UE / Nato

Comisia Europeană ia în calcul INTERZICEREA ambalajelor din plastic

Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, preluat de Agerpres.

"Cu siguranţă vrem să extindem regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat", a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor.

"Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice", a spus Virginijus Sinkevicius.

În mai 2019, Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile ambițioase propuse de Comisie menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile. Directiva a intrat în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune.

Directiva prevede măsuri diferite care se aplică diferitelor categorii de produse. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat, vor fi interzise pe piață. Pentru alte produse, se pune accentul pe limitarea utilizării printr-o reducere a consumului la nivel național, pe cerințele în materie de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea/curățarea deșeurilor.

Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă riscă să ameninţe o piaţă cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena şi polistirenul fiind cele mai afectate.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii.
 
hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *