Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Cultură 11 Martie 2010, ora 15:24

Comunistii chinezi despre sovinismul velicorus in RSS Moldoveneasca

Marime Font

Unul din efectele cele mai benefice ale crearii comisiei prezidentiale pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar in R. Moldova este posibilitatea de a explora multe dintre documentele de arhiva pana acum inaccesibile cercetatorilor. Un astfel de document, care dateaza cu 12 februarie 1976, vine sa relateze pozitia comunistilor chinezi fata de politicile „nationale” sovietice in Moldova Sovietica. Articolul intitulat „Sovinismul Velicorus in Moldova” era publicat de agentia chineza Sinhua si in aceeasi zi a fost preluat de sovietici si transmis cu titlul de „strict secret” tuturor membrilor Biroului Politic al CC al PCUS.

Potrivit autorilor articolului, K. Marx si F. Engels recunosteau inca la mijlocul secolului XIX ca „valahii si daco-romanii constituiau masa principala a populatiei teritoriului intre Dunarea de Jos si Nistru”, iar „tarii vechi si noi ai Rusiei” se tem sa recunoasca acest lucru si obliga prin forta moldovenii sa se rusifice. Cercurile politice tariste ii considerau pe moldoveni „rusi putin modificati”, iar noii tari sovietici accentuau ca la inceputul secolului XX s-a format „o natiune moldoveneasca” independenta. Autorii chinezi considera ca noii tari au preluat stafeta de la tarism si sub „apanajul „bilingvismului” promoveaza, de fapt, limba rusa si suprima functionarea limbii moldovenesti”.


Documentul constata ca in raportul primului secretar al CC al PC din Moldova, publicat la 27 aprilie 1973 in ziarul „Moldova Socialista”, se arata ca era obligatoriu de studiat limba rusa in intreg sistemul educational din Moldova, de la gradinite pana la institutiile de invatamant superior. In acelasi timp, in numarul 5 al revistei „Sovietskaia etnografia” de asemenea se chema la „o raspandire mai larga a limbii ruse printre populatia (Moldovei)”. Drept rezultat al acestor politici era atestata „decaderea institutiilor cu predare in limba moldoveneasca”. Primul secretar al CC al PCM era nevoit sa recunoasca „reusita scazuta” in institutiile de invatamant din republica si scaderea numarului publicatiilor in limba moldoveneasca.

Potrivit datelor „Anuarului de Statistica” a economiei nationale a URSS, numarul ziarelor in limba moldoveneasca a scazut cu 50% in perioada din 1960 pana in 1974. Cartile publicate in limba moldoveneasca reprezentau doar 33% din totalul celor publicate in republica in 1974, in comparatie cu 64%, in 1950.

Articolul constata ca pentru a accelera procesul de rusificare si a intensifica dominatia asupra Moldovei, revizionistii sovietici, sub pretextul „schimbului de cadre”, au expulzat multi nativi de pe pamanturile natale. Cartea „Populatia Moldovei”, publicata in URSS, recunostea ca in anul 1970 numarul moldovenilor a crescut sensibil in alte republici unionale in comparatie cu anul 1959, iar in unele republici chiar de doua-sase ori. Recensamantul sovietic din 1970 arata, potrivit comunistilor chinezi, ca peste 390 mii de moldoveni (14,8% din totalul populatiei) au fost nevoiti sa plece din republica, iar 17% din ei au declarat limba rusa ca limba nativa.

Referindu-se la anexarea Basarabiei de catre tarii rusi, comunistii chinezi il invoca pe F. Engels, care spunea ca: „In acest caz vorbim despre o cucerire violenta, deschisa, a unui teritoriu strain, de un jaf ordinar”. In viziunea comunistilor chinezi, moldovenii erau lipsiti de drepturi din punct de vedere politic in perioada sovietica, deoarece noii tari prin toate mijloacele reprimau cadrele autohtone. Ziarul „Moldova Socialista” din 27 aprilie 1973 publica un raport in care se mentiona ca in Moldova „rezolvarea problemelor de cadre trebuie sa fie realizata din perspectiva internationalista”; ca „a sporit numarul multinational al cadrelor inalt calificate”. Pe parcursul mai multor ani, se mentioneaza in document, sub acest pretext tarii sovietici excludeau cadrele din randurile populatiei locale si le inlocuiau cu „specialisti” rusi cu studii superioare. Astfel, moldovenii erau lipsiti de dreptul de a fi stapani in republica lor.

In urma publicarii acestui articol, CC al PCUS remitea catre CC al PCM scrisoarea nr. 504, prin care cerea de urgenta intensificarea activitatii agentiei informationale moldovenesti privind pregatirea materialelor despre viata republicii pentru presa straina. Luand act de indicatiile de la Moscova, V. Vascu, seful Sectiei propaganda si agitatie a CC al PCM, facea cunoscut superiorilor sovietici faptul ca la 20 aprilie 1976 Biroul CC al PCM a luat decizia de a crea Redactia principala de informatie pentru strainatate in cadrul Agentiei Moldovenesti de Informatie ATEM.

Dincolo de aceasta disputa ideologica si propagandistica sino-sovietica, cateva lucruri importante pentru istoria noastra apar transant in document. In primul rand, atestam o continuitate intre politicile tariste si cele sovietice in problema deznationalizarii romanilor din RSS Moldoveneasca. Comunistilor chinezi nu le-a scapat in acelasi timp faptul ca oficialii sovietici au mers si mai departe, cultivand ideea unei „natiuni moldovenesti” independente, distincte de natiunea romana. In document apar evidente cateva metode prin care romanii erau deznationalizati: falsificarea istoriei; rusificarea si promovarea limbii ruse sub apanajul bilingvismului; promovarea principiului internationalist in selectia cadrelor si excluderea romanilor de la functiile de conducere; depopularea teritoriului de romani prin expulzarea lor sub diferite forme in afara republicii; mentinerea la un nivel scazut a procesului de educatie in limba „moldoveneasca” etc.

Dr. Octavian ?icu,
conferentiar universitar ULIM

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)