Actualitate

Concurentii electorali cei mai tristi

Joi si vineri au fost doua seri electorale la M 1 de toata tristetea. In sensul ca s-au produs cei mai „tristi” dintre concurentii electorali, outsiderii campaniei, partidele marginale si candidatii independenti. Care sunt si cei mai bine intentionati. Si despre care scrii cu senzatia acuta ca iti pierzi timpul.

Sortii i-au pus fata in fata mai intai pe independentii Valentina Cusnir si Alexandr Lomakin. Daca prima face uz de cea mai ineficienta arma electorala, buna-credinta, vis-a-vis-ul ei te-ar fi speriat cu tristetea lui provocata de disparitia URSS si cu imperativul desteptarii clasei muncitoare, daca omul nu si-ar fi rostit frazele pe un ton adormit si fara vlaga.

Seara tarziu, numarul 1 de la MAE, Anatol Petrencu, a fost vecin de masa cu acelasi numar de la „Moldova Unita”, Ana Tkaci. Beneficiara unei tinute tepene, de parca ar fi captusita pe dinauntru, ca si betonul, cu armatura, doamna Tkaci este o prezenta stranie in peisajul electoral. Parul scurt de o culoare indefinita, ochii fardati intens dupa sticla rece a ochelarilor ii dau aerul unei Regine a Zapezilor ori a unei extraterestre, senzatie accentuata si de felul de a vorbi, sacadat, ca un robot japonez, si inca unul care citeste totul de pe hartie. Cand omuletii din emblema formatiunii sale se iau de umeri, intr-un clip electoral, chiar ai senzatia unei hore a extraterestrilor.

Domnul Petrencu aminteste, la randul lui, de un mecanism care pare mereu bagat in priza. Abia apuci sa auzi intrebarea moderatorului, si dansul declanseaza procesul vorbitului, care pare sa fie mai important decat transmiterea unui mesaj. Experienta sa de om de catedra, numai ca unul fara contact cu auditoriul, il determina sa spuna, de pilda, ca, „din cauza coruptiei, Uniunea Europeana nu ne primeste in bratele ei”, fara sa se mai osteneasca cu explicatiile si exemplele.

Vineri, l-am mai vazut pe domnul Nistor Grozavu de la PL, care pare sa fie un om pregatit si competent, daca frica de camera de luat vederi nu l-ar determina sa nu-si duca fraza la bun sfarsit, fixandu-l cu privirea pe Mircea Surdu ca elevul vinovat pe cel mai parsiv pedagog.

Si joi, si vineri, si sambata, am savurat noile clipuri-strambaturi ale comunistilor, rezultate dintr-o minte perversa, careia, fiindca a trebuit sa poarte un nume, iar cuvantul svoloci exista deja in limba rusa, i s-a spus Mark Tkaciuk. Balaurul care inghite soarele AMN-ului, sau bengosul care rescrie bancurile cu Ceapaev, astfel incat acum n-o sa mai zicem Vasili Ivanovici, Anka si Petka, ci Vladimir Nicolaevici (calare pe Yamaha), Zinka-pulemiotcita si Mariasa (kotorii Lupu).

Cireasa (stricata) de pe torta saptamanii de dezbateri a fost confruntarea de sambata dintre Tarlev, Braghis si Gutu (AMN) la TV 7. Tonul l-a dat fraza lui Tarlev: „Si Braghis, si Gutu au fost comunisti pe cand eu umblam la gradinita”. Multe s-au schimbat intre timp, Braghis s-a facut pesedist, Gutu – amenist, numai Tarlev a ramas umblator la gradinita. Nu e doar o gluma, frazele celui mai mare ucemist din Moldova le aminteau atat de mult pe cele ale unui baietel: „o fasi pi disteptu” (despre Braghis); „am fost mai bun prim-ministru decat tine, ha-ha-ha!” (tot lui Braghis).

De fapt, totul in aceasta confruntare a amintit de o razborca intre trei patani pe chestia drujbei cu un al patrulea. Adica, cu comunistii. Incercand sa inteleg ceva din programele lor, am inteles asa: „eu sunt cel mai mare neprieten cu comunistii” (Gutu); „eu tot in opozitie am fost” (Braghis); „sa nu vorbim despre trecut, sa vedem ce facem in prezent” (Tarlev).

Pe scurt, o campanie electorala care ar fi foarte trista, daca nu ar fi asa de vesela!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *