Opinii și Editoriale

Complicii lui Voronin trebuie eliminati din structurile de stat

Declaratia Asociatiei „Parlamentul-90” cu privire la necesitatea eliminarii din structurile de stat a functionarilor ce au contribuit la uzurparea puterii de stat de catre V. Voronin

Prezidiul Asociatiei „Parlamentul-90” saluta si sprijina eforturile Aliantei pentru Integrare Europeana de a realiza obiectivele schimbarii si ale dezideratului „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”. E salutar faptul ca la functii importante in stat sunt promovate persoane competente, ce au opus rezistenta regimului comunist si au fost fidele principiilor democratice. Concomitent, se atesta incercari de a reabilita, sub masca profesionalismului, personaje ce au fost implicate in modul cel mai direct in numeroase incalcari ale drepturilor omului, scheme economice frauduloase si propaganda pentru regimul totalitar Voronin.

Prezidiul Asociatiei „Parlamentul-90” considera ca inaltii functionari de la Curtea Suprema de Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, SIS si Procuratura Generala au fost complicii lui Voronin in procesul de subminare a statului de drept si transformarea lui in unul dictatorial-politienesc. Numeroasele dosare pierdute la CEDO, hartuirea Opozitiei si a mass-media independente, politica romanofoba, supunerea economiei nationale clanului Voronin s.a. au avut loc cu participarea directa a inaltilor functionari si, in special, a celor din organele de forta si justitie. Este relevant rolul acestora in evenimentele din 7 aprilie si zilele ulterioare, cand politia, securitatea si reprezentantii justitiei au contribuit direct la maltratarea, torturarea si decesul cetatenilor nevinovati.

Prin comportamentul judecatorilor care au luat hotarari in incinta comisariatelor de politie, fara respectarea procedurilor elementare ale legislatiei nationale si internationale, au fost reanimate practicile staliniste. Important e ca nici un inalt functionar, inclusiv cei care trebuiau sa efectueze justitia, n-au protestat si nici n-au demisionat in urma acestor crime. Mai mult ca atat, aceste persoane astazi mimeaza investigarea evenimentelor din 7 aprilie si zilele ulterioare si au tot interesul musamalizarii acestor crime monstruoase.

Asociatia „Parlamentul-90” cheama AIE sa nu promoveze cadrele compromise care au fost complice la procesul de uzurpare a puterii si au participat la incalcarea fara precedent a drepturilor omului. O asemenea politica de cadre ar compromite din start eforturile AIE de a readuce R. Moldova in albia normalitatii si de a construi un stat democratic european.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *