Actualitate

Coalitia Alternativei?

Opozitia a functionat ca un tot intreg in fata opresiunii comuniste si… vom avea alegeri anticipate. Dar care e, totusi, „destinatia finala” a acestor partide? Aflarea in opozitie? Daca liderii partidelor de opozitie intentioneaza doar sa-i puna in dificultate pe comunisti, inseamna ca nu inteleg ce asteapta lumea de la ei.

In realitate, e nevoie de o Alternativa credibila actualei guvernari. Oamenii vor sa vada acum, inainte de a merge in cabina de vot, o noua echipa de guvernare, solida si unita, capabila sa ia imediat in maini soarta tarii si sa propuna un model eficient de modernizare si europenizare. Succesul actual al Opozitiei nu inseamna ca in mod automat, dupa venirea la putere, aceste forte vor actiona la fel de solidar. Cele trei partide – PL, PLDM si AMN – si-au demonstrat capacitatea de a functiona ca o coalitie ad-hoc si abia urmeaza sa probeze ca sunt o virtuala coalitie de guvernare. Deocamdata, alegatorul n-a vazut un program consolidat de guvernare, echipa, angajamentele politice. Societatea noastra, dar nici oficialii straini, nu au vazut conturul noii guvernari. Au existat propuneri separate de la cele trei partide, de multe ori convergente, care insa, puse cap la cap, sufera de o incoerenta admisibila in cazul aflarii in opozitie si absolut inadmisibila daca aceste formatiuni s-ar afla in echipa de guvernare. Putem spune orice despre comunisti, inclusiv ca se bazeaza pe dictatura si autocratie, dar acolo exista disciplina de partid si ei sunt perceputi de alegatori ca un tot intreg. Prin contrast, Opozitia nu a oferit imaginea publica a unui intreg, soliditatea unei echipe de guvernare, bine sudata si coerenta, agreata de cele trei partide si mai eficiente decat cea a comunistilor. Cele trei grupari, zise liberale, urmeaza sa depaseasca mentalitatea si comportamentul unor partide de opozitie si sa apara in ochii alegatorului ca o veritabila forta de alternativa.

Sondajele de opinie indica foarte clar ca majoritatea populatiei nu e multumita de starea de lucruri si doreste schimbarea acestei guvernari comuniste. Asta insa nu se va intampla, daca nu se va demonstra din start viabilitatea noului model de guvernare al partidelor Alternativei. Daca vor sa castige alegerile, noii lideri ai tarii trebuie sa ofere de pe acum un model perceptibil de organizare post-electorala. Pe alegator nu-l intereseaza prea mult de ce nu se merge pe o lista comuna, nu-l dor nici rivalitatile personale si de grup, cu atat mai putin il captiveaza doctrinele. El vrea sa vada ce alternativa de dezvoltare a tarii i se propune, in ce posturi-cheie si pe cine anume va numi si sprijini noua guvernare, ce garantii ofera personal acesti noi lideri si conducatori ai statului – prin pregatirea lor profesionala, viziune si seriozitate, experienta de munca, pozitia civica, ponderea in societate si in lume.

PL – care, apropo, are Omul pe sigla – spune ca nu doreste sa-si afiseze oamenii propusi la posturi importante pentru a nu-i expune inainte de vreme. E un argument cam… paradoxal – rezulta ca brandul partidului e Omul, dar pe oamenii care vor veni la guvernare nu ii cunoastem. Alegatorii insa vor o guvernare previzibila, cu persoane la vedere, cu angajamente public asumate. Initiativa liberal-democratilor de a afisa o lista cu ministeriabili e una de inspiratie britanica, dar este nerealista, deoarece partidul nu va castiga de unul singur alegerile – deci, acesti oameni au fost afisati de pomana. Este la fel de neproductiv sa nu indici alegatorului care va fi echipa guvernarii viitoare, ca si sa-i servesti doar o echipa pentru meciuri amicale.

Dar trebuie sa existe o iesire din aceste abordari opuse. Si as vedea mai degraba o platforma comuna si un model operational, elaborat si consimtit de formatiunile cu sanse. E vorba, inainte de toate, de un program de guvernare fundamental, elaborat acum si consimtit de cele trei formatiuni, ca lumea sa vada care sunt principiile de formare a echipei de guvernare, politica fiscala si administrativa, principalele axe ale politicii interne si externe, cum si cine va pregati tara pentru aderarea la UE. Trebuie sa fie limpede ca vine o echipa competenta si solidara – daca lumea nu va vedea o echipa solida care sa vina imediat in sprijinul cetateanului, nu vei reusi. Iar in conditiile fragmentarii politice echipa nu poate fi decat o selectionata tricolora. Si atunci sa fie cei mai buni jucatori din toate echipele castigatoare, dar posibil si din liga inferioara, daca este si acolo cineva cu adevarat de clasa… E nevoie de un plan bine structurat, semnat de toti acei care au sanse reale. Alternativa trebuie sa aiba o singura voce. Nu e suficient sa se faca declaratii ambigue de prietenie si coabitare viitoare. Caci, de facto, toate aceste partide „prietenesc” acum impotriva comunistilor. Dar alegatorul nu are garantia ca dupa alegeri nu se vor intampla diverse „minuni” sau variante mioritice. Tocmai de aceea, insist asupra necesitatii portretului-robot al viitoarei guvernarii, conditionat de rezultatele votului popular. Anume acest lucru trebuie sa-l discute liderii partidelor si sa se puna de acord.

Alegatorul percepe politica nu din programe si doctrine, ci la nivel personificat. Prin urmare, daca partidele vor sa ofere alegatorului o alternativa viabila, ele trebuie sa-si personifice oferta si garantiile, pentru ca aceste garantii sa fie considerate mai bune decat ale comunistilor, iar oferta – una mai solida si mai de perspectiva. Oferta electorala trebuie sa fie „populata” cu oameni credibili, in caz contrar, va ramane una idealista, fara sorti de izbanda. Si atunci, am putea avea o noua surpriza – sa aflam stupefiati ca acesti comunisti, asa incompetenti si ineficienti cum sunt, au castigat din nou alegerile. Pentru ca sunt mai bine organizati si ofera impresia unui model functional si a unei echipe unite…
 

Stefan Gorda,
membru al Board-ului de directori,
Asociatia pentru Politica Externa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *