Culinar.md

Codul culorilor în alegerea fructelor şi legumelor

În acest număr voi vorbi despre alte două game de culori, dintre cele mai importante.

Verde (pentru o sănătate de fier) – legumele de culoare verde au o mare concentraţie de substanţe fitochimice, precum indoli şi luteină, care atrag atenţia cercetătorilor datorită proprietăţilor antioxidante. Este recomandată includerea în dietă a fructelor şi legumelor de culoare verde pentru că ajuta la: reducerea riscului de cancer, asigurarea unui aspect sănătos al corpului; întăresc osatura şi dinţii.

Fructe şi legume de culoare verde: avocado, mere verzi, struguri verzi, kiwi, lămâi verzi, pere verzi, broccoli, varză de Bruxelles, varză chinezeasca, fasole verde, ţelină, castraveţi, spanac, salată verde, ceapă verde,mazăre, ardei verde, Zucchini (face parte din familia dovleceilor).

Alb (pentru vitalitate) – fructele şi legumele albe şi cafenii au o mare concentraţie de substanţe fitochimice. Conţin alicină, întâlnită mai ales în plantele legumicole din grupa cepei. Este recomandată includerea în dietă a fructelor şi legumelor de culoare albă şi cafenie pentru că ajută la reducerea riscului de cancer, combat bolile de inimă, menţin colesterolul din sânge la un nivel normal.

Fructe şi legume de culoare albă/cafenie: banane, pere galbene, curmale, nectarine, piersici, conopidă, usturoi, ghimbir, ciuperci, ceapă, păstârnac, cartofi, gulii, porumb.

Câţi dintre noi nu îşi doresc o viaţă cât mai lungă şi mai sănătoasă? Tocmai de aceea, Culinar.md vă recomandă o vitaminizare permanentă a organismului printr-un consum constant de fructe şi legume proaspete – dacă e posibil, cât mai multe produse bio cumpărate din piaţă, nu cele „perfecte” pe care le găsiţi în supermarket.

Dacă nu avem noi grijă de sănătatea noastră, nu o va face nimeni altcineva în locul nostru. Cu jumătăţi de măsură nu ajungem să ne atingem scopul, avem nevoie de voinţă, perseverenţă şi înţelepciune în luarea deciziilor corecte.

www.culinar.md

Timpul.Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *