Eveniment

Concert de muzică clasică, în aer liber

După o săptămână intensă de muncă, repetând a câte 10 ore pe zi, cei 71 de instrumentiști vor interpreta un program complex de piese simfonice.

Orchestra va fi dirijată de unul dintre cei mai talentați și apreciați tineri dirijori din lume, Gabriel Bebeșelea, din România, care de patru ani deja îi construiește sunetul. În scenă va urca și Vlad Eniu, dirijor asistent, originar din România, masterand la Conservatorul ”Giuseppe Verdi” din Milano. Solist în concert este Dan-Iulian Druțac, unul dintre cei mai reprezentativi și talentați tineri violoniști din Republica Moldova, care studiază ”GuildHall School of Music and Drama” din Londra.

Programul din seara de duminică include:
1. Uvertură la ”Ruslan și Ludmila”, de Mihail Glinka (dirijor asistent Vlad Eniu)
2. ”Concert pentru vioară și orchestră”, de Jean Sibelius (dirijor asistent Vlad Eniu, solist Dan-Iulian Druțac)
3. ”Simfonia nr.5”, de Piotr Ceakovski (dirijor Gabriel Bebeșelea)

În cadrul evenimentului va fi lansat și spotul orchestrei, o producție video în care constrastele melodice sunt completate de peisaje de poveste. Filmulețul „Cu drag pentru Moldova” a fost conceput și filmat de regizorul Eugen Damaschin, și produs de MILK Film. Melodia a fost scrisă de compozitorul Marian Ungu, special pentru acesta.

Mai mult, dirijorul Gabriel Bebeșelea a pregătit publicului și o surpriză. Astfel, la bis, orchestra va cânta „Dansurile din Galanta”, Zoltán Kodály, dar și o piesă în premieră absolută pentru Republica Moldova – „Rapsodie pe teme moldovenești”, de Mieczysław Weinberg, născut în Moldova.

„Această ediție este una specială pentru noi, deoarece aniversăm 5 ani. Sloganul din acest an: „Urmează pasiunea”, nu a fost ales din întâmplare. Pentru a cincea vară la rând, ne urmăm pasiunea pentru muzică, pentru artă, pentru creație și rezultatul este pe măsură. Programul din acest an este mult mai complex și mai matur decât cele din anii precedenți. ”, declară Andriano Marian, dirijorul și coordonatorul Chișinău Youth Orchestra.

La eveniment sunt așteptați peste 3000 de spectatori, accesul fiind liber pentru toți doritorii. A doua zi, orchestra va cânta la Sala cu Orgă, de la ora 20:00, unde va fi lansată Orchestra Națională de Tineret a Moldovei.

Open Air-ul din Scuarul Catedralei face parte din programul de vară al Chişinău Youth Orchestra, desfășurat în acest an sub sloganul „Urmează Pasiunea”. Tinerii instrumentişti, participanți în proiect, studiază în unele dintre cele mai importante centre educaţionale din Europa, dar vin în vacanţă acasă pentru a susține o serie de concerte unice pentru publicul capitalei. Mai mult, orchestra este compusă și din muzicieni originari din România, Ucraina, Germania și Elveția.

În perioada 17 iulie – 1 august 2015, Chișinău Youth Orchestra susține 6 concerte la Chișinău, Oradea (România) și un concert extraordinar în Kassel (Germania), dar și un inedit concert pe 15 august ”Classic meets pop”, la Teatrul Eugen Ionesco.
Programul de vară Chișinău Youth Orchestra este organizat de Asociaţia Muzical-Corală din Moldova. Compania Moldcell susține întregul program, în calitate de Partener General.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *