Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:08
Abonamente

Actualitate 9 Aprilie 2019, ora 14:42

Comentatorii politici: Oferta lansată astăzi de PSRM este pentru democrați, nicidecum pentru ACUM!

Marime Font

Comentatorii politici continuă să creadă că cel mai viabil scenariu postelectoral este o coaliție între PD și PSRM. Unii afirmă că invitațiile blocului ACUM sunt lipsite de sens și au menirea doar ca să mențină această forță politică pe agenda publică, iar consistența se face între democrați și socialiști. Inclusiv oferta de astăzi a PSRM-lui ar fi elaborată pentru PDM, afirmă analiștii sunați de reporterii Deschide.MD.

Igor Boțan, ADEPT: Lucrurile au devenit clare, ori vom avea coaliție PDM - PSRM, ori alegeri anticipate.

„Acum pe rând: Coaliție PDM-PSRM - socialiștii au spus clar că nu vor accepta niciun fel de variante intermediare. Guvern învestit plus condițiile. Am înțeles în sfârșit care sunt lucrurile care îi despart de democrați. Vor ca președintele să obțină înapoi controlul asupra politicii externe, asupra politicii de apărare și propaganda rusească. În rest nu au probleme cu democrații. Ei au spus foarte clar că pe subiectele social-economice nu au niciun fel de probleme.


Cu blocul ACUM - Blocul ACUM nu vrea de principiu să discute cu democrații și proiectul blocului ACUM a fost respins de socialiști pentru că PSRM nu pomeneșete în niciun fel lucrurile principale ale blocului ACUM, adică așa-zisul pachet antioligarhic, așa că or vom avea lianță PSRM-PDM ori anticiapte.....

Sondajul prezentat de PDM - partidele vor spune întotdeauna că sunt pregătite de anticiapte, adică noi vrem să le evităm dar dacă trebuie mergem și în anticipate. Dar rezultatele sondajului arată aproximativ că rezultatele vor fi aceleași care sunt și acum”, opinează Boțan.

Ion Tăbârță, IDIS Viitorul: Se coace un Guvern.

„Nu este exclus că chiar până la Paște, poate puțin mai târziu, se va coace acest Guvern între PSRM și PDM. Am văzut cele anunțate de Partidul Democrat, și anume tematica socială. Am văzut poziția Partidului Socialiștilor prin care a torpilat agenda înaintată de către blocul ACUM. Poziția socialiștilor se referă la politica externă, politică de ordin lingvistic, trecerea anumitor ministere, anumitor instituții în subordinea PSRM. Cred că acestea sunt condițiile convenite cu Moscova. Cred că din aceste motive Moscova se opunea unei alianțe între socialiști și democrați, dorind mai multe garanții și mai multe posibilități de manevră pentru Partidul Socialiștilor. Cred că în baza acestui pachet social al democraților și pachetul lingvistic și de politică externă a socialiștilor va fi ambalată alianța „Pro Moldova” între PSRM și PDM.

Este evident că o coaliție între PSRM și ACUM nu poate exista. Blocul ACUM din start a spus că nu formează o coaliție de guvernare cu socialiștii și nu trebuie să încerce să impună acele aspecte nuanțate de către o parte din mass-media că ar fi posibilă o coaliție ACUM-PSRM, blagoslovită de Moscova. Nici vorbă de așa ceva. Blocul ACUM a spus clar că scopul este scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhic. Ei au fost de acord să lucreze în prima fază în Parlament, să voteze anumite legi, în mod special schimbarea sistemului electoral. Vedem că PSRM nu a menționat nimic despre schimbarea sistemului electoral.

Toată lumea înțelegea că un Guvern minoritar nu poate fi susținut, dar blocul ACUM a vorbit despre aceast vot situativ, ad-hoc în Parlament pentru a scoate o serie de instituții din captivitate, unde este posibil, și în mod special revenirea la vechiul sistem electoral în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Vedem că PSRM a mers cu totul pe altă agendă și spun că doresc o coaliție, iar în aceste condiții este clar că coaliția cu blocul ACUM nu poate fi și, de fapt, ei se îndreaptă spre o coaliție cu Partidul Democrat”, afirmă Tăbârță,

Întrebat dacă ACUM ar putea vota proiectele PSRM în schimbul susținerii pachetului anti-oligarhic, spre exemplu acordarea împuternicirilor suplimentare președintelui și anularea legii „anti-propagandă”, Tăbârță a răspuns: „Nu. Sunt mingi trimise pe filiera Federației Ruse. Cred că pe baza legii anti-propagandă se va găsi un consens cu Partidul Democrat. Nu exclud că blocul ACUM ar putea susține anumite proiecte inițiate de socialiști pentru a lega un dialog între aceste forțe politice, însă nu acele de genul anulării legii anti-propagandă. Este cu totul altă pistă de discuții decât cea dorită de blocul ACUM. Vedem că toate propunerile înaintate de PSRM nu au fost anterior anunțate de ACUM. Practic au încercat să impună propria agendă. Bine, fiecare partid poate să vină propria agendă, însă cumva să aibă anumite puncte comune. Totodată, dacă e să ne uităm la agendele PSRM și PDM, vom vedea foarte multe puncte comune”.

Comentatorul Anatol Țăranu: Oferta PSRM este pentru PD, nicidecum pentru ACUM-iști.

„Evenimentele de astăzi au demonstrat din nou falimentul practicii blocului ACUM și - de fapt - asistăm la o consolidare a poziției socialiștilor și personală a lui Igor Dodon. Acest lucru, în mare, se datorează ajutorului pe care blocul ACUM l-a acordat, nevrând, socialiștilor. Oferta socialiștilor este pentru democrați și nicidecum pentru ACUM-iști, iar propunerile lor sunt elaborate strict pentru consolidarea poziției lui Dodon.

ACUM invită PSRM-ul chiar dacă știu prea bine că socialiștii nu vor accepta, dar ei nu prea au ce face altceva. Ei mimează un fel de activism politic, dar în realitate este o activitate lipsită de sens. O bună parte din electoratul blocului va aplauda cu fidelitate acest comportament, dar cert este faptul că aceste acțiuni nu vor aduce mai mult capital decât are astăzi blocul.

Inclusiv sondajul de astăzi făcut la comanda PDM, pregătește terenul pentru o coaliție dintre PD și PSRM. Faptul că ei au făcut public acest sondaj plătit de ei, nu face decât să confirme acest lucru pentru că cercetarea sociologică arată clar: anticipatele nu vor schimba situația.

Împingerea PD-lui în brațele socialiștilor înseamnă o scădere drastică a intensității cursului european al R.Moldova, dar ei nu au altă soluție - vor trebui să accepte condițiile PSRM. Anticipatele nu cred că vor schimba lucrurile prea mult”, a declarat Țăranu.

https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 14:39

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 13:07

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofițer GRU Sergei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:45

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Karl Schmidt este un model de primar eficient pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban. Acesta a depus flori la placa memorială a legendarului edil, care, în opinia lui Ceban, a lăsat cea mai mare frumoasă urmă în istoria Chișinăului. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene au anunţat intenţia de a limita exporturile de armament spre Turcia, din cauza intervenţiei militare în nordul Siriei, informează agenţia Associated Press. "Există un angajament puternic din partea tuturor membrilor Consiliului UE de a lua măsuri...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Octombrie 2019, ora: 10:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

Horoscopul zilei de 15 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 07:24

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari Din editia print

Astăzi, 15 octombrie, se împlinesc exact 97 de ani de la unul dintre cele mai strălucite momente ale istoriei tuturor românilor. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)