UE / Nato

Comisia Europeană cere Ungariei să-şi respecte angajamentul de a livra Ucrainei gaze

"Mesajul nostru este foarte limpede: aşteptăm că toate statele să faciliteze fluxurile inverse" care permit UE să revândă Ucrainei gazul cumpărat din Rusia, a declarat un purator de cuvânt al Comisiei, Helen Kearns. "Acest lucru a fost convenit de Consiliul european pentru a garanta o securitate energetică comună", precizează executivul european.

"Nimic nu împiedică societăţile europene să dispună liber de gazul cumpărat de la Gazprom (…) inclusiv prin revânzarea către ţări terţe, printre care şi Ucraina", subliniază Comisia, după ce Gazprom a avertizat UE faţă de aceste operaţiuni de revânzare considerate de gigantul rus ilegale.

Guvernul ungar a justificat vineri suspendarea livrărilor către Ucraina, intervenită joi seară, prin necesitatea de a-şi majoră rezervele de gaz, un alt angajament pe care Bruxellesul îl cere respectat de cele 28 de ţări membre.

Livrările din Ungaria au fost suspendate câteva zile după o întâlnire la Budapesta între Viktor Orban şi preşedintele Gazprom, Alexei Miller.

Aceste divergente intervin cu câteva ore înaintea unei reuniuni UE-Rusia-Ucraina la Berlin, în încercarea de a regla conflictul gazeifer dintre Moscova şi Kiev şi de a garanta că UE poate conta în această iarnă pe gazele ruseşti. Rusia furnizează circa 30% din importul UE de gaz, jumătate din acest volum tranzitând Ucraina.

În contextul crizei ucrainene, Rusia a stopat în iunie livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat o creştere de preţuri impusă de Gazprom şi are, potrivit Moscovei, datorii de 5,3 miliarde de dolari.

Ucraina, susţinută de UE, a încercat din acel moment să găsească soluţii, în special cumpărând gaze de la operatorii privaţi din Europa.

"Contractele în vigoare" între Gazprom şi europeni "nu prevăd nicio operaţiune de re-exportare", a afirmat ministrul rus al Energiei, într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, cerând ţărilor din blocul comunitar să respecte contractele. "Doar acest lucru poate garanta livrări fără întrerupere către consumatorii europeni", a ameninţat acesta.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *