Actualitate

Comisia Europeană respinge propunerea Austriei de a aplica modelul australian în materie de azil

„Avem o linie foarte clară asupra a ceea ce este un model și ce nu este. Avem o poziție foarte clară privind modelul australian, care nu este un model pentru noi”, a declarat la conferința de presă zilnică purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Alexander Winterstein.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru probleme de migrație și afaceri interne, Tove Ernst, a spus și ea că „modelul australian nu este un model de urmat pentru UE”. „Politica Uniunii Europene privind azilul și refugiații este deplin conformă cu prevederile dreptului internațional și cu principiul neexpulzării, iar acest lucru nu se va schimba”, a indicat ea.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută cotidianului Die Presse, șeful diplomației austriece a apreciat că UE ar trebui să transfere în insule migranții salvați pe mare și să fie reținuți acolo până când le sunt examinate cererile de azil, iar celor cărora le sunt respinse aceste cereri să fie repatriați.

În opinia lui Sebastian Kurz, migranții care încearcă să ajungă ilegal în Europa ar trebui să piardă automat dreptul de a primi azil. El a amintit că nu doar Australia practică o astfel de politică față de migranți, ci și Statele Unite. De asemenea, ministrul austriac de externe a acuzat Uniunea Europeană că duce în prezent o politică de încurajare a imigrației. Salvarea pe mare a ambarcațiunilor cu migranți în pericol, cum se întâmplă în largul coastelor Libiei, „nu trebuie să ofere un bilet spre Europa”, a subliniat el. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *