Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Eveniment 5 Iulie 2016, ora 14:48

Comemorarea tristei zile de 28 iunie 1940 la Paris

Marime Font

În seara zilei de 4 iulie 2016 la Paris s-a desfășurat Conferința „Istorie și memorie în spațiul românesc: 76 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) în parteneriat cu Acțiunea 2012 Paris și cu Asociația Mediatică Pro-Diaspora Franța și s-a înscris în seria de acțiuni organizate de către comunitatea românească în fiecare an la Paris, pentru a comemora aniversarea agresiunii sovietice asupra României, din 28 iunie 1940. 

Invitați de onoare ai conferinței din acest an au fost: Silviu Tănase (Chișinău, Republica Moldova), jurnalist, director al ziarului „Timpul”, lingvistul, scriitorul și istoricul Nicolas Trifon (Paris, Franța) și Matei Cazacu, istoric medievist, scriitor și luptător pentru drepturile omului (Paris, Franța).
În prezența unui public numeros, format preponderent din tineri aflați la studii sau tineri specialiști din regiunea pariziană, Silviu Tănase a prezentat o serie formată din patru volume de istorie a românilor, care au văzut lumina tiparului recent la editura „Timpul” din Chișinău: „Ștefan cel Mare” și „Istoria Basarabiei” (vol. I și II) de Alexandru Boldur și „Mihai Viteazul” de Petre P. Panaitescu. Referindu-se la viața și activitatea istoricului,  Alexandru Boldur, invitatul și-a exprimat speranța pentru o mai bună răspândire a operelor sale și pentru desfășurarea mai multor acțiuni în vederea păstrării memoriei sale în spațiul românesc.

În alocuțiunea sa, Matei Cazacu s-a referit la mai multe evenimente istorice mai puțin cunoscute, care au precedat tragica agresiune a României de către URSS în vara anului 1940. În opinia domniei sale, planul de dezmembrare a României a început să fie pus în aplicare încă de la începutul anilor 1920. În prezentarea sa, istoricul M. Cazacu s-a referit și la unele episoade inedite din activitatea din ultimii ani de viață a Mareșalului Ion Antonescu.Referindu-se la situația actuală din Republica Moldova și din întreaga regiune a Europei de Sud-Est, Nicolas Trifon a explicat publicului viziunea domniei sale cu privire la confuziile identitare care domină acest spațiu geografic. Plasarea acestor contradicții într-o perspectivă istorică și interpretarea lor obiectivă poate explica multe dintre fenomenele politice și sociale actuale din acest spațiu.

Seria de prezentări a fost urmată de o dezbatere cu publicul, pe subiecte legate de prezentul, dar mai ales de viitorul Republicii Moldova și al României. La finalul conferinței, Silviu Tănase a prezentat cîteva proiecte editoriale noi, care se înscriu în aceeași serie de lucrări care vor contribui la păstrarea vie a memoriei trecutului nostru.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul