Istorie

CNN: Mormânt de 4400 de ani descoperit în Egipt

Ministrul antichităților, Khaled al-Anani, a declarat că mormântul a fost descoperit în situl arheologic Saqqara și este din cea de-a 5-a dinastie a faraonilor, care a condus acum aproximativ 4400 de ani.

Mormântul aparținea unui preot regal de purificare, cunoscut sub numele de "Wahtye", a declarat al-Anani. Inscripțiile sugerează că preotul a servit în timpul domniei faraonului Nefer-Ir-Ka-Re și a fost supraveghetorul și inspectorul regal al bărcii sfinte.

Al-Anani a spus că zidurile mormântului au fost decorate cu scene colorate, ilustrându-l pe Wahtye cu mama, soția și familia sa.

Șeful misiunii de excavare, Mostafa Waziri, a declarat că alte desene descriu vinuri și articole de ceramică, spectacole muzicale, navigație, vânătoare și fabricarea de mobilier funerar.

Waziri a declarat că echipa sa a ajuns la mormânt în noiembrie, dar că a durat ceva timp pentru a intra întrucat ușile sale erau sigilate.

Aproximativ 50 de nișe din interiorul mormântului conțineau statui colorate sculptate în stâncă reprezentând persoane stând în picioare sau în poziția scribului, a spus Waziri.

"Această statuie ar putea aparține decedatului sau unui membru al familiei sale", a spus el.

Directorul general al site-ului, Sabry Farag, a declarat că mormântul are o lungime de aproximativ 10 metri și o lățime de 3 metri, cu un subsol.

Acesta conține, de asemenea, cinci nișe de înmormântare, a spus Waziri, care vor face obiectul unor săpături ulterioare.

În noiembrie, Ministerul Antichităților a anunțat că un masiv cimitir pentru pisici și o colecție rară de scarabei mumificați au fost descoperite printre cele șapte morminte la Saqqara.

În Saqqara se găsește și faimoasa piramidă în trepte.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *