Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:23
Abonamente

Actualitate 9 Aprilie 2019, ora 14:42

Comentatorii politici: Oferta lansată astăzi de PSRM este pentru democrați, nicidecum pentru ACUM!

Marime Font

Comentatorii politici continuă să creadă că cel mai viabil scenariu postelectoral este o coaliție între PD și PSRM. Unii afirmă că invitațiile blocului ACUM sunt lipsite de sens și au menirea doar ca să mențină această forță politică pe agenda publică, iar consistența se face între democrați și socialiști. Inclusiv oferta de astăzi a PSRM-lui ar fi elaborată pentru PDM, afirmă analiștii sunați de reporterii Deschide.MD.

Igor Boțan, ADEPT: Lucrurile au devenit clare, ori vom avea coaliție PDM - PSRM, ori alegeri anticipate.

„Acum pe rând: Coaliție PDM-PSRM - socialiștii au spus clar că nu vor accepta niciun fel de variante intermediare. Guvern învestit plus condițiile. Am înțeles în sfârșit care sunt lucrurile care îi despart de democrați. Vor ca președintele să obțină înapoi controlul asupra politicii externe, asupra politicii de apărare și propaganda rusească. În rest nu au probleme cu democrații. Ei au spus foarte clar că pe subiectele social-economice nu au niciun fel de probleme.


Cu blocul ACUM - Blocul ACUM nu vrea de principiu să discute cu democrații și proiectul blocului ACUM a fost respins de socialiști pentru că PSRM nu pomeneșete în niciun fel lucrurile principale ale blocului ACUM, adică așa-zisul pachet antioligarhic, așa că or vom avea lianță PSRM-PDM ori anticiapte.....

Sondajul prezentat de PDM - partidele vor spune întotdeauna că sunt pregătite de anticiapte, adică noi vrem să le evităm dar dacă trebuie mergem și în anticipate. Dar rezultatele sondajului arată aproximativ că rezultatele vor fi aceleași care sunt și acum”, opinează Boțan.

Ion Tăbârță, IDIS Viitorul: Se coace un Guvern.

„Nu este exclus că chiar până la Paște, poate puțin mai târziu, se va coace acest Guvern între PSRM și PDM. Am văzut cele anunțate de Partidul Democrat, și anume tematica socială. Am văzut poziția Partidului Socialiștilor prin care a torpilat agenda înaintată de către blocul ACUM. Poziția socialiștilor se referă la politica externă, politică de ordin lingvistic, trecerea anumitor ministere, anumitor instituții în subordinea PSRM. Cred că acestea sunt condițiile convenite cu Moscova. Cred că din aceste motive Moscova se opunea unei alianțe între socialiști și democrați, dorind mai multe garanții și mai multe posibilități de manevră pentru Partidul Socialiștilor. Cred că în baza acestui pachet social al democraților și pachetul lingvistic și de politică externă a socialiștilor va fi ambalată alianța „Pro Moldova” între PSRM și PDM.

Este evident că o coaliție între PSRM și ACUM nu poate exista. Blocul ACUM din start a spus că nu formează o coaliție de guvernare cu socialiștii și nu trebuie să încerce să impună acele aspecte nuanțate de către o parte din mass-media că ar fi posibilă o coaliție ACUM-PSRM, blagoslovită de Moscova. Nici vorbă de așa ceva. Blocul ACUM a spus clar că scopul este scoaterea instituțiilor statului de sub controlul oligarhic. Ei au fost de acord să lucreze în prima fază în Parlament, să voteze anumite legi, în mod special schimbarea sistemului electoral. Vedem că PSRM nu a menționat nimic despre schimbarea sistemului electoral.

Toată lumea înțelegea că un Guvern minoritar nu poate fi susținut, dar blocul ACUM a vorbit despre aceast vot situativ, ad-hoc în Parlament pentru a scoate o serie de instituții din captivitate, unde este posibil, și în mod special revenirea la vechiul sistem electoral în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Vedem că PSRM a mers cu totul pe altă agendă și spun că doresc o coaliție, iar în aceste condiții este clar că coaliția cu blocul ACUM nu poate fi și, de fapt, ei se îndreaptă spre o coaliție cu Partidul Democrat”, afirmă Tăbârță,

Întrebat dacă ACUM ar putea vota proiectele PSRM în schimbul susținerii pachetului anti-oligarhic, spre exemplu acordarea împuternicirilor suplimentare președintelui și anularea legii „anti-propagandă”, Tăbârță a răspuns: „Nu. Sunt mingi trimise pe filiera Federației Ruse. Cred că pe baza legii anti-propagandă se va găsi un consens cu Partidul Democrat. Nu exclud că blocul ACUM ar putea susține anumite proiecte inițiate de socialiști pentru a lega un dialog între aceste forțe politice, însă nu acele de genul anulării legii anti-propagandă. Este cu totul altă pistă de discuții decât cea dorită de blocul ACUM. Vedem că toate propunerile înaintate de PSRM nu au fost anterior anunțate de ACUM. Practic au încercat să impună propria agendă. Bine, fiecare partid poate să vină propria agendă, însă cumva să aibă anumite puncte comune. Totodată, dacă e să ne uităm la agendele PSRM și PDM, vom vedea foarte multe puncte comune”.

Comentatorul Anatol Țăranu: Oferta PSRM este pentru PD, nicidecum pentru ACUM-iști.

„Evenimentele de astăzi au demonstrat din nou falimentul practicii blocului ACUM și - de fapt - asistăm la o consolidare a poziției socialiștilor și personală a lui Igor Dodon. Acest lucru, în mare, se datorează ajutorului pe care blocul ACUM l-a acordat, nevrând, socialiștilor. Oferta socialiștilor este pentru democrați și nicidecum pentru ACUM-iști, iar propunerile lor sunt elaborate strict pentru consolidarea poziției lui Dodon.

ACUM invită PSRM-ul chiar dacă știu prea bine că socialiștii nu vor accepta, dar ei nu prea au ce face altceva. Ei mimează un fel de activism politic, dar în realitate este o activitate lipsită de sens. O bună parte din electoratul blocului va aplauda cu fidelitate acest comportament, dar cert este faptul că aceste acțiuni nu vor aduce mai mult capital decât are astăzi blocul.

Inclusiv sondajul de astăzi făcut la comanda PDM, pregătește terenul pentru o coaliție dintre PD și PSRM. Faptul că ei au făcut public acest sondaj plătit de ei, nu face decât să confirme acest lucru pentru că cercetarea sociologică arată clar: anticipatele nu vor schimba situația.

Împingerea PD-lui în brațele socialiștilor înseamnă o scădere drastică a intensității cursului european al R.Moldova, dar ei nu au altă soluție - vor trebui să accepte condițiile PSRM. Anticipatele nu cred că vor schimba lucrurile prea mult”, a declarat Țăranu.

https://deschide.md/ 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 06:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 00:47

NEWS ALERT / Presa rusă dezvăluie că FRATELE președintelui are „afaceri” cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / Presa rusă dezvăluie că FRATELE președintelui are „afaceri” cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:02

Un cuplu din Sankt Petersburg, Rusia, întreţinea relaţii sexuale la fereastra unui apartament de la etajul 9, când nenorocirea s-a întâmplat – au căzut împreună, însă doar bărbatul a supravieţuit datorită femeii care i-a ameliorat impactul, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:52

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

După constituirea noului guvern al Republicii Moldova, oficiul de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții (MCBI) a purtat un dialog pozitiv cu noii miniștri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:48

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Femeile cărora li se refuză accesul la un avort sunt susceptibile de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, sugerează o nouă cercetare. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, a constatat că femeile ale căror cereri au fost respinse au raportat rate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:10

Dorin Chirtoacă: Domnule Socor, nu vreți să va uitați în oglindă, poate Dvs. aduceți a fantomă care bântuie Moldova de vreo ultimii 20 de ani?

Ati uitat cum l-ati ridicat in slavi pe Voronin, de ne apuca greata, si va inchinati lui ca la sfintele moaste, in timp ce noi luptam cu el si cu regimul lui?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)