Colocviul „Francopolifonia” a fost inaugurat pentru prima dată în martie 2006. La sursa denumirii acestei manifestări ştiinţifice stă ideea inspirată a lui Pierre Morel, profesor şi colaborator ULIM, cetăţean al Franţei şi Canadei.
Organizatorul Colocviului „Francopolifonie” în fiecare an de ziua internaţională a Francofoniei este Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale, ULIM. În acest an partenerul academic al colocviului ediţia 2013 a fost Universitatea Paris-Est Créteil din Franţa. Evenimentul s-a desfăşurat în prestigioasa Aula Magnifica a ULIM. Participanţii la eveniment, cercetători şi profesori universitari din diverse arii geografice: SUA, Franţa, România, Rusia, Belorusia, Ucraina, Egipt, Iordania, s.a. au avut ca provocare de dezbatere interculturalitatea şi mondializarea semiotică în calitate de liant modelator între diverse civilizaţii, o matrice existenţială (E. Tarasti) a federalizării (F. Rastier) ştiinţelor umaniste. Într-adevăr, semiotica metamorfozează practicile socio-istorice în sisteme semnificative, degajând formalisme, structuri, care permit reînnoirea raţionării umane.
Şedinţa inaugurală a fost salutată de rectorul ULIM, academicianul Andrei Galben, care în cuvântul său de deschidere a reiterat cu lux de amănunte pregnanta pe care o are mondializarea, ca factor determinant al interculturalităţii.
Particpanţii la lucările Colocviului : profesori, academicieni, cercetători din diverse domenii, de la ULIM, cât şi de la centrele universitare de peste hotare, au încercat să profileze, în şedinţele din plen, cît şi în sesiunile din ateliere, un nou demers asupra culturalităţii umane, în general, şi asupra interculturalităţii, în particular, care a devinit un imperativ al epocii mondializării.
Academicianul român Răzvan Theodorescu, ascultat cu mare atenţie, într-o franceză de la Paris, cu excepţionala-i competenţă de mare cunoscător al istoriei civilizaţiilor, cu haru-i de povestitor reflexiv, a depănat în faţa publicului larg destinul unităţii în diversitate a celor două Europe: cea de Est şi de Vest.
Rprezentanta Universtăţii Paris Est Créteil, universitate coorganizatoare : Thanh-Vân Ton-That, profesor universitar, în pledoaria sa Poezie şi interculturalitate. Anna de Noailles la intersecţia dintre Orient şi Occident a dovedit cu lux de amănunte că Marta Bibesco Basaraba de Brancovan este un exemplu de multiculturalism şi cosmopolitism pentru care contează mai degrabă culturalul decât ideologicul, sentimentalul decât geograficul.
Ana Guţu, profesor universitar, prim-vicerector al ULIM, deputat în Parlamentul R. Moldova în intervenţia sa Puterea juridică a limbii: abordarea semiotică a pledoariei, aplicând metoda semiotică şi a geometriei gândirii, a dezvăluit structura discursului judiciar în baza unui corpus impresionant de pledoarii juridice din istoria gândirii judiciare franceze, punând în valoare impactul puterii judiciare a limbii asupra istoriei democraţiei unei ţări.
Nicolas Samson, conferenţiar universitar, dr., Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, în comunicarea sa, făcând apel la ştiinţa semioticii şi preocupat de spaţiile industriale deconstruite (în parajină), sugerează necesitatea re-construirii acestora.
Lucrările din ateliere, axate pe interculturalul prin prisma lingvisticului, literaturii, traducerii şi comunicării au reliefat că dincolo de diferenţe, istorie, dezvoltare asimetrică, universuri spirituale, culturile umane comportă trăsături fundamentale care le fac comensurabile şi comparabile: limbile pot fi învăţate, textele pot fi traduse, practicile cotidiene şi formele de organizare socioculturală pot fi studiate, înţelese şi comunicate.
Concluziile colocviului au reliefat că Într-o Societate-lume, (Société-monde, E. Morin), a imersiuni într-un univers de semne (Ch. S. Peirce), caracterizată printr-un multilingvism şi interculturalitate tot mai pregnante, aportul reflecţiei semiotice se impune. or trăsăturile culturale există sub formă de reprezentări (semne) simbolice, care sunt expuse metamorfozelor şi îmbogăţirii reciproce.
Lucrările colocviului vor apărea în volumul „La Francopolyphonie”, ediţia 8, 2013, revistă consultabilă pe site : icfi.ulim.md sau lafrancopolyphonie.blogspot.com.
|
Felicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolul