Economie

Comisar european: VINUL MOLDOVENESC are TOATE ŞANSELE să devină competitiv în UE

Oficialii au vizitat laboratoarele vinăriei, secţia de procesare a strugurilor şi cea de îmbuteliere.

Întreprinderea produce anual în jur de 4-5 milioane de sticle cu vin, care sînt exportate în Cehia, Polonia, Slovacia, Israel, China, Liban, Nigeria şi alte ţări.

Directorul întreprinderii a informat oficialii că a obţinut un credit cu condiţii avantajoase prin programul de restructurare a sectorului viti-vinicol, finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii şi aplicat cu suportul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova. Cu acest suport financiar a fost procurat echipament performant, care a contribuit la creşterea calităţii vinului.

„Vinurile noastre sînt destinate exportului. Imediat după embargoul din 2006 am decis să lucrăm exclusiv cu pieţele europene, cele din China, iar mai nou şi în Africa. A fost o lecţie pe care am însuşit-o şi acum avem rezultate îmbucurătoare”, a spus directorul întreprinderii, Anatol Sîrbu.

Comisarul european a menţionat că a fost impresionat de condiţiile în care este produs vinul şi calitatea acestuia.

„Vinurile moldoveneşti au nevoie de investiţii la capitolul promovare. Lumea trebuie să le descopere, iar acum este cel mai oportun moment, graţie acestui val de susţinere emoţională care s-a înregistrat în întreaga Europă”, a mai spus Dacian Cioloş.

La rîndul său, Iurie Leancă a menţionat că pentru a obţine acces şi un nume bun pe piaţa europeană este important să ne axăm pe competitivitatea produselor.

„Accesul pe piaţa europeană înseamnă mai multe investiţii, respectiv, venituri mai mari la buget. Sper că vom putea lansa anul viitor cîteva programe-pilot, împreună cu Dacian Cioloş, în cadrul programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea UE (ENPARD)", a mai conchis Iurie Leancă.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, se află în Republica Moldova la invitaţia Premierului Iurie Leancă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *