Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Chișinău 24 Septembrie 2013, ora 09:33

fotoCOMENTAȚI: Susțineți ideea de construi în Parcul Catedralei o casă parohială?

Marime Font

 
 

Primăriei Chișinău i-a fost prezentate două schițe privind edificarea unei case parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului”. 

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a anunțat la ultima ședință operativă a serviciilor municipale că dimensiunile casei, conform schiței, sînt exagerate și urmează a fi supuse dezbaterilor publice.

Unul dintre proiecte prezintă o construcție ce concurează din punct de vedere volumetric cu catedrala. Cea de a doua schiță vizează o construcție mai îngustă, semipotcoavă, cu alt regim de înălțime, dar mai extinsă pe lateral.Dorin Chirtoacă a subliniat că clădirea schițată seamănă mai mult cu un Palat Mitropolitan decît cu o casă parohială. ”N-aș spune că a doua variantă ar fi mai mică decît prima. Pur și simplu altfel este prezentată. Însă de la casa parohială și pînă la acest edificiu, personal, văd o mare diferență. Argumentarea din partea Mitropoliei a fost că au nevoie de încăperi auxiliare. Este de înțeles, dar nu știu dacă acest proiect ar corespunde unor necesități de ordin tehnic. Din ceea ce observăm, este vorba de un edificiu care se apropie de dimensiunile unui palat. Trebuie să avem o dezbatere în societate pentru a vedea cum urmează a fi implementat acest proiect”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Schițele de proiect privind construcţia casei parohiale urmează a fi transmise spre examinare Consiliului urbanist municipal, Consiliului Naţional al Monumentelor şi Comisiei de experţi a monumentelor de arhitectură şi istorie de pe lîngă Ministerul Culturii. La rîndul lor, chișinăuieni își pot împărtăși opiniile vizavi de aceste proiecte pe site-ul primăriei www.chisinau.md.
 
Sursa: noi.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md