Actualitate

Comisia Europeana contribuie la reabilitarea terenurilor de stepa din RM

Pasunile de stepa din RM reprezinta sursa cea mai ieftina si cea mai durabila a rezervelor de hrana pentru vite in perioada calda a anului. Pana la inceputul sec. XIX, pasunile naturale in Moldova ocupau circa 80% din terenurile agricole – vreo 2778 mii ha -, iar acum acestea constituie numai 11%, adica 370-380 mii ha.

 

Ca sa repare acest lucru, expertii europeni in agricultura aplica tehnologii avansate in restabilirea si conservarea ecosistemului de stepa din raionul Cahul.

Comuna Tartaul de Salcie este una dintre localitatile in care terenurile de stepa se afla intr-o stare degradata. Pe cele 205 ha de terenuri de stepa, inregistrate la 1 ianuarie 2009, se alimenteaza 59 de bovine, 1200 de ovine si 50 de cabaline. Astfel, numarul total de vite depaseste cu mult normele de exploatare a pasunilor. Supra-pasunarea, acompaniata de eroziunea solului, degradarea vegetatiei ierboase, invadarea cu buruieni si neingrijirea indelungata duc la o scadere permanenta a fertilitatii solului si la scoaterea acestor terenuri din circuitul agricol. In scopul de reabilitare a pasunilor, in Tartaul de Salcie, a fost infiintata o arie demonstrativa de zece hectare, unde sunt aplicate tehnologiile elaborate in cadrul proiectului Comisiei Europene „Utilizarea durabila si integrata a terenurilor de stepa din Eurasia”. Una din ele – insamantarea terenului degradat de pasune cu seminte native de plante colectate in ariile naturale de stepa – a fost realizata la 3 martie curent. Plantarea terenurilor s-a desfasurat conform metodologiei elaborate cu participarea expertului olandez Jelmer Buijs, specialist in agricultura organica. Lotul a fost insamantat cu paius, negara, boboase si amestecuri ale acestora.

„Metoda respectiva de reabilitare a pajistilor este non-costisitoare”, a declarat Marcela Vatamaniuc, coodonatoarea proiectului. „Aceste plante sunt rezistente la conditiile aride din zona si se vor adopta usor datorita faptului ca au fost colectate in zona de stepa. De asemenea, ele au un mare potential furajer, ariile devenind rentabile pentru crescatori de animale. Totodata, prin insamantarea cu amestecuri de cereale si plante ierboase de stepa, vom imbogati diversitatea biologica a ariei, vom contribui la imbogatirea solului cu substante organice si vom facilita stoparea eroziunii solului”, a mai adaugat Marina Vatamaniuc. „Scopul nostru este sa demonstram ca zootehnia si atitudinea grijulie fata de resursele naturale nu se exclud una pe alta, ci pot fi combinate armonios. Ca rezultat, vom restabili productivitatea pajistilor si vom diversifica vegetatia de stepa din sudul Moldovei”, a mentionat, la randul sau, olandezul Jelmer Buijs. Terenurile au fost semanate pe parcele, cu culturi diverse. „Noi am semanat opt loturi cu seminte diferite, patru dintre ele sunt de control si vor fi cosite in perioade diferite – dupa o saptamana, o luna, trei luni si la sfarsit de an, astfel testand regimul de pasunat. Ulterior vom vedea care dintre aceste regimuri este mai rentabil”, explica executorul lucrarilor practice, directorul SRL „Tarsal Agro”, Dumitru Zamfirov.

Metoda de reabilitare a terenurilor degradate poate fi cu usurinta reprodusa in alte arii de stepa in toata republica, considera expertii proiectului. „Toti doritorii vor putea obtine permisiunea de a colecta semintele plantelor de pe aceasta arie demonstrativa pentru a insamanta terenurile proprii. Dorim sa probam o tehnica eficienta de reabilitare a pajistilor si consideram ca in conditiile economice curente este important ca gospodariile locale sa aiba material furajer pentru animalele lor”, mai adauga Jelmer Buijs. „Cu aceasta experienta si propriile surse vom continua activitatile de reabilitare a terenurilor”, spune primarul satului, Victor Focsa.

Activitatile demonstrative din Tartaul de Salcie au fost lansate in iunie 2008 pentru o oferi fermierilor solutii concrete pentru ridicarea productivitatii pasunilor de stepa, pentru aplicarea rationala a agriculturii fara a dauna biodiversitatea de stepa si pentru a reduce degradarea solurilor si a vegetatiei. Rezultatele obtinute vor fi comparate cu practicile agricole existente si vor fi transmise autoritatilor publice locale din alte regiuni pentru a fi replicate. O arie demonstrativa similara exista si in localitatea Alexsanderfeld din raionul Cahul.

Proiectul „Utilizarea durabila si integrata a terenurilor de stepa din Eurasia” a fost lansat de Comisia Europeana in 2007 si se implementeaza in R. Moldova (raionul Cahul), Ucraina (regiunile Odesa si Lugansk) si Federatia Rusa (regiunea Rostov) cu suportul Programului TACIS al Comunitatii Europene. Obiectivul de baza al acestuia este de a contribui la restabilirea, conservarea si dezvoltarea in context transfrontalier a ecosistemelor de stepa, la managementul lor durabil, ca parte viabila a sistemului de utilizare a terenurilor. In proiect sunt implicati circa 40 de experti locali si internationali din domeniul agriculturii, ecologiei, turismului etc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *