât îmi este greu să le țin minte. Prin atelierul și patul lui au trecut prințese, aristocrate de viță veche, industriașe, baronese, pictorițe, dansatoare, cântărețe, jurnaliste, scriitoare de avangardă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)