Economie

Compania de stat rusă, Rosneft, acuzată într-un proces că a făcut transfer fraudulos de active

Compania canadiană încearca sa obtina de la Venezuela despăgubiri în valoare de 1,4 miliarde $, în baza deciziei Arbitrajului internațional în dosarul naționalizarii, în 2011, de catre guvernul venezuelean, a proiectului de exploatare a aurului deținut de Crystallex în aceasta tara.

În plângerea sa, Crystallex a cerut instanței să puna sechestru pe acțiunile PDV Holding (100% „fiica“ PDVSA), care deține 100% din Citgo Holding. În noiembrie 2016, societatea comercială elvețiană Rosneft Trading S.A., controlată de „Rosneft“, a obtinut drept de retenție a 49,9% din Citgo ca garanție pentru un împrumut în valoare de aproximativ 1,5 miliarde $ acordat Venezuelei anul trecut.

Reclamantul a acuzat Rosneft Trading (și alți inculpați) ca a orchestrat un sistem de „transfer fraudulos de active“ și a solicitat instanței să declare tranzactia drept „transfer fraudulos“.

Ulterior, împotriva Rosneft Trading au depus plangeri in instanta și filialele ConocoPhillips, care, de asemenea, vor sa obtina compensații pentru nationalizarea activelor din Venezuela.

Pe 25 martie, Curtea Federală de la Washington a satisfacut cererea Crystallex de obligare a Venezuelei la plata a 1,4 miliarde $ drept compensatie pentru nationalizarea activului companiei canadiene. La 9 iunie, la expirarea perioadei alocate Venezuelei pentru recurs, instanța a reconfirmat decizia și a permis companiei canadiene să înceapă procedurile pentru punerea în aplicare a hotărârii judecatoresti. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *