Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, ora 10:20    Din editia print

Marime Font

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

 
 
 

Nu însă asta e (singura) și cea mai mare problemă a învățământului nostru, zis național. Cu toate acestea, opinia publică nu e deranjată de faptul că Parlamentul proeuropean de la Chișinău nu poate vota Codul Educației fără de care adevăratele reforme în învățământ sunt imposibile. Nu se află chestiunea dată nici pe agenda presei, ea, presa, având alte priorități.

Oricât l-am machia și oricât l-am ajusta, învățământul nostru „național” e hâd și putred și niciun ministru, oricât de pregătit și revoluționar ar fi, nu-l poate reforma în lipsa Codului Educației. Asistăm la o nerușinată bătaie de joc când guvernarea, care se declară proeuropeană! nu dorește să voteze o lege europeană! Această guvernare a avut voința politică să vândă rușilor Aeroportul (ca să dau doar un singur exemplu!) – și a făcut treaba asta operativ, în deplin consens, în numele păstrării Coaliției – dar nu găsește consens în cazul votării Codului Educației.
Două buturugi mici se pun azi în fața Codului Educației – una financiar-administrativă, și alta politică. În cazul primei buturugi, feudalii din Sistem se bat pentru controlul finanțelor din învățământ și mandat pe viață. Cea de a doua buturugă o constituie interesele politice și electorale ale partidelor. Recent, cu tupeul și aplombul caracteristice, liderul PD a declarat că există niște probleme care fac imposibilă votarea Codului Educației, respectivul partid dorind să eternizeze în Codul Educației denumirea „limba moldovenească” și să păstreze un statut privilegiat limbii ruse.De parcă azi ar fi prea puțină limbă rusă în R. Moldova!

Trei miniștri și trei echipe au trudit la elaborarea Codului Educațional (Leonid Bujor, Mihai Șleahtițchi, Maia Sandu), zeci de experți au încercat să împace varza cu capra – și ce folos? Parcă opinia experților contează? Pe naiba! Contează „mușchiul centrist” al PD-ului! Pentru PD voturile și menținerea la treuca puterii sunt infinit mai importante decât soarta Învățământului Național!

Există două partide în Parlament care ar trebui să se bată pentru discutarea, perfecționarea și votarea Codului Educației – PLDM și PLRM. Codul Educației costă cu mult mai mult decât unitatea Coaliției, deoarece de ce ar trebui să mai păstrăm (votăm) o Coaliție care nu dorește să voteze un document vital pentru viitorul acestei țări? De ce, în definitiv, ar trebui să ne sperie revenirea comuniștilor dacă aceștia și în această problemă de real interes național ar proceda exact la fel ca actualii guvernați?

Un sistem de educație și învățământ nereformat, care fâlfâie-fonfăie (ca Brejnev) din cauza protezelor instituționale financiare și ideologice este patul germinativ al corupției, inculturii și nonperformanței unei societăți. Înțelege aceasta societatea noastră – cadrele din învățământ, societatea civilă, sindicatele de ramură?

Dacă nu înțelege, e rău.

Dacă înțelege și tace, e și mai rău!

Dacă, totuși, actuala majoritate nu va vota Codul Educației până la alegerile parlamentare din noiembrie (ori îl va vota „în baza compromisului”, golindu-l de sens și păstrându-se „limba moldovenească” și statutul actual al limbii ruse), partea gânditoare și responsabilă a electoratului moldovean va trebui să procedeze în consecință la scrutinul din 30 noiembrie.

Nu numai eu m-am săturat de „compromisuri rezonabile”; de două decenii facem compromisuri care au o singură menire – să mențină la putere o clasă politică antinațională, lacomă, hoață și, pardon de expresie, porcoasă.

Cât o să-i mai umplem treuca, amenințați - ca în poveste! - că, dacă n-o votăm, vine lupul?
Lupu a venit! Și nu cel din poveste.

Constantin Tănase
6 iunie 2014

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md