Actualitate

Componenta din bere care ne face fericiţi. Din ce ingredient provine hordenina, substanţa cu efecte similare dopaminei

Oamenii de ştiinţă de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), Germania, au examinat 13.000 de componente alimentare pentru a afla dacă stimulează centrul de recompense din creier şi îi fac pe oamenii să se simtă bine.

Unele alimente ne fac să ne simţim bine. De aceea nu putem uneori să ne oprim din mâncat chiar dacă ne-am săturat. Oamenii de ştiinţă numesc această foame hedonistă – dorinţa de a mânca pentru plăcere şi nu pentru a satisface o nevoie biologică reală. Acest efect este provocat de neurotransmiţătorul numit dopamină care stimulează centrul de recompensă din creier unde este localizat receptorul D2 de dopamină. Cercetătorii de la Catedra de Chimie Alimentară din cadrul FAU au investigat dacă există substanţe speciale în alimente care activează receptorul dopaminei D2 în acelaşi mod ca şi dopamina.
 

S-au analizat 13.000 de molecule 

 
Echipa a lucrat cu Centrul de Chimie Computerizată al FAU folosind o abordare virtuală de screening, care este adesea folosită în cercetarea farmaceutică. Acest proces analizează componentele alimentare într-o simulare de calculator, mai degrabă decât în laborator. Utilizarea simulărilor pe calculator înseamnă că toate tipurile de substanţe cunoscute pot fi investigate. În laborator, este posibilă doar testarea unei mici selecţii de extracte de produse alimentare utilizând tehnici de screening standard.
 
Iniţial, oamenii de ştiinţă au creat o bază de date cu 13.000 de molecule care se găsesc în produsele alimentare. Folosind această bază de date, obiectivul a fost acela de a găsi acele molecule care se potrivesc cu receptorul dopaminei D2. Sistemul a fost apoi utilizat pentru a identifica care molecule ar putea interacţiona cu receptorul dopaminei D2;  În cele din urmă, au fost selectate 17 dintre cele 13 000 de opţiuni iniţiale şi acestea au fost analizate în laborator în colaborare cu Divizia de Chimie Medicală  de la FAU.
 

Berea – o descoperire surprinzătoare

 
Cele mai promiţătoare rezultate au fost obţinute pentru hordenină, o substanţă prezentă în orz şi berea de malţ. „A fost surprinzator faptul ca o substanţă din bere activeaza receptorul D2 de dopamina, mai ales ca nu ne uitam în mod special la produsele alimentare stimulative", explica profesorul  Monika Pischetsrieder.
La fel ca şi dopamina, hordenina stimulează receptorul dopaminei D2, însă utilizează o altă cale de semnalizare. Spre deosebire de dopamină, hordenina activează receptorul numai prin intermediul proteinelor G, ceea ce poate conduce la un efect mai prelungit asupra centrului de recompensă al creierului. Echipa investighează acum dacă nivelurile de hordenină din bere sunt suficiente pentru a avea un efect semnificativ asupra centrului de recompense din creier. Toate lucrurile luate în considerare, rezultatele indică faptul că hordenina poate contribui la efectul stimulant al băuturii.

adevarul.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *