Cultură

Concursul naţional al interpreţilor cântecului folcloric „Tamara Ciobanu” şi-a desemnat laureaţii

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” şi alte instituţii de cultură.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă a menţionat că la ediţia din anul curent a concursului au participat 54 de interpreţi, dintre care 40 la secţiunea copii şi 14 – la secţiunea maturi.

Potrivit sursei citate, scopul concursului este de a promova cîntecul folcloric autentic şi interpreţii de folclor. Cîştigătorii au fost desemnaţi de către un juriu în frunte cu maestrul Petre Neamţu, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

La categoria de vîrstă de 6-11 ani pe locul I s-a clasat Nica Dudca din Chişinău, pe locul II – Daniela Pleşca (oraşul Străşeni) şi Alexandrina Rubanovici (oraşul Durleşti, municipiul Chişinău), iar pe locul III – Cătălin Alexei din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, Cosmin Cazan şi Nicoleta Ivanov din Chişinău.

La categoria de vîrstă 12-16 ani premiul I a fost obţinut de Mariela Sainciuc din satul Cosăuţi, raionul Soroca, premiul II – de Alexandru Cebotari din oraşul Căuşeni şi Mihaela Straistian din Durleşti, municipiul Chişinău, iar premiul III l-au luat Mihaela Sercheziuc din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni şi Adriana Coroma din satul Lipnic, raionul Ocniţa.

Premiile I şi II, la secţiunea maturi, categoria A profesionişti, 17-35 de ani nu au fost acordate. Premiul III a fost adjudecat de Tudor Bileţchi din satul Corneşti, raionul Ungheni. Premiul I la categoria B (amatori, 17-30 de ani) i-a revenit lui Silvian Donoagă din oraşul Ungheni. La aceeaşi categorie, premiul II nu s-a acordat. Premiul III a fost obţinut de Tatiana Ţurcanu din satul Hlinaia, raionul Edineţ.

La categoria C, amatori 31-60 de ani pe primul loc s-a clasat Felicia Bojii din satul Redi-Cereşnovăţ, raionul Soroca, iar pe locul II – Luminiţa Cebotari din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă şi Dora Cebotari din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Locul III a fost împărţit între Ana Benderschi din satul Răciula, raionul Călăraşi şi Ana Lungu, satul Pecişte, raionul Rezina.

Participanţii la concurs au fost acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, dirijor – Petre Neamţu. În recital au evoluat Nicolae Paliţ, Nătăliţa Munteanu, Viorica Cheptănaru şi Marin Ganciu, laureaţi ai ediţiilor precedente ale concursului.

Concursul naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Tamara Ciobanu” a fost iniţiat în 1989. Acesta poartă numele uneia dintre cele mai cunoscute cîntăreţe de operă şi muzică populară Tamara Ciobanu, care s-a născut pe 22 noiembrie 1914 în satul Berezlogi, judeţul Orhei. Artista s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990 în Chişinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *