Cultură

Complimentele şi plăcerea de a le face

De multe ori, complimentele au puterea de a schimba dispoziţia unei persoane sau concepţia despre un anumit obiect. Este foarte plăcut să vezi că cineva din jurul tău apreciază efortul de a face o schimbare. Spre exemplu, Cristina îi spune surorii sale: „Îmi place foarte mult cum ai amenajat sufrageria. Cred că oaspeţii tăi se vor simţi minunat aici!”. „Mulţumesc, Cristina! Chiar am amenajat-o cu ideea asta în minte”, îi răspunde Elena.
E adevărat, nu există om căruia să nu-i placă complimentele, dar puțini sunt cei care știu să le facă într-un stil manierat sau să le primească la fel.

De aceea, bunele maniere spun că:
– Nu este rău să-i spuneți unei doamne că are o rochie superbă, dar este de-a dreptul jenant s-o complimentați, spunându-i: „Aveți o rochie superbă, cât v-a costat?”.
– E drăguț să-i spuneţi unei doamne de 35 de ani că pare sora mai mare a fetei sale de 15 ani, dar să-i spuneți unei doamne de peste 50 de ani că aţi luat-o drept fiica ei, este un gest total lipsit de politeţe. La fel și în cazul domnilor – chiar dacă aceștia nu sunt la fel de supărăcioși.
– Nu faceți niciodată complimente unui om căruia aveți de gând să-i cereți o favoare.
– A face complimente exagerate este o lipsă de tact.
– Evitaţi să-i spuneţi unei persoane „te-ai îngrăşat” sau alteia bolnave „vai, ce ai slăbit!”.
Cum primiţi complimentele
– Acceptaţi complimentele, indiferent de ce gen sunt, într-o manieră deschisă, limitându-vă în a spune doar „mulțumesc”. Nu este etic să răspundeţi cu un compliment de același fel. Spre exemplu, cineva vă spune: „Ce manichiură drăguţă ai”, nu răspundeţi niciodată cu: „Și tu la fel, se vede că ai fost recent la salon”.
– Nu schimbaţi subiectul discuţiei sau interveniţi cu o întrebare atunci când primiţi un compliment.
– Trebuie să zâmbiţi, să-i mulţumiţi şi poate chiar să-i spuneţi ce sentimente plăcute a trezit în voi acel compliment.

Acceptând cu plăcere complimentele sincere, arătaţi celorlalţi că aveţi o bună imagine despre voi înşivă. Respingerea unui compliment sincer este, de regulă, interpretată drept o respingere a persoanei care l-a făcut. Şi amintiţi-vă că, atunci când veţi face altora tot mai multe complimente, veţi începe să primiţi la fel de multe.

În următorul material veţi învăţa semnificaţia celor mai frecvente gesturi şi cum să le controlaţi pentru a nu vă trăda emoţiile.
Cursurile predate la Școala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română, eliminarea accentului rusesc, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), curs de psihologie motivaţională (individual).

Dorina ARSENE, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”
Str. Vlaicu Pârcălab 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407;
Tel.: 0(22) 22-69-83;
Mob.: 068210006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com,
web: abeze.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *