Actualitate

Comandant mort la bordul unei nave abandonate de armatori în Portul Constanţa Sud Agigea

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor şi al Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor, în data de 31 ianuarie 2017 nava Geo Star, sub pavilion Togo, a fost reţinută în Portul Constanţa Sud Agigea de Port State Control, având deficienţe majore în ceea ce priveşte Convenţia Maritimă a Muncii Geneva 2006.

„Din momentul reţinerii navei, armatorii au abandonat practic nava, lăsând –o împreună cu cei 12 navigatori, 11 din Ucraina şi unul din Rusia, la voia întâmplării. Salariile navigatorilor nu au mai fost plătite din luna decembrie şi pe rând, apa şi alimentele s-au terminat. Agentul navei a alimentat nava cu apă şi alimente, dar salariile nu au fost plătite, fiind presiuni materiale destul de mari pe navigatori şi familiile acestora”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că asiguratorul navei este un club rusesc care nu şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul semnat cu armatorii. În aceste condiţii, la solicitarea echipajului şi cu aprobarea ITF Londra, la data de 28 aprilie a fost introdusă acţiune în instanţă pentru recuperarea salariilor navigatorilor.

Aceste probleme l-au afectat pe comandantul navei, un ucrainean de 62 de ani, care a murit marţi seara.

„Tsaruk Yuriy, comandantul navei, nu a mai putut face faţă greutăţilor şi problemelor psihice care îl frământau şi a încetat din viaţă la ora 19.03, după ce o echipă de pe salvarea sosită la faţa locului a încercat timp de mai bine de 45 de minute să îl resusciteze, însă inima comandantului a cedat. Au fost anunţate autorităţile române şi Ambasada Ucrainei de la Bucureşti, care va informa familia comandantului”, se precizează în comunicat.

Comandantul navei avea 62 de ani şi locuia în Ismail. Comanda navei a fost preluată de către secund.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *