Cultură

Comunistii chinezi despre sovinismul velicorus in RSS Moldoveneasca

Unul din efectele cele mai benefice ale crearii comisiei prezidentiale pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar in R. Moldova este posibilitatea de a explora multe dintre documentele de arhiva pana acum inaccesibile cercetatorilor. Un astfel de document, care dateaza cu 12 februarie 1976, vine sa relateze pozitia comunistilor chinezi fata de politicile „nationale” sovietice in Moldova Sovietica. Articolul intitulat „Sovinismul Velicorus in Moldova” era publicat de agentia chineza Sinhua si in aceeasi zi a fost preluat de sovietici si transmis cu titlul de „strict secret” tuturor membrilor Biroului Politic al CC al PCUS.

Potrivit autorilor articolului, K. Marx si F. Engels recunosteau inca la mijlocul secolului XIX ca „valahii si daco-romanii constituiau masa principala a populatiei teritoriului intre Dunarea de Jos si Nistru”, iar „tarii vechi si noi ai Rusiei” se tem sa recunoasca acest lucru si obliga prin forta moldovenii sa se rusifice. Cercurile politice tariste ii considerau pe moldoveni „rusi putin modificati”, iar noii tari sovietici accentuau ca la inceputul secolului XX s-a format „o natiune moldoveneasca” independenta. Autorii chinezi considera ca noii tari au preluat stafeta de la tarism si sub „apanajul „bilingvismului” promoveaza, de fapt, limba rusa si suprima functionarea limbii moldovenesti”.

Documentul constata ca in raportul primului secretar al CC al PC din Moldova, publicat la 27 aprilie 1973 in ziarul „Moldova Socialista”, se arata ca era obligatoriu de studiat limba rusa in intreg sistemul educational din Moldova, de la gradinite pana la institutiile de invatamant superior. In acelasi timp, in numarul 5 al revistei „Sovietskaia etnografia” de asemenea se chema la „o raspandire mai larga a limbii ruse printre populatia (Moldovei)”. Drept rezultat al acestor politici era atestata „decaderea institutiilor cu predare in limba moldoveneasca”. Primul secretar al CC al PCM era nevoit sa recunoasca „reusita scazuta” in institutiile de invatamant din republica si scaderea numarului publicatiilor in limba moldoveneasca.

Potrivit datelor „Anuarului de Statistica” a economiei nationale a URSS, numarul ziarelor in limba moldoveneasca a scazut cu 50% in perioada din 1960 pana in 1974. Cartile publicate in limba moldoveneasca reprezentau doar 33% din totalul celor publicate in republica in 1974, in comparatie cu 64%, in 1950.

Articolul constata ca pentru a accelera procesul de rusificare si a intensifica dominatia asupra Moldovei, revizionistii sovietici, sub pretextul „schimbului de cadre”, au expulzat multi nativi de pe pamanturile natale. Cartea „Populatia Moldovei”, publicata in URSS, recunostea ca in anul 1970 numarul moldovenilor a crescut sensibil in alte republici unionale in comparatie cu anul 1959, iar in unele republici chiar de doua-sase ori. Recensamantul sovietic din 1970 arata, potrivit comunistilor chinezi, ca peste 390 mii de moldoveni (14,8% din totalul populatiei) au fost nevoiti sa plece din republica, iar 17% din ei au declarat limba rusa ca limba nativa.

Referindu-se la anexarea Basarabiei de catre tarii rusi, comunistii chinezi il invoca pe F. Engels, care spunea ca: „In acest caz vorbim despre o cucerire violenta, deschisa, a unui teritoriu strain, de un jaf ordinar”. In viziunea comunistilor chinezi, moldovenii erau lipsiti de drepturi din punct de vedere politic in perioada sovietica, deoarece noii tari prin toate mijloacele reprimau cadrele autohtone. Ziarul „Moldova Socialista” din 27 aprilie 1973 publica un raport in care se mentiona ca in Moldova „rezolvarea problemelor de cadre trebuie sa fie realizata din perspectiva internationalista”; ca „a sporit numarul multinational al cadrelor inalt calificate”. Pe parcursul mai multor ani, se mentioneaza in document, sub acest pretext tarii sovietici excludeau cadrele din randurile populatiei locale si le inlocuiau cu „specialisti” rusi cu studii superioare. Astfel, moldovenii erau lipsiti de dreptul de a fi stapani in republica lor.

In urma publicarii acestui articol, CC al PCUS remitea catre CC al PCM scrisoarea nr. 504, prin care cerea de urgenta intensificarea activitatii agentiei informationale moldovenesti privind pregatirea materialelor despre viata republicii pentru presa straina. Luand act de indicatiile de la Moscova, V. Vascu, seful Sectiei propaganda si agitatie a CC al PCM, facea cunoscut superiorilor sovietici faptul ca la 20 aprilie 1976 Biroul CC al PCM a luat decizia de a crea Redactia principala de informatie pentru strainatate in cadrul Agentiei Moldovenesti de Informatie ATEM.

Dincolo de aceasta disputa ideologica si propagandistica sino-sovietica, cateva lucruri importante pentru istoria noastra apar transant in document. In primul rand, atestam o continuitate intre politicile tariste si cele sovietice in problema deznationalizarii romanilor din RSS Moldoveneasca. Comunistilor chinezi nu le-a scapat in acelasi timp faptul ca oficialii sovietici au mers si mai departe, cultivand ideea unei „natiuni moldovenesti” independente, distincte de natiunea romana. In document apar evidente cateva metode prin care romanii erau deznationalizati: falsificarea istoriei; rusificarea si promovarea limbii ruse sub apanajul bilingvismului; promovarea principiului internationalist in selectia cadrelor si excluderea romanilor de la functiile de conducere; depopularea teritoriului de romani prin expulzarea lor sub diferite forme in afara republicii; mentinerea la un nivel scazut a procesului de educatie in limba „moldoveneasca” etc.

Dr. Octavian ?icu,
conferentiar universitar ULIM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *