CSI / Rusia

CNN: Putin ocupă teritorii străine pentru resursa umană

Prin urmare, imperialismul preşedintelui rus poate fi explicat prin dorinţa acestuia de a evita un dezastru demografic, sugerează CNN Money.

Nu este un secret faptul că Vladimir Putin vrea că teritoriul Rusiei moderne să cuprindă pe cele ale fostei URSS. Dar tendinţele imperialiste lui Puţin, probabil sunt influenţate într-o măsură mai mare de motive de ordin economic, decât de ambiţiile politice, scrie CNN Money.

Jeffrey Gundlach, celebrul investitor american, este de părere că dorinţa lui Putin de a realipi la Rusia zonele vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice este dictată de orizontul catastrofei demografice.

Rusia îmbătrâneşte rapid: în următorii 35 de ani, numărul de persoane apte de muncă va scădea cu 14%, ceea ce este foarte riscant pentru creşterea economică, potrivit CNN.

În Rusia va avea loc cel mai mare declin de populaţie din istoria lumii – a spus Gundlach în cadrul conferinţei ETF.com. Investitorul a adăugat că această previziune nu ţine cont de războaie, foamete şi epidemii. Nu e de mirare că Puţin vrea să preia controlul asupra naţiunilor aflate în sfera de influenţă a Rusiei. El are nevoie de oameni „, afirmă Gundlach.

Din cauza faptului că Putin a anexat Crimeea şi caută să împiedice Ucraina să adere la NATO, comunitatea internaţională se teme că preşedintele va încerca să-şi restabilească puterea şi asupra teritoriilor în care locuiesc rusofonii din Estonia şi Letonia.

Gundlach a subliniat că pretenţiile de moralitate în Rusia sunt în creştere, dar capacitatea de reproducere a populaţiei e foarte scăzută.

De problemele demografice ale Rusiei este îngrijorată chiar şi Banca Mondială, care recomandă Mosocvei să asigure diferitele metode de a reduce efectele negative ale îmbătrânirii naţiunii. De exemplu, se propune să se ridice vârstă de pensionare, să se promoveze lupta împotriva fumatului şi consumului excesiv de alcool, precum şi stimularea cetăţenilor să pună bani deoparte pentur bătrâneţe.

sursa. paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *