Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 09:09
Abonamente

Social 9 Decembrie 2015, ora 07:25    Din editia print

Condamnați să trăiască din pensie

Marime Font

Asigurarea cu medicamente vitale, procurarea crupelor și achitarea parțială a serviciilor comunale. Exact pentru atât îi ajunge pensia unui bătrân în zilele noastre. 

Despre alimente sănătoase, proceduri de recuperare sau spitalizare nici nu poate fi vorba, în condițiile în care pensia multor pensionari moldoveni cu greu depășește suma de 1000 de lei. Aceasta este răsplata pe care o oferă statul celor care au muncit și au achitat impozite timp de minimum trei decenii. Persoanele, care n-au acumulat acest stagiu, în general, primesc o pensie de doar câteva sute de lei. În același timp, sunt câteva categorii de persoane care, pe lângă faptul că se pensionează mai degrabă, primesc și pensii de 4-5 ori mai mari, decât un om obișnuit.
 
În prezent, în R. Moldova vârsta de pensionare pentru bărbaţi constituie 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani. Stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă constituie, pentru bărbaţi, 31,5 ani și este planificată creşterea treptată până la 35, către anul 2020, iar pentru femei – 30 de ani. În ultimul timp s-a tot discutat despre majorarea vârstei de pensionare, dar deocamdată aceasta rămâne neschimbată.

„Când ajungi neputincios, nimeni nu are nevoie de tine”

Ca să aflăm ce înseamnă viața din pensie, am vizitat câțiva pensionari din Chișinău. Pe prima interlocutoare am găsit-o într-un apartament mic, care se află în sectorul Telecentru al Capitalei. Toată viața, Valentina Piscorscaia a lucrat la Academia de Științe și a făcut cercetări. Pe lângă aceasta, a practicat sportul și a fost chiar campioana Moldovei la baschet. La 55 de ani, viața ei s-a schimbat radical. Ea a suferit un atac cerebral și a fost paralizată parțial. Acum, la 67 de ani, se poate deplasa doar cu ajutorul unui cărucior. Nu a mai ieșit afară de ani buni. Nu are nici soț, nici copii și nici rude care s-o ajute. Pe lângă aceasta are și diabet, din cauza căruia femeia trebuie să țină un regim alimentar special, pe care ea nu poate să-l respecte cu strictețe din cauza lipsei finanțelor. Unica persoană care-i pășește periodic pragul este asistenta socială. Femeia a obținut gradul întâi de invaliditate și, până la vârsta de pensionare, a trăit dintr-o compensație de câteva sute de lei. La 57 de ani, ea s-a pensionat, iar pentru 36 de ani munciți la stat, s-a ales cu o pensie de puțin peste 1000 de lei, care ulterior s-a majorat nesemnificativ.

„Am muncit atât de mult și acum am o pensie de 1600 de lei. Îmi ajunge pentru leacuri și ca să nu mor de foame. Dacă aș plăti serviciile comunale în fiecare lună nu mi-ar mai rămâne nici măcar un leuț. De aceea le achit anul împrejur. Banii cum vin așa și se duc. Nu m-am gândit că voi ajunge să am așa viață. Cât muncești și plătești impozite ești bun, dar când ajungi neputincios, nimeni nu are nevoie de tine”, recunoaște cu tristețe bătrâna.

Loading...


Anual, mătușa Valentina primește și câte o compensație pentru „aparatul locomotor”, care constituie în jur de 800 de lei. În rest o mai ajută cu câte 100-200 de lei foștii colegi de serviciu, dar și două colege de facultate. În rest, spune ea, „nu-mi imaginez cum m-aș fi putut descurca singură. Viața din pensie nu-i viață, dar e chin”. Cea mai mare părere de rău a femeii este faptul că nu a apucat să-și finalizeze cercetările la care a lucrat o viață. Chișinăuianca nu a acceptat să-i facem poze dintr-un motiv evident – nu vrea s-o vadă cunoscuții în ce stare a ajuns. Ea își dorește să rămână în memoria tuturor ca o persoană energică și pozitivă – două lucruri care acum deja cu greu o mai caracterizează.

„Faptul că ne plângem, n-o să schimbe nimic”

În același sector al orașului, i-am găsit și pe soții Grigorie Negru și Valentina Țâmbal. Ei sunt la cea de-a doua căsătorie și au decis să-și păstreze numele de familie. Cei doi trăiesc într-un apartament foarte mic. Bărbatul a lucrat o bună parte din viață în cadrul poliției criminale și are o pensie de puțin peste 2000 de lei. Femeia a lucrat în diferite domenii și are o pensie care depășește cu puțin 1000 de lei. Împreună au aproape 4000 de lei, o sumă considerată decentă în rândul pensionarilor, dar nu și suficientă. Moș Grigorie și mătușa Valentina sunt foarte bolnavi și cheltuiesc lunar pentru medicamente în jur de 2000 de lei. Întreținerea cuibului îi costă peste 1000 de lei. „Noi nu iubim să fim datornici, de aceea facem tot posibilul să plătim serviciile comunale la timp. Dacă nu ne ajung bani, punem lacăt la gură și mâncăm mai puțin”, mărturisește pensionarul de 86 de ani.


Soții Valentina Țâmbal și Grigorie Negru

În locuința lor, medicamente sunt peste tot: pe jumătate de masă de la bucătărie, pe noptieră, pe geam, în dulap, lângă televizor, chiar și în frigider. Recent, femeia și-a pierdut vederea la un ochi, iar cu al doilea vede foarte rău. „Trebuie să-mi fac operație, dar asta costă. O să împrumutăm de la cineva bani ca să-mi recapăt vederea. Nu pot merge, iar dacă n-o să pot nici vedea, pentru ce să mai trăiesc pe lumea asta?!”, se arată dezamăgită bătrâna, care de câțiva ani este țintuită la pat. Și soțul ei a avut parte de mai multe nenorociri. Încă pe atunci când activa în poliția criminală, el a suferit o operație la stomac, ulterior a avut probleme oncologice la intestinul gros, iar anul trecut a căzut pe scări și drept rezultat s-a ales cu cinci coaste rupte.

„Viața este grea, însă sunt oameni care o duc mai prost ca noi, iar statul ar trebui să aibă grijă măcar de ei. Indiferent ce s-ar întâmpla trebuie să gândim pozitiv. Faptul că o să ne plângem că pensia este mică n-o să schimbe nimic. Cei care ne conduc nu trăiesc din pensie și nu au de unde ști ce înseamnă asta”, a conchis Grigorie Negru.

Datele oficiale arată, totuși, că sunt câteva categorii de oameni care o duc mult mai bine decât acești doi pensionari, ridicând pensii de peste 6000 de lei lunar.

Cine primește cele mai mari pensii în Moldova?

Recent, în baza informației oferite de Casa Națională a Asigurărilor Sociale, Expert-Grup a publicat un infografic interactiv, care ilustrează cum au fost cheltuite aproape 14 miliarde de lei din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat în 2015.

Prin urmare, cea mai mare categorie socială o constituie pensiile pentru limita de vârstă, cu peste 514 mii de beneficiari și debursări totale de 614,4 milioane de lei.

Potrivit acelorași date, cele mai mari pensii le primesc cetățenii care au activat în aviația civilă, ridicând lunar 6312 lei. Următorii pe listă sunt judecătorii, care beneficiază în medie de câte o pensie de 6154 de lei. Foștii miniștri primesc o pensie de 5458 lei, iar foștii deputați puțin peste 4000 de lei. Un pic mai modeste sunt pensiile procurorilor, acestea constituie aproape 3000 de lei. La coada listei se află pensiile unor foști angajați din domeniul culturii, care constituie doar 554 lei.

Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei își propune ca, până în anul 2034, vârsta de pensionare pentru toate categoriile de salariați să fie aceeași. Potrivit Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, în prezent, judecătorii, procurorii, funcţionarii publici, militarii şi alte categorii de salariaţi se pensionează la o vârstă mai timpurie decât cea generală.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:09

​Sorții le-au scos-o în cale celor de la CFR Cluj pe Sevilla, marea specialistă în Europa League, iar prima manșă din optimi are loc joi, în Gruia, de la ora 19:55. Dan Petrescu a învins formația andaluză pe vremea când se afla pe banca Unirii Urziceni și speră să repete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:07

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de maşini implicate într-un accident pe o autostradă din Canada

Aproximativ 200 de autovehicule au fost implicate într-un accident produs pe o autostradă din apropiere de Montreal, din cauza unei furtuni de zăpadă. Două persoane au murit, iar alte aproape 70 au fost rănite, potrivit presei canadiene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 09:03

Gripa face ravagii în Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în  Moldova. A fost declarată perioadă epidemică de infecții respiratorii acute

Gripa face ravagii în Republica Moldova. În ultimele două săptămâni, numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a depăşit pragul epidemic cu peste 300 promile, anunţă ANSP. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:58

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Ce alimente l-au ajutat pe bucureșteanul de peste 111 ani să ajungă al treilea cel mai longeviv bărbat din lume

Dumitru Comănescu, românul în vârstă de 111 ani şi 3 luni, declarat al treilea cel mai longeviv bărbat din lume, s-a născut în Proviţa de Jos, județul Prahova. Aici, oamenii îl știu pe „nea Mitică” și sfatul lui pentru săteni a fost tot timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:33

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cine a fost „țiganca” lui Brâncusi, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa

Cea mai scumpă fotografie românească a fost făcută de Constantin Brâncuși, în atelierul său din Paris, și vorbește despre o femeie frumoasă, absorbită de dansul ei. Este Lizica Codreanu, „țiganca”, așa cum îi spunea Brâncuși, și este una...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:21

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Doi pasageri de pe vasul Diamond Princess, unde sunt și români, au murit din cauza coronavirusului

Ministrul sănătății din Japonia a confirmat, joi, că doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess au murit din cauza noului tip de coronavirus apărut în China, anunță CNN. Ambii pacienți erau trecuți de 80 de ani, dar deocamdată nu au fost dezvăluite identitățile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 08:09

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

A tăiat urechea mătușii pentru a-i fura cerceii din aur. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat rudele - VIDEO

Crimă terifiantă în satul Dușmani, raionul Glodeni. Un tânăr de 26 de ani și-a înjunghiat mătușa și unchiul pentru că aceștia nu au dorit să-i dea bani. Într-un moment de furie, nepotul a scos din sertar un cuțit de bucătărie și a tăiat urechea mătușii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Cazul minorei găsită moartă într-un parc din Chișinău. Ce au descoperit polițiștii în telefonul fetei

Au apărut noi detalii despre minora a cărui trup neînsuflețit a fost găsit în această dimineață spânzurat de creanga unui copac în parcul Rîșcani, din spatele TIR-ului Dinamo.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:59

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă! Refuză să mai activeze cu tariful de 3 lei pentru o călătorie în microbuz

Transportatorii care deservesc rutele cu microbuze din Chișinău amenință că își vor sista activitatea în semn de protest pentru că autoritățile refuză să majoreze tarifele la călătorii în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:53

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Atac armat în Germania, Poliția a confirmat cel puțin opt morți

Cel puțin opt persoane au murit și alte câteva au fost grav rănite miercuri noaptea în orașul Hanau, din apropierea Frankfurtului, în două atacuri armate, anunță Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:46

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Când începe Postul Paștelui ortodox și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii în aceste zile

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Află cât ține Postul Paștelui în 2020, ce se mănâncă în post, când e dezlegare la pește.   Când începe Postul Paștelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 07:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGĂ

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 20 Februarie 2020, ora: 00:07

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Dacia prezintă conceptul unui viitor model electric în cadrul Salonului Auto de la Geneva

Grupul Renault va prezenta în ca­drul Salo­nului Auto de la Geneva con­ceptul unui viitor automobil electric ce va fi comer­cializat din 2021 sub marca Dacia. Ultima oară când Dacia a venit la un salon cu un concept s-a întâmplat în 2009, când la acea vreme marca anunţa viitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 00:06

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa muncitorilor europeni necalificați și care nu vorbesc limba engleză, ca parte esențială a noii legislații privind imigrația ce va pune capăt unei epoci dominate de forța de muncă ieftină importată din UE de fabricile, serele, hotelurile și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

SIMONA HALEP - ONS JABEUR // Cristian Tudor Popescu, verdict după victoria chinuită a Simonei Halep: „Au fost niște greșeli greu de descris, cauza e una psihică”

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

HOROSCOPUL PRIMĂVERII 2020: Ce le așteaptă pe ZODII în anotimpul trezirii

HOROSCOPUL PRIMĂVERII 2020: Ce le așteaptă pe ZODII în anotimpul trezirii

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)