UE / Nato

Comisia Europeană ar trebui să recomande trecerea R. Moldova în faza a doua a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor

Cele două organizaţii au evaluat progresele făcute de R. Moldova în aplicarea Planului Naţional de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor. Planul de Acţiuni convenit cu UE cuprinde două faze, iar evaluarea CRPE – APE acoperă sub-acţiunile din prima fază. Din cele 163 de sub-acţiuni, evaluarea arată că RM a îndeplinit complet 76% şi încă 10% sunt foarte aproape de îndeplinire. Scorul total de transpunere a condiţiilor este astfel de 86%.

Uniunea Europeană trebuie să ia o decizie privind trecerea în faza a doua, iar autorii raportului îndeamnă Comisia Europeană să recomande trecerea în faza a doua pe baza rezultatelor de până acum. Restanţele cele mai mari sunt în zona legislaţiei antidiscriminare şi a luptei cu corupţia, dar faza a doua presupune totuşi continuarea monitorizării atente din partea UE. Apropierea recompensei (ridicarea vizelor) va creşte probabilitatea adoptării măsurilor necesare în cele două domenii. Planul de Acţiuni presupune reforme complexe şi delicate (de pildă, reforma structurilor de forţă din R. Moldova), iar reformele din celelalte domenii riscă să întârzie din cauza amânării trecerii în faza a doua.

R. Moldova este statul cel mai avansat din Parteneriatul Estic în ce priveşte dialogul pentru liberalizarea vizelor, iar UE trebuie să dea un semnal politic pentru această regiune. Tensionarea relaţiei UE – Ucraina pune R. Moldova în postura singurului stat din Parteneriat în care orientarea proeuropeană este consistentă şi produce reforme interne. Se manifestă la Chişinău un scepticism tot mai accentuat cu privire la voinţa UE de a face progrese. Acest scepticism trebuie contracarat, recomandă raportul.

Analiza CRPE – APE include de asemenea:
– o comparaţie între parcursul ţărilor din Balcanii de Vest şi R. Moldova în ce priveşte vizele (autorii atrag atenţia că legislaţia antidiscriminare a întâmpinat aceleaşi obstacole în Serbia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru, iar aceste ţări au adoptat asemenea legi doar cu puţin timp înainte de ridicarea vizelor);
– o analiză a modului în care se ia decizia la Bruxelles (autorii arată că implicarea Parlamentului European în procedura de codecizie poate fi o şansă pentru R. Moldova).

Raportul atrage atenţia asupra problemei politicilor anticorupţie din R. Moldova, domeniu unde UE ar trebui să investească mai multă credibilitate politică (cel puţin, câtă investeşte în domeniul legislaţiei antidiscriminare). Tema anticorupţie este populară în R. Moldova, iar o implicare mai atentă a UE ar produce efecte.

(crpe.ro/index)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *