Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 24 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 4 Iulie 2017, ora 11:55

CMC alocă 39 mln lei pentru a putea evacua gunoiul la Țânțăreni

Marime Font

Consiliul municipal Chișinău a aprobat cu 31 de voturi alocarea a 39 de milioane de lei pentru amenajarea poligonului de la Țânțăreni, Anenii Noi, și acordarea unor compensații pentru prejudiciul adus locuitorilor satului. Din aceeași bani vor fi efectuate lucrări de amenajare a localităților Țânțăreni și Geamăna, în baza solicitării administrației locale. Consilierii au menționat că poligonul din Țânțăreni este gata pentru a relua evacuarea deșeurilor din capitală începând cu ziua de astăzi, 4 iulie. Aprobarea finanțării vine în contextul în care din data de 5 iulie serviciile municipale nu mai pot să evacueze gunoiul din capitală la mina de lângă Bubuieci.

Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a menționat că banii vor fi identificați după revizuirea bugetului municipal pentru primele șase luni ale anului. Din suma aprobată, 17 milioane lei vor fi alocați pentru achiziționarea echipamentului de epurare a apei reziduale cu o capacitate mai mare de trei ori decât cea de la Bubuieci. Pentru consolidarea digului poligonului au fost alocați 12 milioane de lei, iar 10 milioane de lei vor fi atribuiți pentru amenajarea infrastructurii din Țânțăreni și Geamănă și compensarea prejudiciilor aduse locuitorilor.

Nistor Grozavu a menționat că municipalitatea propune salubrizarea totală a localității Țânțăreni și evacuarea gunoiului la poligon, dar și lucrări de restabilire a infrastructurii rutiere și iluminatului public. Municipalitatea este deschisă să ajute și comuna Geamăna pentru a îmbunătăți situația din localitate.Viceprimarul a adăugat că poligonul din Țânțăreni poate fi exploatat de azi însă pentru a nu fi afectat digul și pentru a fi efectuate lucrările de consolidare a acestuia, deșeurile ar urma să fie depozitate într-o celulă separată. Studiul de fezabilitate de amenajare a poligonului prevede amenajarea unor celule separate din care ulterior să fie extras biogaz. În prezent există deja o companie care face acest lucru.

În același context, Nistor Grozavu a spus că locuitorii celor două sate sunt dezamăgiți pentru că anterior municipalitatea Chișinău a ignorat solicitările acestora, însă acesta și-a exprimat speranța că intervențiile îndreptate spre aceste localități vor putea să schimbe atitudinea consiliului local, care se va întruni azi în ședință. 

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2018, ora: 11:25

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin Din editia print

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018.  

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul