Eveniment

Cntece de dor la Pererta

Grigore Vieru, consateanul nostru, mare patriot, regele cuvantului, ingerul graiului, comoara neamului, ar fi implinit pe 14 februarie 75 de ani. Toata Pererata este indurerata de pierderea poetului, totusi, el ramane sa traiasca in amintirile fiecaruia dintre noi. In fiecare an, la 14 februarie, organizam la Gimnaziul „Grigore Vieru” din Pererata sarbatoarea indragostitilor de creatia poetului, care, din vrerea lui Dumnezeu, a fost si ramane consateanul nostru. E o actiune culturala la care participa atat elevi, cat si maturi. Practic, se aduna tot satul.

Anul acesta, vom prezenta un recital de poezii dedicate lui Grigore Vieru, cel care a fost un adevarat pedagog al neamului, modeland spiritul binelui si frumosului la generatii intregi de copii si maturi. Saptamana limbii romane din cadrul sarbatorilor consacrate aniversarii a 75-a de la nasterea bardului din Pererata se desfasoara cu genericul „Taina care ma apara”. Ea cuprinde recital de poezie vieriana – „Ci sa nu inchideti cartea…”, creatii de tineri autori – „Grauncioare de lumina”, concursul „Creatia poetului in imagini” si un concurs literar.

Poetul Grigore Vieru, prin munca sa de zi cu zi, si-a castigat pe adevaratelea titlul de Presedinte al poeziei romanesti. Creatia sa va ramane mereu o cresa pentru prunci, o scoala pentru copii, o calauza pentru tineret, indemnuri spre mai bine pentru maturi si o alinare pentru cei batrani.Pentru toti, Vieru este simbolul neamului romanesc.

Valentina Ciobanu,
directoarea Gimnaziului „Grigore Vieru” din Pererata, Briceni

Plang izvoarele, se cutremura padurea…

A trecut un an de cand Moldova a ramas orfana de simbolul renasterii noastre nationale – Grigore Vieru. Astazi, chiar daca nu e printre noi, ii simtim prezenta mai vie ca oricand, prin opera sa. Ne-a chemat sa pastram tot ce-i viu – tarana, pomul, pasarea, izvoarele… Ne lipsesti atat de mult, draga Poete! Te asteapta casa parinteasca, ramasa singuratica, dar si strazile satului, care ti-ar recunoaste mersul cuminte. Plang izvoarele ce ti-au potolit candva setea. Se cutremura padurea care te-a incalzit si te-a racorit. Elevii de la gimnaziul ce-ti poarta numele au compus o multime de poezii si le recita in clasa in care ai scolarit. Cele mai frumoase amintiri le aduce prima Dumitale invatatoare – Gutu Alexandra Grigore. Vai, prea multe lucruri nu am reusit sa ti le spunem. Intr-adevar, e cum ai spus – traim un secol grabit. Grabit, dar si hot, caci ne-a furat ce avea satul mai scump…

Elena Ciobanu,
profesoara de limba romana la Gimnaziul „Grigore Vieru” din Pererata, Briceni

 


Un conducator de oaste

Am primit cu adanca tristete vestea disparitiei poetului basarabean Grigore Vieru, consateanul nostru cu care ne-am mandrit mereu – cei mici si cei mari. Grigore Vieru va ramane in memoria noastra si prin dragostea sa pentru limba si istoria romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea, ii vom respecta indemnul de a citi si a vorbi cat mai corect romaneste, indemnul de a fi mereu cu sufletul curat, astfel incat poetul, privindu-ne de acolo, din ceruri, sa se mandreasca cu noi.
A murit fratele lui Eminescu, spunea Nicolae Dabija. Noi n-am spus, dar intotdeauna am stiut ca, in dragostea de limba si credinta, Grigore Vieru era cel mai apropiat frate al lui Eminescu. La gasirea dreptatii, consateanul nostru indemna: „Eminescu sa ne judece”.
Grigore Vieru a jucat rolul unui conducator de oaste in lupta moldovenilor pentru Limba Romana, pentru Alfabetul Latin, pentru Identitate, Demnitate si Constiinta Nationala. Toate cate le-a infaptuit, crescand calda paine a poeziei, au fost pentru a vindeca ranile din sufletele noastre, pentru a lustrui graiul. A facut-o ca un medic, dar cu mana parinteasca.
De la minunatul sau Abecedar – din care am invatat si eu sa rotunjesc cuvantul scris si care a adus bucurie la mii de copii -, pana la cele mai frumoase poezii ale sale, descoperim dragostea de Limba Romana. Cred ca, daca Vieru nu s-ar fi jertfit pentru limba noastra, n-ar fi putut scrie poezii atat de frumoase.

Corneliu Vasilov,
elev in clasa a VII-a  la Gimnaziul „Grigore Vieru" din Pererata, Briceni

Om de Dumnezeu ales

Iti multumim, Poete, ca ai ales timpul nostru pentru a poposi pe Pamant. Iti multumim pentru versurile Tale, prin care am invatat sa pazim, dar si sa ne bucuram de comorile limbii romane. Cu Tine, am deprins curajul de a crede, de a iubi, de a spera si de a lupta pentru Adevar. Iti multumim, Poete, pentru privilegiul acordat de a-ti fi contemporani. Minune – chiar in Pererata! Iata cu ce traiesc aceasta clipa: „Am invatat, de la Domnia ta, ca Dumnezeu pe cine il iubeste il incearca. Mai stiu ca, unde vom merge, peste tot Vei fi cu noi, ca unul dintre sfintii neamului nostru, Romanesc. Sunt mandru ca am reusit sa fiu contemporan cu Dumneata.
Odihneste-te in pace, Om de Dumnezeu ales”.

Daniel Ciubatai,
elev in clasa a VII-a, Gimnaziul „Grigore Vieru" din Pererata, Briceni

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *