Astăzi 1 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:48
Abonamente

Actualitate 29 August 2017, ora 19:23

Cocktail geopolitic abraziv. Qatar: bombe, un Prinţ Întunecat, gaz şi nelipsiţii hackeri ruşi

Marime Font

În acest weekend lumea petrolului a fost cel puţin întoarsă pe dos de iniţiativa membrilor OPEC de a rupe legăturile diplomatice cu Qatarul.

Tensiunile au fost accentuate, la începutul săptămânii, atunci când statele Golfului au impus o blocadă terestră, aeriană şi navală asupra vehiculelor şi navelor care au de a face cu Qatarul, generând temeri privind o eventuală penurie care ar lovi în scurt timp populaţia Qatarului.

Ca şi cum nu ar fi fost suficient, Arabia Saudită, unul dintre iniţiatorii măsurilor punitive, ameninţă acum cu invazia, dând Qatarului un ultimatum de 24 de ore pentru a se conforma cu 10 cerinţe comunicate Kuwaitului, care acţionează în cadrul crizei având rolul de mediator.

Loading...


Evoluţia poate să pară iscată din senin, însă acest conflict se coace de mai mulţi ani, iar semnele că ceva foarte putred dospeşte sub nisipul Orientului Mijlociu au început să apară încă de prin luna mai.

Mai întâi câteva cuvinte despre actori.

Qatar

Stat mic, condus de o dinastie wahhabistă – dar care nu se află în relaţii tocmai bune cu Casa Saud. Suntem în lumea post-ideologică, aşa că mai important decât afilierea spirituală care ar trebui să lege Qatarul de Arabia Saudită este faptul că Doha împarte cu Teheranul cel mai mare câmp de gaz natural din lume, cu un potenţial de 43 de trilioane de metri cubi.

În ciuda gravitării tradiţionale în sfera Arabiei Saudite, Qatarul a menţinut în mod constant o remarcabilă independenţă faţă de vecina sa – consolidând legături decente cu Iranul şi chiar cu Siria lui Bashar al Assad, cu care Casa Saud este la cuţite.

Qatarul are deseori o orientare semnificativ diferită de cea a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte sprijinirea diferitelor conflicte care macină Orientul Mijlociu. A sprijinit miliţii rebele diferite de cele ale Arabiei Saudite atât în Siria cât şi în Libia. A sprijinit Frăţia Musulmană în Egipt, în ciuda opoziţiei Arabiei Saudite faţă de grup – ba chiar făţiş pe Mohammed Morsi, dat jos după o lovitură de stat şi înlocuit cu actualul preşedinte-general al-Sisi (lucru care, evident, atrage mânia Egiptului în actuala criză).

Mai mult, Doha a sponsorizat grupul palestinian Hamas, care în trecut a menţinut legături strânse cu Siria şi Iran, inamicii tradiţionali ai Arabiei Saudite – dar mai ales ai Israelului.

Motivele oficiale ale acestui adevărat război pornit oarecum brusc de saudiţi împotriva micului lor vecin ar fi "sponsorizarea terorismului" şi apropierea prea mare de Teheran.

Ambele sunt praf în ochi: Doha finanţează într-adevăr diverse grupări rebele, implicate în numeroase acte teroriste, dar Arabia Saudită şi chiar Bahrainul fac acelaşi lucru, ba într-o măsură chiar mai mare.

Motivele neoficiale ale rapidei evoluţii din Golf pot fi multe.

Apropierea Qatarului faţă de Iran, în condiţiile în care influenţa tot mai mare a Rusiei în Orientul Mijlociu a schimbat balanţa geopolitică, poate crea oarecari nelinişti în Arabia Saudită.

Cu prilejul realegerii preşedintelui iranian, liderul Qatarului, emirul Hamad Al-Thani a avut îndrăzneala să-l sune pe Rouhani pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri.

Al Jazeera, compania media care îşi are baza în Doha şi este finanţată de către familia Al-Thani. Al Jazeera a fost mereu critică faţă de toate dictaturile lumii arabe, mai puţin faţă de cea condusă de Al-Thani – acesta fiind principiul de funcţionare cunoscut al organizaţiei.

Într-o acţiune care arată existenţa unor tensiuni importante în subteran, pe 5 iunie companiei Al Jazeera i s-a retras licenţa în Regatul Saudit pe motivul bizar că ar incita trupele care luptă în Yemen la rebeliune.

Cu toate acestea, nu este clar de ce ar arunca Arabia Saudită Qatarul - un aliat chiar rebel - în braţele Iranului.

Întră în scenă hackerii ruşi, conform CNN

Un eveniment mai important s-a desfăşurat pe 23 mai - surse apropiate de chestiune afirmau că saudiţii ar fi fost mâniaţi de unele afirmaţii făcute de agenţia de ştiri a Qatarului în legătură cu recentele tensiuni dintre Arabia Saudită şi Iran, şi că emirul Qatarului ar fi numit Hamas şi Hezbollah “organizaţii de rezistenţă”. Supărarea, se spune, ar fi mare pentru saudiţi. Sau poate pentru israelieni?

Subiectul este interesant: agenţia de ştiri a Qatarului afirmă că nu ar fi fost aşa şi că afirmaţiile producătoare de leziuni ar fi fost inserate pe situl agenţiei de ştiri. Mulţi analişti s-au grăbit să pună atacul cibernetic pe seama saudiţilor, sau chiar a ruşilor.

În special presa transatlantică (CNN) s-a grăbit să preia versiunea cu Rusia, ca pe o continuare firească a intoxicării privind presupusa interferenţă a hackerilor ruşi în campania prezidenţială americană.

Ştirea publicată de CNN (cu dovezi subţiri, dacă nu inexistente, chiar dacă ar fi adevărat, te-ai fi aşteptat ca hackerii să nu lase urme care să poată fi demontate într-un timp atât de scurt).

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a afirmat flegmatic “este o minciună, o altă minciună nenorocită”, în timp ce Serghei Lavrov a ţinut să sublinieze că este o “altă afirmaţie care de-credibilizează reputaţia [CNN, n.r.] ca media independentă şi obiectivă.

Cui foloseşte noua criză

Dacă impulsivul prinţ al Regatului Saudit, care pe 30 mai efectua o vizită la Moscova, ar putea porni un adevărat război doar pentru nişte afirmaţii vagi şi oricum retrase, care pot fi tolerate dată fiind poziţia neconfortabilă a Qatarului aflat între Teheran şi Riad este o întrebare legitimă.

O altă întrebare este dacă Rusia nu face acum decât să capitalizeze pe reputaţia zdrenţuită a CNN după o campanie electorală în care canalul american a luat fără ruşine partea clanului Clinton, pe de o parte, şi să folosească hackerii pe de altă parte.

Rusia ar avea într-adevăr mult de câştigat din vrajba creată în Golf.

Economia Rusiei se zbate după o serie de ani în care preţul petrolului este scăzut intenţionat cu ajutorul unor manevre financiare, economice şi geopolitice – le putem numi “coincidenţe” dacă n-ar fi prea improbabile.

O eventuală furtună în Golf ar arunca în aer, măcar temporar, lanţurile de aprovizionare cu ţiţei. Deşi Qatarul este un producător minor de ţiţei în zonă, eventualele tensiuni pot provoca întârzieri şi ceva haos pe lanţul de producţie şi transport, care pot ridica preţul barilului.

Mai important, probabil - această furtună stânjeneşte mult eforturile administraţiei Trump în zonă. Atât Arabia Saudită cât şi Qatarul sunt aliaţi ai SUA - SUA care tocmai a pierdut, sub administraţiile Obama, urma de influenţă şi credibilitate rămase după mandatele Bush.

Un eventual conflict ar stânjeni considerabil operaţiunile americane în Orientul Mijlociu, mai ales în ceea ce priveşte Iranul.

Căci până la urmă, când vorbeşti despre alianţa dintre Arabia Saudită şi SUA, vorbeşti de fapt despre Iran, iar când vorbeşti despre Iran, vorbeşti despre Israel.

Intră în scenă un Prinţ Întunecat şi îndepărtat

Poate nu întâmplător, toate acestea survin la doar câteva zile după ce CIA s-a decis să-l numească pe funcţia de director al departamentului pentru Iran pe un anume Michael D’Andrea, supranumit Prinţul Întunecat - pentru duritatea sa.

Un fost oficial al CIA, care vorbea – cum altfel? – în condiţii de anonimat – a arătat că numirea lui D’Andrea este un semnal că Trump începe să îşi pună în practică strategia agresivă cu privire la Iran.

D’Andrea este foarte controversat. Musulman convertit, cu ani petrecuţi în teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu, are identitate care nu a fost făcută publică niciodată de CIA, în ciuda faptului că numele său a apărut într-un material publicat de New York Times cu câţiva ani în urmă.

Surse din CIA susţin că reputaţia de dur a lui D’Andrea este atât de consolidată încât numirea sa în poziţia de director implică faptul că “un război cu Iranul este în mod clar în cărţi”. Ceea ce ne face gândul să zboare la interviul gen Wesley Clark despre SUA care s-ar băga în Libia, Siria şi Iran.

Poate întâmplător, ieri în Teheran au avut loc atentate. Poate tot din aceeaşi coincidenţă uriaşă – căci totul nu este - nu aşa? – nimic altceva decât o mare coincidenţă – toate acestea au loc după turneul lui Donald Trump în Orientul Mijlociu – unde Trump a făcut o vizită la unicul său aliat în aceste vremuri extrem de tulburi – Israelul lui Bibi Netanyahu, inamicul tradiţional al Iranului.

Aruncăm în tot acest haloimis exploziv o Turcie tot mai scăpată din lesă, resentimentară la culme după un puci eşuat (întâmplător sau poate nu) – care stinge lumina la singura bază (încă?) nucleară din zonă, care a luat rapid partea Qatarului – şi implicit a Iranului, singura putere majoră în braţele căreia a fost aruncată Doha.

http://epochtimes-romania.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 19:48

Numărul persoanelor care au murit în Italia a ajuns, miercuri, la 13.155, după ce au fost raportate alte 727 de decese în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:50

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă  /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

Cetățenii R. Moldova vor trebui să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:30

Declarații tehnocrate / Ion Chicu: Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar. Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri

Declarații tehnocrate / Ion Chicu: Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar. Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri

Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:48

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

 Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:47

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

70 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:43

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, dar problema s-a răspândit în multe țări europene, scrie Bloomberg, care dă exemplele Turciei, Cehiei și Slovaciei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:48

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

Din 2017 și până în 2019, salariul președintelui Igor Dodon a crescut cu aproape 22%. Adică s-a majorat de la 14.765 de lei pe lună, la 18.893 de lei lunar. Datele au fost prezentate în declarațiile de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:27

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

 Cocostârcii, sau așa cum îmi place mie să le spun, berzele, sunt printre cele mai bine cunoscute păsări migratoare de la noi. Le-am îndrăgit atât de mult, încât le-am asociat cu cele mai frumoase simboluri din cultura noastră: fertilitatea și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:04

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

Președintele Igor Dodon se consideră „medic, aproape”, pe fondul pandemiei de coronavirus. El a făcut declarații în acest marți, în cadrul unei emisiuni de la postul Prime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:28

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

 Un băiat de 13 ani din Marea Britanie, testat pozitiv pentru coronavirus, a murit marți, au anunțat reprezentanții spitalului King's College Hospital Trust din Londra, unde era internat copilul, scrie BBC.  „Din păcate, un băiat de 13 ani care a fost testat pozitiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:23

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

O tânără de 27 de ani a dispărut încă la sfârșitul lunii februarie și este de negăsit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 14:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:44

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorilor din România (ANPC) transmite câteva informații importate pentru cumpărăturile în siguranță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:27

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Președintele rus Vladimir Putin a început să lucreze „de la distanță”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:03

Dumbrăveanu anunță că 28 de mii de persoane ar putea fi infecate în RM deși în toată țară sunt DOAR 12 mii de medici

Dumbrăveanu anunță că 28 de mii de persoane ar putea fi infecate în RM deși în toată țară sunt DOAR 12 mii de medici

Ministerul Sănătății se așteaptă la 28 de mii de persoane infectate cu Covid-19. Despre aceasta a anunțat Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, fără a menționa câți medici sunt în țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:02

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Un grup online care reunește toți producătorii și micii comercianți, prestatori de servicii și mărfuri, din țara noastră – ce poate fi mai util pentru fiecare familie pe timp de carantină! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:56

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

 Mai mulți angajați ai spitalului de psihiatrie din capitală au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:53

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

„De câteva săptămâni auzim de la autorități că avem suficiente teste, că se cumpără sute de mii de teste, dar vedem că în timp ce în alte țări sunt testate zilnic zeci de mii de persoane, la noi sunt testate doar câteva sute. Ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:14

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Ministrul de interne din Germania, Horst Seehofer (70 de ani) a vorbit, marți, într-un interviu pentru Bild, de ”milioane de morți” dacă nu vor fi luate măsuri sau dacă acestea vor fi insuficiente în contextul pandemiei de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:56

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Trupul neînsuflețit al unei femeie a fost găsit în curtea casei sale. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:00, în localitatea Zaim, din raionul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:34

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

Alireza Pakdel, o artistă din Iran de 39 de ani creează desene uimitoare, care demonstrează cât de grea este munca medicilor în general și în special în timpul pandemiei coronavirusului. Oamenii aflați în față tuturor acestor coșmaruri și oameni care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)