Actualitate

Compozitorul Constantin Rusnac, omagiat la 70 de ani

În cadrul salonului muzical au răsunat creații din colecția de aur a patrimoniului național. În scenă au evoluat mezzosoprana Mariana Bulicanu; Alexei Botnarciuc, bass; Rodica Caraulan la pian; Diana Văluță, voce; Veronica Văluță-Bantaș, voce și Ilie Văluță, voce.

Constantin Rusnac a depănat amintiri din copilărie și din tinerețe, mulțumindu-le prietenilor pentru că i-au fost și îi sunt alături. „Dacă vrei să știi cine ești tu, spune-mi cine sunt prietenii tăi, este deviza mea de astăzi. Uitați-vă în sală, voi sunteți prietenii mei și acesta sunt eu”, a spus Constantin Rusnac.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că activitatea fructuoasă al lui Constantin Rusnac, care este și reprezentantul Moldovei la UNESCO, este o parte a patrimoniului cultural național. „Constantin Rusnac a știut să adune în jurul său o pleiadă întreagă de compozitori, interpreți, pentru a-i pune în valoare, pentru a-i pune în spațiile bibliotecii și a-i cunoaște mai bine”, a remarcat Elena Pintilei.

Constantin Rusnac s-a născut la 6 februarie 1948, în Trebisăuți, Briceni. A cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita” pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră; „Lacrima” – meditație pentru voce, clavecin și orchestră; „Moldova” – tablou muzical; a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat”; „Odă muncii” pentru cor mixt și orchestră etc. În 1986, i-a fost conferit titlul de conferențiar, iar în 1990 cel de profesor universitar. Din 1993 este numit în funcția de secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *