Actualitate

Comisia Europeană promite noi ajutoare pentru a încuraja extinderea zonei euro

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit miercuri că euro are ‘menirea să devină monedă unică a întregii Uniunii Europene’ și a propus crearea ‘unui instrument de aderare, oferind o asistență de preaderare tehnică și uneori financiară’.

„Menținând criterii de aderare stricte (la moneda unică), propunem un sprijin tehnic și financiar care va fi precizat în cursul prezentării’ unui ansamblu de reforme în zona euro pe 6 decembrie, a precizat Dombrovskis joi la Tallinn, în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro și din UE.

Aceste două declarații survin într-un context de încetinire ușoară a aderării la euro ca și cum moneda unică, afectată de criza greacă, ar atrage mai puțin ca înainte țările UE.

Ultimele țări care au aderat la moneda unică sunt cele trei state baltice: Estonia în 2011, Letonia în 2014 și Lituania în 2015.
„Comisia Europeană dorește să încurajeze statele membre, dar dacă acestea nu doresc, nu există un mecanism care să le oblige’, a spus Dombrovskis.

Joi, liderii austrieci s-au declarat împotriva afirmațiilor făcute de Juncker care dorește cât mai multe țări din UE să adere la zona euro, Viena reamintind precedentul crizei din Grecia.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *