Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 08:45
Abonamente

UE / Nato 3 Mai 2017, ora 07:55

Comisia Europeană consideră "contraproductivă" reintroducerea vizelor pentru cetățenii americani

Marime Font

Comisia Europeană consideră că ar fi 'contraproductiv' să se reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetățenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene, cum solicită Parlamentul European, care a propus adoptarea unei astfel de măsuri de reciprocitate, întrucât SUA încă mențin regimul vizelor obligatorii pentru cetățenii a cinci state europene, printre care și România, relatează marți agenția EFE. 

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a menționat legat de acest subiect la o conferință de presă că obiectivul Comisiei Europene este 'deplina reciprocitate' a regimului de vize atât în relațiile cu SUA, cât și cu Canada.

'Dialogul cu partenerii noștri strategici este calea de urmat și suntem pe drumul corect', a indicat Avramopoulos.Și Comisia Europeană a emis un comunicat pe acest subiect, în care afirmă că 'având în vedere importantele progrese obținute în ultimul an și buna evoluție a activității în desfășurare, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii din Canada și SUA ar fi contraproductivă în acest moment' și 'nu ar ajuta obiectivul de a obține călătorii fără viză pentru toți cetățenii europeni'.

Potrivit executivului comunitar, 'abordarea diplomatică' pe care o susține a început 'să dea rezultate palpabile', întrucât Canada a ridicat de la 1 mai obligativitatea vizelor pentru unii cetățeni bulgari și români și a promis liberalizarea completă a regimului de vize până la 1 decembrie.

În comunicatul Comisiei se mai menționează că, pe de altă parte, 'au fost relansate contactele cu noua Administrație a SUA pentru obținerea unei reciprocități depline' care să elimine regimul obligativității vizelor menținut în continuare de SUA pentru cetățenii a cinci state membre ale UE, respectiv România, Bulgaria, Polonia, Croația și Cipru. De asemenea, executivul comunitar colaborează cu aceste țări și cu administrația de la Washington pentru susținerea unei declarații comune la reuniunea miniștrilor de interne din statele UE și SUA, care se va desfășura în luna iunie.

Comisia Europeană mai notează că SUA și-au reafirmat angajamentul de a elimina vizele pentru cetățenii celor cinci țări atunci când ele vor îndeplini criteriile stabilite în legislația americană.

Pe data de 2 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere Comisiei Europene să reintroducă în termen de două luni obligativitatea vizelor pentru cetățenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene, ca măsură de reciprocitate pentru menținerea obligativității vizelor în cazul cetățenilor celor cinci țări menționate, la fel și pentru cetățenii canadieni.

Între timp, Canada a eliminat de la 1 mai vizele pentru anumite categorii de cetățeni români și bulgari și a promis că le va elimina complet de la 1 decembrie, după ce guvernele de la București și Sofia au amenințat că vor bloca acordul de liber schimb dintre UE și Canada (CETA) dacă guvernul de la Ottawa nu renunță la obligativitatea vizelor de scurt sejur.

În rezoluția emisă pe 2 martie, Parlamentul European a amintit Comisiei Europene că este obligată din punct de vedere legal să reintroducă vize pentru cetățenii americani, întrucât Washingtonul încă nu respectă principiul reciprocității.

Conform acestui principiu, dacă o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor într-un termen de 24 de luni de la notificarea existenței situației de ne-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un 'act delegat' — asupra căruia atât Parlamentul European, cât și Consiliul European pot emite obiecții — prin care să suspende pentru 12 luni regimul fără vize oferit cetățenilor statului care nu acționează conform acestui principiu al reciprocității.

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md