Colocviul „Francopolifonia” a fost inaugurat pentru prima dată în martie 2006. La sursa denumirii acestei manifestări ştiinţifice stă ideea inspirată a lui Pierre Morel, profesor şi colaborator ULIM, cetăţean al Franţei şi Canadei.
Organizatorul Colocviului „Francopolifonie” în fiecare an de ziua internaţională a Francofoniei este Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale, ULIM. În acest an partenerul academic al colocviului ediţia 2013 a fost Universitatea Paris-Est Créteil din Franţa. Evenimentul s-a desfăşurat în prestigioasa Aula Magnifica a ULIM. Participanţii la eveniment, cercetători şi profesori universitari din diverse arii geografice: SUA, Franţa, România, Rusia, Belorusia, Ucraina, Egipt, Iordania, s.a. au avut ca provocare de dezbatere interculturalitatea şi mondializarea semiotică în calitate de liant modelator între diverse civilizaţii, o matrice existenţială (E. Tarasti) a federalizării (F. Rastier) ştiinţelor umaniste. Într-adevăr, semiotica metamorfozează practicile socio-istorice în sisteme semnificative, degajând formalisme, structuri, care permit reînnoirea raţionării umane.
Şedinţa inaugurală a fost salutată de rectorul ULIM, academicianul Andrei Galben, care în cuvântul său de deschidere a reiterat cu lux de amănunte pregnanta pe care o are mondializarea, ca factor determinant al interculturalităţii.
Particpanţii la lucările Colocviului : profesori, academicieni, cercetători din diverse domenii, de la ULIM, cât şi de la centrele universitare de peste hotare, au încercat să profileze, în şedinţele din plen, cît şi în sesiunile din ateliere, un nou demers asupra culturalităţii umane, în general, şi asupra interculturalităţii, în particular, care a devinit un imperativ al epocii mondializării.
Academicianul român Răzvan Theodorescu, ascultat cu mare atenţie, într-o franceză de la Paris, cu excepţionala-i competenţă de mare cunoscător al istoriei civilizaţiilor, cu haru-i de povestitor reflexiv, a depănat în faţa publicului larg destinul unităţii în diversitate a celor două Europe: cea de Est şi de Vest.
Rprezentanta Universtăţii Paris Est Créteil, universitate coorganizatoare : Thanh-Vân Ton-That, profesor universitar, în pledoaria sa Poezie şi interculturalitate. Anna de Noailles la intersecţia dintre Orient şi Occident a dovedit cu lux de amănunte că Marta Bibesco Basaraba de Brancovan este un exemplu de multiculturalism şi cosmopolitism pentru care contează mai degrabă culturalul decât ideologicul, sentimentalul decât geograficul.
Ana Guţu, profesor universitar, prim-vicerector al ULIM, deputat în Parlamentul R. Moldova în intervenţia sa Puterea juridică a limbii: abordarea semiotică a pledoariei, aplicând metoda semiotică şi a geometriei gândirii, a dezvăluit structura discursului judiciar în baza unui corpus impresionant de pledoarii juridice din istoria gândirii judiciare franceze, punând în valoare impactul puterii judiciare a limbii asupra istoriei democraţiei unei ţări.
Nicolas Samson, conferenţiar universitar, dr., Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, în comunicarea sa, făcând apel la ştiinţa semioticii şi preocupat de spaţiile industriale deconstruite (în parajină), sugerează necesitatea re-construirii acestora.
Lucrările din ateliere, axate pe interculturalul prin prisma lingvisticului, literaturii, traducerii şi comunicării au reliefat că dincolo de diferenţe, istorie, dezvoltare asimetrică, universuri spirituale, culturile umane comportă trăsături fundamentale care le fac comensurabile şi comparabile: limbile pot fi învăţate, textele pot fi traduse, practicile cotidiene şi formele de organizare socioculturală pot fi studiate, înţelese şi comunicate.
Concluziile colocviului au reliefat că Într-o Societate-lume, (Société-monde, E. Morin), a imersiuni într-un univers de semne (Ch. S. Peirce), caracterizată printr-un multilingvism şi interculturalitate tot mai pregnante, aportul reflecţiei semiotice se impune. or trăsăturile culturale există sub formă de reprezentări (semne) simbolice, care sunt expuse metamorfozelor şi îmbogăţirii reciproce.
Lucrările colocviului vor apărea în volumul „La Francopolyphonie”, ediţia 8, 2013, revistă consultabilă pe site : icfi.ulim.md sau lafrancopolyphonie.blogspot.com.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul