Spectacole

„Concertino”, zece acordeonişti pentru orice muzică

De aproape un deceniu, trupa „Concertino” face acest lucru cu mare dedicaţie, confirmându-şi valoarea artistică prin numeroase concerte susţinute în cele mai prestigioase săli de spectacol. De-a lungul timpului, cei zece virtuoşi au reuşit să adune în palmares o mulţime de trofee, iar datorita vitalităţii lor creatoare au fost numiţi „Cel mai bun colectiv muzical din Europa”.
 
Ansamblul „Concertino” a fost fondat pe 18 octombrie 2003. Trupa are în componenţa sa şapte acordeonişti, un basist, un pianist şi un toboşar, toţi absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. Din 2007, „Concertino” a fost luat sub aripa protectoare a prestigioasei Săli cu Orgă din Chişinău. De-a lungul timpului, trupa a susţinut numeroase turnee în Italia, Franţa, Danemarca, Germania, Austria, Luxemburg, China, Belgia, Rusia şi altele.
Pe lângă energia şi vitalitatea caracteristică, „Concertino” se poate mândri cu un repertoriu ce cuprinde lucrări din muzica clasică, romantică, jazz, tangouri, muzică modernă, uşoară, populară, colaborând de-a lungul timpului cu diverşi compozitori din ţară şi din străinătate. Pe unii dintre instrumentiştii din „Concertino” am avut prilejul să-i cunosc la repetiţii, în unul din studiourile Sălii cu Orgă. Puţini ştiu însa că liderul trupei, Eugen Negruţă, şi fratele său Vitalie susţin în paralel un alt proiect artistic, diferit de primul. E vorba despre tânăra formaţie rock „M Studio”.

Singura trupă de acordeonişti din R. Moldova

Conceptul „Concertino” aparţine unor muzicieni care fiind, în 2003, proaspeţi absolvenţi ai Conservatorului, şi-au propus să-şi „investească” toate cunoştinţele muzicale într-un proiect ce se dorea inedit. „La acel moment nu aveam prea multe opţiuni: ori ne limitam să cântăm într-o orchestră de muzică populară, ori, mai rău – pe la nunţi. Noi însă am vrut să facem ceva deosebit, să ne reprezentăm şi ţara, dar, în acelaşi timp, şi noi să ne simţim împliniţi. Aşa a luat naştere „Concertino”, mărturiseşte Eugen Negruţă. El spune că, deocamdată, în Moldova nimeni nu le poate face concurenţă, deoarece o trupa asemănătoare nu există… poate doar cea de la Conservator şi orchestrele de copii. Deşi, de la fondare, componenţa „Concertino” a suferit mici modificări, obiectivul ei a rămas acelaşi, şi anume, profesionalismul. Ineditul acestei trupe îl constituie formatul de zece instrumentişti, originalitatea pieselor şi calitatea, care este imperativul de bază.

Un instrument pentru toate genurile muzicale

Talentul şi pregătirea profesională le-a permis celor zece curajoşi să spulbere mitul precum că acordeonul ar fi un instrument pentru muzica de petrecere. „Personal, sunt fericit că am avut prilejul să trec prin această şcoală, deoarece ea ne-a învăţat să interpretăm la acordeon toate genurile de muzică – de la cea clasică până la jazz. Aceasta e, de fapt, şi obiectivul „Concertino” – să prezinte potenţialul muzical al acordeonului”, ne-a explicat Eugen, care aseamănă capacităţile acestui instrument muzical cu cele ale… viorii. „De obicei, lumea asociază acordeonul cu nunţi şi botezuri. La el însă se pot interpreta toate genurile, inclusiv muzică contemporană, care sună extrem de interesant la acordeon”, se arată convins conducătorul trupei.

Deşi e prezentă preponderent pe scenele din afara republicii, trupa nu duce, totuşi, lipsă de admiratori acasă. „Avem grijă ca, odată în jumătate de an, să susţinem şi la Chişinău concerte solo, cu programe noi – care, apropo, necesită cel puţin trei luni de muncă intensivă. În Europa cântăm mai des, căci avem mai mulţi admiratori”, recunosc acordeoniştii. Singurul lucru de care sunt deranjaţi – şi aici, şi acolo – e că generaţia tânără e cam lipsită de educaţie muzicală şi nu se prea înghesuie să vină la concerte. „De aceea, melodiile mai complicate sunt la începutul programului, când publicul e încă fresh, după care urmează partituri mai uşor de digerat. Au fost cazuri când unii veneau să asculte un vals sau tangou, dar acuma vin şi pentru ceva mai serios. Deci, ascultătorul poate fi educat 100%”, afirmă cu mândrie virtuozii.

Nicăieri nu-i ca acasă

Turneele mai intense în străinătate au început după ce, în 2008, trupa a luat Marele Premiu la un concurs european de acordeon. Organizatorii italieni le propuseseră chiar să se mute definitiv în peninsulă. Cu toate acestea, tinerii nu s-au lăsat ispitiţi, dragostea lor pentru Moldova fiind mult mai mare. „Acasă e acasă. Aici ne sunt familiile şi restul nu mai contează”, spune liderul ansamblului „Concertino”, recunoscând că, dintre toţi europenii, elveţienii au fost cei mai ospitalieri şi calzi.

O agendă cât un calendar

Cu două CD-uri la activ şi o agenda cât un calendar anual, cei zece instrumentişti se pregătesc intens pentru lansarea celui de-al treilea disc. El a fost deja înregistrat în Italia şi în curând va apărea şi în Moldova. La Chişinău va fi lansat cu surle şi trâmbiţe – adică, printr-un concert de zile mari. „CD-ul e aproape gata, materialul muzical a fost deja înregistrat, a rămas să tipărim discul şi coperta. Va fi o muzică specială – piese foarte serioase, pentru muzicieni profesionişti. Ne-am propus să selectăm cele mai bune melodii din repertoriul nostru”, ne-a spus Eugen Negruţă.

Pe CD au fost incluse patru piese, două concerte – unul în trei părţi, compus de acordeonistul şi compozitorul francez Richard Galliano şi celălalt, tot în trei părţi, semnat de ucraineanul Vladimir Zubiţki. O piesă aparţine renumitului compozitor german Adolf Götz, iar o alta e finalul Simfoniei a IV-a de Mendelson. Discul a fost sponsorizat de Fabrica de acordeoane „Victoria” din Italia, care le-a oferit instrumentiştilor cele mai bune acordeoane. „Astăzi acordeonul este cel mai scump instrument din lume. Suntem foarte norocoşi că aceste instrumente au fost procurate special pentru noi de către Sala cu Orga. Acest lucru i-l datorăm directoarei Larisa Zubcu, căreia îi suntem extrem de recunoscători”, au ţinut să specifice acordeoniştii.

Deocamdată, însă, pe agenda „Concertino” este preconizat un concert la Bucureşti, pe 6 martie, unde vor cânta alături de marele acordeonist Richard Galliano. După care în luna mai vor merge într-un turneu european de promovare a noului CD.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *