Social

Colaboratorii MAI şi SIS continuă să fie trataţi pe banii statului

Dar o nouă lege ar putea schimba această situaţie. Pentru a exclude inechitatea care există între cei care duc în spate povara „contribuţiei la stat” şi cei care se eschivează să o facă, moldovenii neasiguraţi vor avea nevoie de poliţă pentru a beneficia de alte servicii elementare, cum ar fi perfectarea actelor, eliberarea permisului auto sau pentru a lua un credit. Acestea, dar şi alte măsuri sunt stipulate într-un document aprobat oficial prin ordinul ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, pe 1 martie, şi are bază juridică pentru implementare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în anul 2010 numărul total al persoanelor asigurate a constituit 2.760.622, din care 908.947 erau persoane angajate. Jumătate din cele aproape trei milioane, mai concret 1.799.278, au fost persoanele „asigurate de către stat”, adică de către Guvern. O mică parte – 33.548 de cetăţeni – au contribuit la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală prin procurarea directă a poliţei.

Şi studenţii străini ar putea avea nevoie de poliţă

Potrivit statisticilor, doar 60% din cei pe care Guvernul îi „asigură” fac parte din păturile sărace ale populaţiei. Aşa sau altfel, cea mai mare parte din moldoveni nu-şi permit să achite anual peste două mii de lei pentru a beneficia de servicii medicale, nici chiar cele elementare, în timp ce alte categorii se bucură de privilegiul de a se trata pe banii statului. „În ultimii ani, politicile de creştere a nivelului de acoperire a populaţiei cu asigurări obligatorii de asistenţă medicală s-au rezumat la mărirea categoriilor de populaţie subvenţionate totalmente de către stat şi sporirea numărului de servicii medicale acoperite de asigurare. Aceste acţiuni, în realitate, constituie un impediment pentru respectarea principiului echităţii în finanţarea şi utilizarea serviciilor medicale”, se specifică în Foaia de parcurs – un document-cheie de care se va conduce Ministerul Sănătăţii (MS) în implementarea acestor reforme. Soluţia propusă în Foaia de parcurs are menirea să majoreze fondul asigurărilor obligatorii în medicină şi să includă în lista contribuabililor şi alte categorii sociale. Astfel, angajaţii structurilor de forţă, dar şi studenţii care studiază în RM în bază de contract ar putea fi implicaţi „în procesul de majorare a fondului”. Potrivit conducerii CNAM, nu este echitabil ca o anumită serie de angajaţi – poliţişti sau alţi reprezentanţi ai structurilor de forţă – să nu achite primele de asigurare din salariu. „Aceasta este mai degrabă o dovadă de încurajare a unui sistem netransparent de finanţare a serviciilor medicale şi denaturează principiul de solidaritate al sistemului de asigurare obligatorie”, spun specialiştii din cadrul CNAM, care susţin politica promovată de MS.

Dacă nu ai poliţă, nu poţi lua credite

Pentru a „încuraja” şi restul societăţii să contribuie la fondul asigurărilor obligatorii, ar putea fi perfecţionat cadrul legal, în aşa fel încât poliţa să devină o necesitate, iar în lipsa ei – să nu poţi beneficia de servicii elementare. Spre exemplu, un alt punct al Foii de parcurs, care este inclus în „acţiunile ce urmează să fie realizate pe termen scurt”, adică până la sfârşitul lui 2012, prevede „implementarea cadrului legislativ în vederea instituirii obligativităţii prezentării poliţei, de către persoanele fizice, la perfectarea asigurării de răspundere civilă auto, obţinerea permisului de conducere, procurarea armei, perfectarea actelor de identitate, permisului de şedere pentru cetăţenii străini, înregistrarea organizaţiilor comerciale, obţinerea creditului bancar sau a altor împrumuturi de la instituţiile de microfinanţare”.

Angajatorii care tăinuiesc veniturile reale ale angajaţilor ar putea fi penalizaţi aspru pentru aceasta. Pentru a descuraja practica achitării salariilor în plic, Foaia de parcurs prevede majorarea penalităţilor pentru diminuarea sau tăinuirea fondului de retribuire a muncii şi a altor recompense, din care urmau să fie calculate primele de asigurare obligatorie. Amenda va fi în mărime triplă a sumei primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată din suma diminuării sau tăinuirii.

Serviciul de presă al CNAM anunţă că ar putea fi instituit un nou mecanism de subvenţionare în baza unui anumit plafon de venit. Una din posibilele variante este pragul absolut de sărăcie. În cazul în care veniturile cetăţenilor se vor plasa sub acest prag, ei vor fi incluşi automat în listele celor asiguraţi de către stat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *