Actualitate

Comunistii vor anticipate

Este cel de-al treia esec din acest an, daca excludem incercarea din 23 octombrie, amanata de Parlament. In maximum 30 de zile urmeaza sa fie organizate din nou alegeri. Daca nici de aceasta data deputatii nu vor reusi sa aleaga presedintele, la anul vom avea din nou alegeri anticipate. La vara am putea avea un referendum pentru modificarea Constitutiei.

Inainte de procedura de vot, deputatii comunisti au declarat ca boicoteaza alegerea sefului statului, dupa care au parasit sala de sedinte. Candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana nu i-au ajuns opt voturi pentru a fi ales presedinte al republicii. Pana a se incepe votarea, Marian Lupu a declarat ca toti deputatii din actualul legislativ au rolul sa redea increderea cetatenilor in clasa politica. „Este neplacut sa constatam, dar situatia jenanta in care ne aflam este „meritul” intregii noastre clase politice”, a afirmat el. Liderul PD a spus ca intinde inca o data mana tuturor deputatilor si face apel la constiinta lor.

„O vorba inteleapta spune ca noi nu mostenim pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri. Si, oricat de respectuosi am fi fata de trecut, tot ce facem azi – facem pentru viitor. Stramosii nu ne mai pot judeca, copiii – da. (…) Sa avem dar intelepciunea sa toleram si infrangerea si sa privim lucrurile in perspectiva. Sa uitam de ura. Se stie, ca „ura este dragostea perdantilor”, dar nu este si solutia lor”, a adaugat Lupu.

In replica, Maria Postoico, dand citire declaratiei fractiunii PCRM, a acuzat AIE de „uzurpare a puterii de stat, prin modificarea legislatiei cu privire la alegerea sefului statului, intimidarea jurnalistilor incomozi, dezmatul in politica de cadre etc.”. Potrivit sefei fractiunii comunistilor, in actuala conjunctura este posibila doar o alianta de centru-stanga. „Prin inaintarea unei candidaturi a asa-zisei Aliante va fi instaurat un regim antieuropean totalitar de dreapta”, a conchis deputata comunista. Liderul comunistilor Vladimir Voronin a declarat ca pozitia partidului va ramane neschimbata si la urmatoarele alegeri.

Totusi, Voronin a lasat sa se inteleaga ca inca nu a inchis usa negocierilor. „Coalitia de centru-stanga a fost posibila din start. Va amintiti rezultatele scrutinului – 48 plus 13 (ale PD – n.r.). Ideal, 61 de mandate. Noi am avut intrevederi cu toti reprezentantii detinatori ai acestor mandate. Le-am propus si le-am expus opinia noastra. N-au fost de acord. Noi n-am inchis usa negocierilor”, a precizat Voronin.

Deputatul PD Oleg Serebrian a spus ca gestul PCRM este mai mult decat o sfidare. El a amintit de faptul ca atat PSL, cat si PD au votat la 4 aprilie 2005 candidatura lui V. Voronin. „Atunci am considerat ca odata ce ei au majoritatea le revine si responsabilitatea sa guverneze. Am votat presedintele fara a obtine careva portofolii. Am inaintat impreuna 26 de conditii din care nu s-a ales nimic. Acum este o situatie identica, iar comunistii au un comportament total opus”, a afirmat Serebrian.

Daca si a doua tentativa esueaza…

Marian Lupu a lasat sa se inteleaga ca la vara ar putea sa fie initiat un referendum privind modificarea Constitutiei prin care sa se revina la alegerea sefului statului direct de catre cetateni. Spicherul Mihai Ghimpu a spus ca are o solutie despre care nu vrea deocamdata sa vorbeasca. Intentia lui e sa modifice prevederea conform careia presedintele sa nu mai fie ales de 3/5 din deputati, ci de 50%+1. Dar pentru asta trebuie modificata Constitutia, pentru care trebuie votul a 2/3 sau 67 din deputati. Un alt scenariu vehiculat este adoptarea unei noi Constitutii.

Deoarece legea nu prevede organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, unii deputati vorbesc despre o noua lege suprema a tarii, care sa fie adoptata prin referendum. In fine, analistul politic Igor Botan vorbeste despre o conservare a situatiei pe un an si jumatate, termen dupa care sa se revina la anticipate. „Unde este instabilitatea politica? Eu nu o vad. Toate institutiile statului sunt functionale. Avem si presedinte, chiar daca el este interimar. Acum esential e sa stabilizam situatia economica si sa incepem reformele. Peste un si jumatate putem sa revenim la alegeri. Dar asta o va decide actuala guvernare”, a explicat Botan.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *