Social

Compensaţii pentru victimele represiunilor politice

Potrivit unei decizii de Guvern, banii vor fi repartizaţi către 11 autorităţi publice locale în vederea plăţii primei tranşe a compensaţiei la 19 beneficiari.

Potrivit Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice din 8 decembrie 1992, în cazul când valoarea bunurilor ce nu pot fi restituite nu depăşeşte 200 de mii de lei, plata compensaţiei poate fi eşalonată pe o perioadă de trei ani, iar dacă valoare e mai mare de 200 de mii de lei – pe o perioadă de 5 ani. Persoanelor supuse represiunilor politice şi ulterior reabilitate, care au atins vârsta de 75 de ani valoarea bunurilor li se achită printr-o plată unică.

În aceeaşi şedinţă guvernul a aprobat o decizie privind plata indemnizaţiei unice la 40 de cetăţeni pentru construcţia unei case, procurarea unei locuinţe cooperatiste sau altui spaţiu locativ, restaurarea caselor vechi. Acestora urma să le fie plătită indemnizaţia unică în 2015, dar din lipsa de mijloace nu le-a fost achitată.

Suma necesară constituie 1,8 milioane de lei. În bugetul de stat provizoriu pe anul 2016 în acest scop sunt prevăzute 14 milioane de lei. În anii 2010-2015 din bugetul de stat pentru plata indemnizaţiilor unice pentru construcţia sau procurarea de spaţiu locativ au fost alocate 111,5 milioane de lei pentru 3 182 de beneficiari din categoriile respective, foşti participanţi la luptele pentru integritatea Republicii Moldova, participanţi la avaria de la Cernobîl şi alte categorii de beneficiari.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *