Actualitate

Comemorare a victimelor regimului stalinist

Cu ocazia aniversarii a 68-a de la primul val de deportari, sambata, in scuarul Garii din Chisinau, zeci de fosti deportati au participat la o actiune de comemorare a victimelor regimului stalinist. „La mijloc de noapte am fost ridicati si dusi la Tiraspol, iar apoi despartiti de tata si trimisi in Kazahstan. Am pierdut atunci totul: familia, averea, demnitatea, tara. Am fost numiti dusmani ai poporului pentru simplu motiv ca am fost intelectuali, profesori, primari.

Atitudinea comunistilor fata de noi a ramas aceeasi. Si azi suntem numiti dusmani ai poporului, doar pentru ca vorbim limba romana”, a spus Valentina Sturza, presedintele Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici din Moldova.
Deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, s-a nascut la 1 octombrie 1950, in Kazahstan in deportare. „Tatal meu a fost primar si n-a vrut decat sa invete copiii carte, dar a fost pedepsit pentru aceasta cu moartea. Peste ani, m-am reintors la bastina si n-am gasit nici crucile din fostul cimitir al deportatilor. Generatia tanara este obligata sa pastreze memoria basarabenilor represati, fiindca actuala guvernare nu o va face. Am propus in parlament sa comemoram victimele represiunilor staliniste cu un minut de reculegere si numai opozitia si corpul diplomatic m-au sustinut. Comunistii au refuzat sa se ridice in picioare”, a mentionat Vladimir Hotineanu. Primarul Dorin Chirtoaca a confirmat intentia autoritatilor locale de a ridica in scuarul Garii un monument in memoria celor care au fost deportati. „Ramane doar Consiliul municipal Chisinau sa aprobe proiectul si lucrarile vor demara”, a spus primarul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *