Astăzi 11 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 10 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 29 Iunie 2010, ora 06:52    Din editia print

Condamnarea comunismului se amână

Marime Font
Sursa: Daylife Imagini: 2
Foto: Constantin Grigoriţă (Timpul.md)

Şedinţa de ieri a parlamentului, care trebuia să devină una istorică prin examinarea Raportului Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar şi condamnarea regimului comunist de altădată, a fost amânată pe un termen nelimitat. Potrivit unor membri ai Alianţei, amânarea a fost făcută pentru totdeauna. Probabil, clasa politică de la noi încă nu este pregătită pentru aşa ceva. Ieri, la prima oră, membrii coaliţiei de guvernământ s-au întrunit în format extins pentru a discuta Decretul Ghimpu, dar şi ordinea de zi a şedinţei speciale. Ce s-a discutat şi de ce nu a avut loc şedinţa parlamentului aflaţi din opiniile liderilor Alianţei. O singură precizare: după amânarea şedinţei, liderul PL, Mihai Ghimpu, nu a vrut să comenteze nimic, el s-a supus majorităţii...

Marian Lupu, preşedintele PD:
„Trebuie să dăm la o parte emoţiile şi sentimentele”


- Dle Lupu, există unele voci care spun că ieri ar fi fost posibilă condamnarea comunismului dacă n-ar fi existat Decretul Ghimpu. Care este poziţia dvs.?

Loading...


- În luna august 2009, când ne-am angajat în formarea acestei alianţe, noi am pus în capul mesei nişte priorităţi, priorităţi care vizau modernizarea RM, dezvoltarea economică, atragerea de investiţii, rezolvarea multiplelor probleme de ordin social, reformarea sistemului judecătoresc, reforma sistemului de poliţie şi multe alte lucruri. De asemenea, am decis ca subiectele care fac diferenţa între noi să le omitem, fiindcă acum contează calitatea eficienţei guvernării. De-a lungul acestor zece luni care s-au scurs, PD niciodată n-a abordat anumite subiecte sensibile fără a coordona cu colegii. Aceste disensiuni n-au apărut în premieră. S-a întâmplat şi la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, când am avut mari discuţii despre participarea sau neparticiparea la parada de la Moscova. Iată că peste o lună jumătate-două aceste lucruri din nou se întâmplă. În această chestiune sunt două aspecte. Primul ţine de formă, de procedură. Am convenit că toate acţiunile se discută în cadrul Alianţei. Or, toate iniţiativele preşedintelui parlamentului n-au fost discutate măcar câtuşi de puţin cu noi.

- Dar subiectul organizării unei şedinţe speciale a parlamentului a fost decis la Biroul permanent al parlamentului.

- Avem diferite informaţii la acest subiect. Biroul permanent s-a desfăşurat marţea trecută. Eu tocmai în acea zi plecam într-o deplasare şi pierdeam avionul. Am venit la Biroul permanent numai pe patru minute şi am discutat despre proiectul de modificare a Legii bugetului. Cum s-a discutat despre această chestiune, ce s-a discutat, a fost sau nu cvorum, nu ştiu. Încă o chestiune: Biroul permanent a avut loc marţi şi la acel moment nici pomină nu era nici de decret, nici de alte iniţiative legislative. Deci era vorba să se discute rezultatele Raportului, dezbateri şi apoi să vedem ce facem mai departe. Şi când colo joi împuşcă toate iniţiativele. De ce nu s-a putut să se spună marţi sau chiar mai înainte? Noi mereu am spus că RM trebuie să aibă o agendă care să consolideze societatea, care să ţină în vizor problemele cele mai stringente ale ţării, iar acestea sunt probleme de ordin economic şi social. Conţinutul iniţiativelor preşedintelui parlamentului oferă un cadou mare PCRM, la care ei nici nu puteau visa. Pe de o parte, se vine cu iniţiativa de a combate comunismul, iar pe de altă parte aceste iniţiative - şi ca formă, şi ca conţinut, şi ca mod de prezentare - nu fac decât să fortifice poziţiile PCRM. Sunt nişte acţiuni ce poartă un vădit caracter electoral care vine să întărească, pe de o parte, poziţia radical de dreapta, dar ca efect colateral, întăresc şi poziţia radicalilor de stânga.

- Înţelegem că la subiectul condamnării comunismului nu se va mai reveni mult timp de acum încolo?

- La acest subiect era normal să se vină mai întâi în Alianţă, unde să vedem proiectul de hotărâre. Pe data de 13 iunie toate partidele AIE au comemorat victimele deportărilor. Lucrul acesta e corect şi normal. Am vorbit atunci că toată lumea nici nu poate să nu condamne crimele şi atrocităţile care au fost făcute în trecut. Acum se tot vorbeşte de regimul comunist, victimele regimului comunist, dar mie nu mi-e clar pe cine învinuim concret, fiindcă un regim e un sistem din care au făcut parte toţi oamenii. Noi pe cine punem în rang de criminali? Pe toţi cei care au locuit şi au muncit în ţara asta? Iată de ce lucrurile astea trebuiau discutate foarte clar: ce se supune blamării, pe cine avem în vedere. Nu este corect să răspunzi represaliilor din trecut cu interziceri în prezent. Nu trebuie să venim nici cu interzicerea simbolurilor pentru că din nou le facem un mare cadou comuniştilor, îi victimizăm şi ei o să crească vertiginos în punctaj. Pe calea acestor acţiuni PL îşi propune să învingă comunismul sau îl ajută să se ridice înapoi? Trebuie să ne uităm şi la scopul şi rezultatul final al acestor acţiuni. Mai mult, iniţiativele din ultimele zile nu numai că nu au fost salutate în Est, dar nu sunt salutate nici în Europa. Secretarul General al Consiliului Europei dnul Thorbjørn Jagland, când ne-a vizitat, ne-a transmis că Europa nu salută tot felul de interziceri şi prohibiţii, ele vor fi calificate ca o deviere de la principiile europene. Şi nu în ultimul rând, luni de zile instituţiile europene au muncit intens pentru a se reveni la procesul de negociere în formatul „5+2” în problema transnistreană. Era pe cale să se bată palma şi să se fixeze ziua şi locul întrevederii, lucru care nu s-a întâmplat de ani de zile. Practic, după săptămâna care s-a scurs, cu aceste iniţiative, se pune mare semn de întrebare în ceea ce priveşte reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2”.


Vlad Filat, prim-ministrul RM, liderul PLDM:
„Urmează să decidem pentru când amânăm această şedinţă”

La şedinţa Alianţei am discutat pe marginea ordinei de zi propuse, s-au adus argumente pro şi contra şi s-a ajuns la concluzia să amânăm această şedinţă pentru a reveni ulterior la ea, cu o poziţie consolidată a Alianţei. PLDM îşi doreşte să venim, odată pentru totdeauna, cu o decizie politică consolidată şi să punem punct la toate speculaţiile trecutului. Noi susţinem că acum 70 de ani teritoriul actual al RM a fost ocupat forţat de fosta URSS şi nu ne-am ascuns de aceste aprecieri. De aceea am fost şi am depus flori la piatra de temelie a viitorului monument al victimelor represiunilor staliniste, deoarece acolo este deja un loc simbolic consacrat. Vreau să atrag atenţia că anterior, de mai multe ori, a fost condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, precum şi ocuparea forţată a teritoriului actual al RM, şi prin Declaraţia de Suveranitate, mă refer la avizul care a stat la baza acelui act, şi prin Declaraţia de Independenţă. Cred că a venit timpul unor acţiuni concrete pentru a demonta regimul comunist din RM care, şi după 20 de ani, are încă rădăcini adânci în ţara noastră. Acest lucru poate fi realizat nu prin slogane şi nu prin emoţii, ci prin acţiuni coerente, concrete, zi de zi. Urmează să decidem pentru când amânăm această şedinţă. Acum trebuie să purcedem la discuţii, să invităm experţi şi să venim cu un document politic consolidat. Personal nu-mi doresc o societate divizată în continuare. Dar avem şi datoria să răspundem la toate întrebările din societate, să ne expunem punctul nostru de vedere, şi să dăm acele aprecieri după care să ne mişcăm foarte repede înainte.


Serafim Urecheanu, preşedintele AMN:
„Decizia de a condamna comunismul este cam pripită”

Comunismul va fi condamnat în parlament când o să vină timpul. Nu am vrut să le creăm PCRM-iştilor o pistă comodă de revenire în parlament. Ei au vrut să vină triumfalist ca eliberatori dintotdeauna. Dl Ghimpu a trebuit să coordoneze decretul cu celelalte componente ale Alianţei. Nimeni nu are nimic împotriva temei decretului, dar modul speculativ cum s-a procedat nu-l considerăm corect. Dacă nu se întâmpla acest decret astăzi (ieri – n.r.), la şedinţă, noi puneam în discuţie Raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar. Nu ştiu care ar fi fost decizia finală… AMN consideră că decizia de a condamna comunismul este cam pripită. Am avut mai multe întâlniri cu membrii delegaţiei OSCE şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice, care ne-au recomandat să nu facem acest pas acum. În toată Europa nu există interzicerea sintagmei „comunist”, asta ar fi fost nedemocratic. Cât priveşte simbolica, da, unele instituţii europene au egalat-o cu cea fascistă, dar ea nu este interzisă în ţările UE. Eu nu vorbesc pentru a-i apăra pe comunişti, ci despre faptul că acest gest nu este la timp şi le face favor doar comuniştilor. Mărul discordiei au fost acţiunile necoordonate cu partidele constituante ale AIE. Dacă dl Ghimpu ar fi fost preşedintele RM, putea să facă ce vrea, dar aşa noi i-am delegat interimatul şi aceste împuterniciri. Dl Ghimpu a format comisia prezidenţială de sine stătător, fără a consulta partenerii de coaliţie, logic ar fi ca şi raportul ei să fie făcut public tot prin decret prezidenţial. Nu cred că democraţia din RM are de câştigat de pe urma acţiunilor necoordonate ale componentelor Alianţei.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)