Economie

Companiile din SUA se orientează spre investiţii pe termen lung în R. Moldova

Majoritatea lor fac parte din Camera de Comerţ Americană (AmCham) din Moldova, ce a împlinit recent cinci ani de activitate.  

Camera de Comerţ Americană a fost fondată în 2006 ca asociaţie nonguvernamentală a businessului privat din R. Moldova. Timp de cinci ani, numărul membrilor care fac parte din această organizaţie a crescut de la zece la peste 70 de companii americane şi locale. AmCham Moldova oferă consultanţă permanentă investitorilor străini dornici să-şi extindă afacerile în ţara noastră. Membrii AmCham colaborează de asemenea cu Guvernul pentru a sprijini reformele în economie şi politica fiscală. Preşedintele organizaţiei, John Maxemchuk, a precizat că în acest timp au fost investite în mod direct circa 95 milioane de dolari, iar prin intermediul companiilor holding chiar de trei ori mai mult. Deşi clima de afaceri în R. Moldova pare să se îmbunătăţească, directorii Camerei de Comerţ Americane spun că mai sunt multe de făcut la nivelul legislaţiei. „E nevoie de un şir de schimbări structurale. În primul rând, e vorba de reforma justiţiei, care să ar trebui să protejeze cu adevărat proprietatea privată. Importantă este de asemenea eliminarea barierelor birocratice de zi cu zi şi facilitarea condiţiilor de export şi import ale produselor”, a spus directorul executiv la biroul de consultanţă Horizon Capital, Cristina Harea, unul din directorii Camerei de Comerţ Americane.

John Maxemchuk subliniază, la fel, că reforma justiţiei este crucială pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din R. Moldova, astfel încât judecătorii să respecte legea indiferent de cine apelează la instanţă. Cât priveşte domeniile care ar atrage investiţii americane, Maxemchuk a precizat că de obicei companiile din SUA se orientează spre investiţii pe termen lung în infrastructură şi producţie.

Noul ambasador al SUA în R. Moldova, William H. Moser (A)a declarat că se aşteaptă ca AmCham să reuşească împreună cu Guvernul să creeze un climat de afaceri favorabil companiilor moldoveneşti şi străine. „Suntem aici pentru a reprezenta interesele SUA, dar, în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm ca toţi fermierii şi oamenii de afaceri din R. Moldova să poată activa cui succes” a spus William H. Moser.
Precizăm că printre membrii Camerei de Comerţ Americane din Moldova se regăsesc companiile Coca Cola Bottlers, PricewaterhouseCooper, Hewlett-Packard, XEROX, DHM, McDonald’s, Philip Morris ş.a. În f

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *