Timpul Local

Comuna Şepreuş a celebrat 61 de ani de la rebeliunea anticomunistă

 

 Apoi, cu Arhipăstorul în frunte, şepreu şenii s-au deplasat, cu mic, cu mare, pe platoul din faţa Primăriei din localitate, platou care, de sâmbătă, poartă numele de „Piaţa Rebeliunii”. Anunţul a fost făcut de către primarul comunei Şe preuş, Simion Incicău, cel care a dat citire mesajului preşedintelui României, Traian Băsescu, adresat tuturor şepre uşenilor şi, în special, urmaşilor celor căzuţi sau condamnaţi în vâltoarea evenimentelor din anul 1949. 
Stemă şi Monografie
Alături de primar şi de Arhiepiscopul Aradului, pe scena instalată în faţa Primăriei – a cărei faţadă a fost recent restaurată, cu această ocazie – au urcat preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, vicepreşedintele CJA, Adrian Ţolea, europarlamentarul Iosif Matula, directorul adjunct al Centrului Cultural Judeţean, Doru Sinaci, istoricul Doru Bogdan, profesorul Horia Truţă şi sculptorul Mihai Păcurar. 
Doru Sinaci a pre zentat Stema comunei Şepreuş, recent realizată de către un colectiv de specialitate, coordonat de către dr. Augus tin Mureşan, de la Complexul Muzeal Arad, după care Arhiepiscopul Aradului, Înalt Prea Sfinţia Sa dr. Timotei Seviciu, împreună cu păstorul locului şi un so bor de preoţi, au sfinţit Monumentul-Troiţă închinat eroilor-martiri din timpul Revoltei anticomuniste din 1949 de la Şepreuş, Stema comunei Şepreuş şi Monumentul-Bust al memorandistului Mihai Veliciu, născut în această loca­litate. Cele două monumente dezve lite ieri în comuna Şepreuş, alături    de Stema comunei şi de Monografia comunei Şe preuş – lansată tot cu această ocazie şi scrisă de către Ro dica Colta şi Doru Sinaci – reprezintă rodul implicării Consiliului Judeţean Arad şi a Centrului Cultural Judeţean Arad în susţinerea isto riei şi culturii acestei comune de la marginea ju deţului nostru, cu o istorie de invidiat, care – aşa cum arăta vicepre­şedintele CJA Adrian Ţolea – „ne face datori să o preţuim la adevă rata ei valoare. Momentul anului 1824, când şe pre uşenii nemulţumiţi de împăr ţi rea pământului domenial ajung cu o scrisoare tocmai la împă ratul de la Viena, momentul 1903, când se opun impunerii unui primar pe care nu-l doreau şi se revoltă împotriva acestui abuz, plătind cu şase vieţi, dar reuşind până la urmă să-şi aleagă primarul dorit, sau momentul 1949, când tot sa tul se revoltă împotriva comunismului, plă tind cu alte jertfe de vieţi omeneşti şi cu ani grei de temniţă şi de deportări – sunt tot atâtea fapte istorice de referinţă în istoria locali tăţii dumneavoastră, în istoria ju deţului Arad şi în istoria noastră naţională. Iată de ce, autoritatea judeţeană este permanent alături de dumneavoastră, iar astăzi suntem bucuroşi să dezvelim două monumente de for public de referinţă, să vă prezentăm Stema comunei şi Monografia Şepreuşului, care să consemneze, pentru vii torime, trecutul istoric care vă face cinste.” 
După salutul demnitarilor prezenţi la această frumoasă manifestare din centrul Şepreuşului, sutele de săteni şi de invitaţi au primit câte o Monografie a comunei Şepreuş – lucrare editată de către Centrul Cultural Judeţean Arad – şi au putut să admire frumoasele monumente din faţa Primăriei, realizate de către cunoscutul artist arădean Mihai Păcurar, la comanda Centrului Cultural Judeţean Arad. 
Musafiri ospătaţi cu  delicatese tradiţionale
Una peste alta, a fost o zi de neuitat pentru minunaţii săteni din Şepreuş, care au ţinut să-şi „ospăteze” musafirii veniţi de la Arad cu mâncăruri tradiţio nale, cu plăcinte şi cu „răchie” de Şe preuş, în sala Căminului Cultural. După care, pe terenul de fotbal, a început un adevărat maraton artistic, pe scena amenajată acolo urcând artişti şi ansambluri folclorice din toate comunele şi oraşele de pe Valea Crişului, dar şi din Podgoria Aradului. În încheiere, mai remarcăm doar puternicul impact pe care l-a avut Monografia comunei Şepreuş, toţi sătenii răsfoind lucrarea şi comentând: „uite şi casa mea…acesta-i bunicul meu…iacăt-o şi pe mama”.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *