Eveniment

Comuniştii şi justiţia fac front comun contra lui Chirtoacă?

Justiţia din RM şi-a arătat faţa, sunt de părere liderii AIE. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, consideră că decizia CSJ nu e deloc legală. „Decizia a fost luată din alte considerente decât cele juridice, ca să nu spun mai mult… Argumentul draperiei ridicate, invocat în scopul nevalidării alegerilor, nu poate fi luat în considerare, deoarece, în turul doi, mulţi primari comunişti au câştigat fără draperie la intrarea în cabinele de vot. De ce comuniştii n-au pretenţii şi faţă de aceştia?”, se întreabă Ghimpu. El este de părere că CSJ a trimis cauza anume la Bălţi, după ce comuniştii s-ar fi înţeles cu judecătorii din nord ca aceştia să ia o decizie favorabilă lor. Cu toate acestea, Ghimpu nu crede că va avea loc turul trei al alegerilor primarului de Chişinău: „Dorin Chirtoacă va fi primar. Orice ar hotărî Curtea din Bălţi, vom avea dreptul de revizuire a deciziei. Eu cred că legea şi votul cetăţenilor vor triumfa, fiindcă nimeni nu e în drept să anuleze puterea alegătorilor”, spune preşedintele PL.

Puţin mai rezervat, Marian Lupu afirmă că decizia CSJ este „foarte şi foarte suspicioasă”. El crede că aceasta este „un element nou în jocul început săptămânile trecute, când Curtea de Apel Bender a luat o altă decizie neobişnuită de invalidare a alegerilor din Căuşeni”. În opinia preşedintelui interimar, sistemul judecătoresc „pare a fi antrenat în jocuri politice de mare amploare, ceea ce nu reflectă nicidecum o stare de democraţie autentică”. Lupu presupune că magistraţii au ales Bălţiul pentru că e un oraş roşu, cu primar şi consiliu roşu, ceea ce ar putea să-i determine pe judecători să opteze în favoarea PCRM. „O asemenea decizie nu poate fi apreciată ca nepărtinitoare, autonomă şi profesionistă deontologic. S-ar putea să fie o relaţie directă dintre PCRM şi cei care reprezintă sistemul judecătoresc la Bălţi. Cel puţin, semnalele sunt mult prea evidente”, a precizat liderul PD. La rândul său, Vlad Filat, preşedintele PLDM, consideră că decizia CSJ „ne arată că avem grave probleme cu justiţia”, deşi speră că hotărârea finală va fi conformă voinţei alegătorilor, care l-au ales pe Dorin Chirtoacă la Primărie.

Comuniştii Igor Dodon şi Sergiu Sârbu infirmă categoric spusele liderilor AIE şi salută decizia CSJ. „N-am făcut decât să propunem ca dosarul să fie strămutat la o altă instanţă de apel”, susţine Sârbu. „Nu ne-am implicat în activitatea judecătorilor, care au luat o decizie corectă”, ne-a spus Dodon.
Iar Dorin Chirtoacă ne-a spus că nu se află în ţară şi se abţine deocamdată să facă declaraţii. În acelaşi timp, Sergiu Banari, ex-consilier la Bălţi, declara ieri că „există acte ce demonstrează că majoritatea comunistă din consiliul bălţean a oferit terenuri de pământ judecătorilor de la Curtea de Apel” şi că PCRM are controlul asupra mai multor instituţii de stat din acest oraş. Majoritatea judecătorilor au fost numiţi pe timpul guvernării comuniste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *