Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Actualitate 17 Mai 2016, ora 10:00    Din editia print

Codul Educației din Găgăuzia, făcut în grabă și anapoda

Marime Font

Adunarea populară a autonomiei Gagauz Yeri a adoptat pe 28 aprilie 2016 o lege a educaţiei. 

În multe privințe, aceasta diferă de Codul Educației adoptat, în 2014, de Parlament și care este valabil pe întreg teritoriul țării. De ce și dacă are nevoie poporul găgăuz de acest cod regional al educației, vom afla în materialul următor.

Prevederile actului adoptat la Comrat contrazic o serie de prevederi ale Codului Educaţiei al Republicii Moldova, iar acesta nu este prima acţiune a autorităţilor din Găgăuzia de distanţare legislativă față de Chişinău.

Loading...


Printre prevederile codului, se enumeră eliberarea propriului tip de anexe la diplome, trecerea treptată la studierea unor discipline școlare în limba găgăuză, introducerea studierii aprofundate a istoriei poporului găgăuz. Acestea sunt doar câteva prevederi din noua Lege a învățământului adoptată de autonomie.


„S-a votat pe ascuns”

Corina Fusu, ministrul Educației al Republicii Moldova a declarat, în cadrul ședinței Guvernului că, prin modul în care a fost elaborat și votat proiectul Legii învățământului Găgăuziei, au fost sfidate autoritățile centrale de stat ale Republicii Moldova. „Cadrul juridic al educației în Republica Moldova este stabilit în Codul Educației, adoptat pe 17 iulie 2014 de către Parlamentul Republicii Moldova (unica autoritate legislativă a Republicii Moldova). S-a votat pe ascuns, mișelește, în secret, sfidând autoritățile centrale ale Republicii Moldova, o lege specială pentru UTA Găgăuzia”, a comentat ministrul Educației.

Proiectul de lege include cinci capitole și 48 de articole, care în mare parte vin să ofere mai mult teren limbii găgăuze în autonomie, prin studierea mai multor discipline predate în această limbă. Asta, deși dreptul de a studia limba găgăuză este oferit și de Codul Educației votat în 2014 și are loc și în prezent. În articolul 10 al legii ce prevede limba de predare în instituțiile de învățământ este indicat că „în sistemul educaţional, procesul de învățământ se desfăşoară în limba română […] sau în limbile minorităţilor naţionale”. În continuare, în punctul doi al aceluiași articol, este prevăzut că, în ariile locuite tradiţional sau în număr substanţial de persoane aparținând minorităţilor naţionale, dacă există o cerere suficientă, statul asigură ca aceste persoane să beneficieze de condiţii corespunzătoare de a învăţa limba lor minoritară ori de a primi o educaţie în această limbă la nivelul învățământului obligatoriu, după cum are loc acest proces în prezent.

Deputat UAT Găgăuzia: „Avem dreptul să adoptăm legi”

Serghei Cimpoieș, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, a subliniat că legea găgăuză a educației este una foarte importantă pentru oamenii din regiune și era necesar să fie adoptată mai demult. „În legea privind statutul regiunii este clar indicat că avem dreptul să adoptăm legi printre care și cele din domeniul educației. Folosind drepturile acestui statut, noi putem să elaborăm și adoptăm legile noastre. O altă întrebare este cât de corect a fost pregătit acest proiect”, a declarat deputatul pentru ziarul TIMPUL. Potrivit acestuia, în cadrul elaborării legii au fost grăbite lucrurile pentru ca acesta să fie adoptat cât mai repede. „Sunt momente care necesitau un studiu mai aprofundat. Trebuia să oferim posibilitatea să se discute public cu invitarea specialiștilor din domeniu”, susține deputatul. Cimpoieș a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău au fost invitate de nenumărate ori la dezbaterile publice, însă nu au venit. „Ei tot ar fi putut să participe la aceste dezbateri, să propună ceva. Dacă nu ar fi fost de acord cu ceva, noi am fi putut ține cont de asta. Au avut loc nenumărate dezbateri publice despre care s-a scris pe site-ul oficial al Adunării Populare din Găgăuzia, iar această întrebare nu s-a discutat o zi sau lună. Ministerul Educației nu a atras atenție la asta”, a conchis Cimpoieș. 

Instituțiile de învățământ din regiunea Găgăuzia primesc bani de la bugetul de stat. Potrivit Ministerului Educației, sumele care au fost alocate pentru sistemul de învățământ din autonomie în ultimii doi ani sunt:
- în 2014 – aproape 140 milioane lei
- în 2015 – peste 150 milioane lei

De asemenea, UTA Găgăuzia intenționează să elaboreze suplimentar alte regulamente decât cele elaborate și aprobate de Ministerul Educației: privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru directorii instituţiilor de învățământ; privind certificarea cadrelor didactice; privind funcţionarea grupelor cu regim prelungit în instituţiile publice etc.

Într-un comunicat al Ministerului Educației, s-a anunțat că proiectul de lege din UTA Găgăuzia contravine Codului Educației. „Potrivit proiectului de lege din autonomie, competenţele organelor locale de specialitate în domeniul învățământului sunt net superioare față de Ministerul Educației, acum, când este precizat în art. 18, punctul trei din Codul Educației. La fel și managementul calităţii, la nivel naţional, este asigurat de către organele locale de specialitate, deși art. 18 (punctele 7-9) din Codul Educației spune că aceasta este atribuția Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Școlar Național”, se arată în reacție. 

„S-a propus să reinstituim sistemul de 11 clase”

Un alt punct, care dă peste cap sistemul de învățământ din țară, face referire la admiterea în instituțiile de învățământ superior, care nu se face în baza diplomei de BAC, ci se stipulează că are loc în baza unei metodologii de admitere elaborată de universitate, în timp ce toate universitățile din țară și din majoritatea țărilor, acceptă studiile în baza diplomei de bacalaureat. Serghei Cimpoieș a afirmat că au fost propuneri de la o serie de deputați ca, în regiune, să se emită diplome de studii. „S-a propus să reinstituim sistemul de 11 clase, după exemplul din Rusia, iar cine vrea să studieze după sistemul de la Bologna, în anumite licee, pot învăța după acest curriculum”, a precizat deputatul. Acesta a adăugat că momentele respective trebuiau comunicate, în special cu ajutorul unor experți. „Noi, ca deputați, nu putem ști toate detaliile din lege. Eu cred că noi ne-am grăbit”, a afirmat oficialul.

„Apar multe întrebări la care încă nu putem găsi răspuns”

Mihail Sircheli, directorul Centrului de tineret „Piligrim-Demo” din Găgăuzia, spune că nu înțelege necesitatea adoptării acestei legi. „Nu am primit explicația de ce avem nevoie de acest cod. Din nota explicativă am înțeles doar un motiv: că este necesară adoptarea legii, or Codul Educațional al Republicii Moldova nu ține cont de interesele poporului găgăuz. Dar care anume sunt aceste interese, nu se explică în notă, nici în proiect. În acest sens, apar multe întrebări la care încă nu putem găsi răspuns”, spune liderul ONG-ului.

Președintele centrului a continuat să analizeze efortul de a crea un nou curriculum, care ar necesita editarea de cărți în limba găgăuză, așa cum se propune și pregătirea specialiștilor, ceea ce în opinia lui este o muncă colosală care are nevoie de mult timp.

„Proiectul va avea urmări psiho-sociale asupra elevilor”

În Găgăuzia, există o presiune aparte asupra elevilor, decât în alte raioane, susține Mihail Sircheli. „Elevii studiază obligatoriu limba de stat, o limbă străină și limba minorității, iar acum se dorește ca să fie studiate unele discipline în limba găgăuză. Acest proiect va avea urmări psiho-sociale asupra elevilor și nimeni nu a calculat care va fi impactul proiectului direct asupra copiilor”, a declarat acesta. Directorul centrului de tineret susține că este nevoie de a păstra limba găgăuză și istoria poporului, dar trebuiau să se înceapă cu alte activități, cum ar fi să traducă anumite legi sau documente în limba găgăuză. „În schimb, ei au pus totul pe umerii copiilor, iar din punctul meu de vedere, aceasta nu este atât de corect”, a menționat acesta.

În UTA Găgăuzia, activează 48 de instituții de învățământ general, două dintre care sunt cu predare în limba română, iar celelalte – cu predare în limba rusă. În funcție de clasă, în aceste școli, limba găgăuză se predă de 3-4 ori pe săptămână.


Mihail Sircheli, directorul Centrului de tineret „Piligrim-Demo” din Găgăuzia:

„Ne dorim să fie transparență în procesul de luare a deciziilor locale și în acest proces să fie implicați specialiștii din domeniu. Din ceea ce am văzut noi, autoritățile locale din autonomie au organizat o consultare cu profesorii și directorii de școală, dar aceasta mai mult arăta ca o întâlnire de partid. Oameni pregătiți au ținut discurs despre cât este de important acest proiect, însă nu am asistat la discuții deschise unde oamenii să se dea cu părerea”.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)