Politică

Comuniştii se bagă în licee

Părinţii supăraţi au făcut o sesizare la Direcţia generală învăţământ a Consiliului raional Hânceşti. Valentina Tonu, şefa direcţiei, a convocat consiliul de administraţie într-o şedinţă la care a fost invitată şi conducerea Liceului din Ciuciuleni. „Din cele relatate am înţeles că la întrunirea cu conotaţie electorală au participat copii din clasele a VII-XII-a. În acea zi, prin ordinul Direcţiei învăţământ, Angela Gonţa, directoarea instituţiei, trebuia să fie la cursurile de instruire în domeniul protecţiei civile, la Chişinău. Ea a lipsit însă de la cursuri, pentru a participa la şedinţa electorală a PCRM-ului. Angela Gonţa a luat cuvântul, lăudând-o pe primăriţa Maria Bezer, membră PCRM. Nu exclud că Maria Bezer a făcut multe lucruri frumoase pentru localitate, dar aceasta nu justifică faptul că directoarea a lipsit de la cursuri”, ne-a declarat Valentina Tonu. Membrii consiliului au decis ca directoarei liceului să i se aplice mustrare aspră, iar Olgăi Herţa, director-adjunct, – o mustrare pentru că în acea zi a preluat funcţiile directoarei absente. Olga Herţa nu a fost prezentă la întâlnirea cu liderul comunist. A declarat că ea era la ore şi nici idee nu avea că unii liceeni au plecat să-l vadă pe Vladimir Voronin. Solicitată de TIMPUL, nici Angela Gonţa nu şi-a recunoscut vina. Ne-a spus că şi ea a rămas surprinsă când a văzut în sală elevi, dar era prea târziu ca să-i trimită înapoi la şcoală.

Direcţia învăţământ a informat Ministerul Educaţiei despre faptul că elevii au fost scoşi de la ore ca să participe la întâlnirea electorală. Viceministrul Educaţiei, Valentin Crudu, ne-a spus că acest caz a fost preluat de Direcţia resurse umane, care urmează să ceară explicaţii de la conducerea Liceului din Ciuciuleni. Potrivit lui Valentin Crudu, sancţiunea aplicată de Direcţia învăţământ nu este valabilă, fiindcă acest lucru poate să-l facă doar ministerul în subordinea căruia se află instituţia de învăţământ. Viceministrul ne-a asigurat că vinovaţii vor fi sancţionaţi dur. „În timpul liber, liceenii care au atins vârsta majoratului au dreptul să participe la tot felul de întruniri. Acest lucru este însă interzis categoric în timpul orelor de studii. Şi e deosebit de grav când la astfel de întâlniri participă elevii din clasele mici”, ne-a declarat Valentin Crudu. Ţinând cont de faptul că directoarea liceului are mai multe mustrări, ea riscă să fie demisă din funcţie. În ultimii trei ani, Angela Gonţa a fost sancţionată pentru faptul că au fost găsite greşeli în cataloage, anul acesta a încălcat regulamentul de admitere în liceu ş. a.
La Hânceşti a mai avut loc un astfel de caz după protestele din 7 aprilie 2009. Atunci, directoarea şcolii profesionale a scos elevii la un miting împotriva tinerilor care protestau în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Nimeni însă nu a fost pedepsit.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *