Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Moldova 20 Noiembrie 2016, ora 14:01    Din editia print

Comunismul a căzut. Și ce s-a pus în loc?

Marime Font

Afirmația din titlu nu mai surprinde pe cei care nu au crezut niciodată în ideologii sovietice. Această categorie de oameni, pentru care lumina numai de la răsărit nu venea, și-au păstrat luciditatea și capacitatea de analiză. Însă, a doua parte din titlu rămâne a fi o întrebare la ordinea zilei, actuală și dureroasă. Întrebarea „Și ce s-a pus în loc” ne mai creează nesiguranța că drumul nostru spre Europa este încă departe de noi.

Este și dovada votului din 13 noiembrie 2016, pe care unii l-au aruncat la propriu în favoarea unui neavizat, nechemat, nedorit de mulți. Ceea ce îngrijorează cel mai mult este faptul că reminiscențele trecutului, mă gândeam zilele trecute, pot reînvia oricând. Și, chiar dacă nimeni nu-i profet în țara lui, în Republica Moldova să nu știi că mai sunt nostalgici după vechiturile sovietice ale trecutului și că ei mai sunt o forță distructibilă, este ca și cum te-ai minți frumos și conștient. Iar acest zbor al nostru cu aripile în jos s-a văzut chiar duminică când ne-am pomenit că repetăm lecția de istorie, pentru că nu am învățat-o la timp, iar unii și azi refuză să o învețe.
Dacă și în prezent cineva se mai întreabă „Și ce s-a pus la loc?”, atunci revolta tinerilor care ies astăzi în stradă ne conving că lâncezim în trecut, iar ideologiile vechi ne pot demoniza. E trist când mă gândesc că nu vrem să învățăm din ce a spus I.L. Caragiale: „Istoria nu ne-a pălmuit de multe ori, dar cam des”. Dar e și mai trist când spațiul nostru românesc din RM, și așa îngust, de la Nistru pân-la Prut, devine un salon bolnav asemenea celui creat de Cehov (vezi povestirea „Salonul nr. 6” de A. Cehov). Unul din personajele cehoviene îi spune celuilalt: „Suntem slabi, dragul meu, suntem slabi, nu suntem buni de nimic... Eşti deştept, ai un suflet nobil, ai supt odată cu laptele mamei porniri frumoase, dar de cum ai păşit în viaţă, ai obosit şi te-ai îmbolnăvit... Suntem slabi, slabi!". Slăbiciunea care vine ca o ciumă peste unii este caracteristică timpurilor cu oameni artificiali, atunci când aceștia își dorm somnul rațiunii. Iar boala timpului, ca și viața în deplinătatea ei, are nevoie de oameni culți. Și este timpul să avem discernământul să-i alegem pe cei care prin exemplul lor edificator pot schimba la propriu o țară. Altminteri, acest teritoriu mic care se numește Republica Moldova, riscă să se asemene cu „salonul nr. 6” despre care spune autorul că „ar trebui revopsit, că prea duhnește a bólniță și a morgă”.

Silvia Strătilă
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul